Keresés ebben a blogban

2010. november 30., kedd

2010-11-30

Az ÚR ezt mondta Abrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked!  …megáldalak és áldás leszel. (1Móz 12:1-2)
Mindenkinek van egy megszokott élete. Egy faluban vagy egy városban éljük az életünket, a mindennapainkat és tesszük (?) a dolgunkat. Bizonyos esetekben azonban Isten nagyon váratlanul megszólíthat, és arra kérhet, hogy indulj, menj egy másik helyre! Ilyenkor az a kérdés, hogy van-e elég hitünk az elinduláshoz. Bízunk-e az Úrban annyira, hogy a járt utat járatlanra cseréljük? Ábrahám (itt még csak Abrám) hitt az Úrnak és az Ő vezetésében, szavában bízva elindult. Bő hét éve az én életemben is volt egy ilyen esemény. (Persze tisztában vagyok vele, hogy engem nem lehet egy lapon említeni Ábrahámmal, a hit atyjával…) Volt egy bejáratott, kényelmesnek nevezhető életünk, szolgáltuk az Urat két gyülekezetben, de egyszer csak váratlanul küldött az Úr a teljesen ismeretlenbe. Elindultunk, de éreztük és érezzük az áldást. Testvér! Ha az Úr küld, akkor indulj! Nem maradsz magadra és nem fogod megbánni! Isten mindenütt Isten, bármerre mész is, ám ahová küld, oda menj, mert ott akar használni!

A nap gondolata:
Előfordul, hogy amire vágysz, ott van az orrod előtt. Csak ki kell nyitnod a szemed, hogy észrevedd. (Meg Cabot)

2010. november 29., hétfő

2010-11-29

Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az URat félő asszony dicséretre méltó. (Példabeszédek 31:30)
Az idő eljár mindenki fölött. Még a derék asszonyok fölött is. Ez egyáltalán nem sértő megjegyzés szeretne lenni. Sokkal inkább az élet realitása van mögötte. A szépség is mulandó, ezt mindnyájan tudjuk, mégis oly nehéz tudomásul venni. A mögöttünk hagyott idő nagysága mutatja igazán, hogy mennyire mulandó a szépség. A fiatal és szép lányokból idővel feleség, édesanya, anyós, nagymama lesz. Idővel. Általában. Közben, amíg valakiből anyós lesz, addig legalább egy kicsit (de az is lehet, hogy nagyon) megkopik a szépsége. Ez egyrészt természetes. Másrészt ezért sem kell erre építeni, mert mulandó. A házasságot pedig éppen úgy, mint az egész életet valami olyanra kell(ene) építeni, ami örök. Vagyis olyan valakire, akiben nincs változás, sem fénynek vagy árnyéknak váltakozása. Olyan valakire, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ezért bár a külső emberünk (a testünk) megromlik, de a belső (a lelkünk) megújul napról napra. Ilyen Istenre építést és általa való megújulást kívánok a derék asszonyoknak, és persze minden derék férfi embernek is! 
A nap gondolata:
Ritkán gondolunk arra, amink van, és túl gyakran arra, amink nincs, ez a magatartás több nyomorúságot okozott már az emberiségnek, mint az összes háború és járvány együttvéve. (Schopenhauer)

2010. november 28., vasárnap

2010-11-28

Fölkelnek előtte fiai, és boldognak mondják, ura pedig így dicséri: Sok nő végez derék munkát, de te felülmúlod mindegyiket! (Példabeszédek 31:28-29)
A mai Igét olvasva azt lehet megállapítani, hogy a derék asszonyt tisztelik, megbecsülik családjában és férje nem felejti el megdicsérni sem. Bárcsak így lenne! Kedves férfiak! Mikor dicsértétek meg utoljára házastársatokat? Remélem, nem olyan régen! A dicséret ugyanis sok erőt tud adni. Akit dicsérnek, az szárnyakat kap, érzi, hogy fontos, értékes és értelme van fáradozásainak. Éppen ezért senkivel szemben – házastársunkkal szemben pedig különösen – nem szabad fukarkodni a dicsérettel. Ha ritkán, vagy egyáltalán nem szoktad megdicsérni házastársadat, akkor változtass a hozzáállásodon! Kezdj figyelmesebb lenni és dicsérj minél többször! A hatás nem marad el. Meg fogsz lepődni a következményeken: Te ugyanis nem leszel kevesebb azáltal, hogy dicsérsz, Társad viszont sok erőt kap buzdításaid által. Próbáld ki bátran az előbb javasoltakat és meglepően sok áldásban lesz részed!
A nap gondolata:
A hibák mindig ott kövérek, ahol sovány a szeretet. (Spurgeon)

2010. november 27., szombat

2010-11-27

Ügyel háza népe dolgaira, nem kenyere a semmittevés. (Példabeszédek 31:27)
Minél nagyobb egy család, annál nehezebb mindenre odafigyelni. A derék asszonyok azonban állják a kihívást. Minden józan gondolkodású és kicsit is figyelmes férfi beláthatja, hogy egy családban mindenre figyelni embert próbáló – már-már emberfeletti –feladat. Nagyon sok asszonynak mégis sikerül. Velük nem fordulhat elő az, hogy gyermekük osztályának szülői értekezlete helyett egy másik osztály hasonló rendezvényére ülnek be abban a hitben, hogy jó helyen vannak. De vannak apukák, akikkel már előfordult e minimum kellemetlen, de inkább szégyenteljes dolog. A háznép dolgaira ügyelni azt jelenti, hogy valaki figyel családtagjainak testi-lelki szükségeire és igyekszik azt betölteni. Ha egy-egy családból csak néhány napra kiemelnénk a feleséget/édesanyát, bizony könnyen a szétesés, a káosz szélére kerülne a család. Ez is alátámasztja Igénk igazságát. Szerinted is így van?
A nap gondolata:
Aki soha nem enged, soha nem győz. (Spurgeon)

2010. november 26., péntek

2010-11-26

Azért levetvén a hazugságot, szóljatok igazságot… (Efézus 4,25)
A titkolódzás a házasság második számú gyilkosa. Az első az önzés, ezt követi a titkolódzás. Mit is jelent a titok? Megtartani, egymás elől elrejteni dolgokat (amikről a másiknak tudnia kellene). Ezzel általában együtt jár az inkorrektség és a hazugság is. Nem létezhet kapcsolat bizalom nélkül. Nem tudsz megbízni abban, aki hazudik neked. Bolond lennél, ha ezt tennéd. Az emberek nem veszik észre, nem ismerik fel, hogy milyen súlya van bármilyen hazugságnak.
A hazugság az egyik legrútabb dolog, ami a földön megnyilvánul. Az emberek felnőnek úgy, hogy nem veszik ezt tudomásul, mivel a szüleik, a tanáraik, a barátaik hazudtak esetenként, és aztán a házastársaik is. Azt gondolják, hogy egy kis kegyes hazugság belefér. A hazugság az egyik legszörnyűbb dolog. Amikor a szemedbe hazudnak, visszaélnek a szereteteddel, hogy megtévesszenek.
Amennyiben te hazudsz, akkor arra a bizalomra utazol, amit beléd vetettek, hogy megtéveszthesd őket. Ez ördögi. Ez az ördög munkája, ő a lelkünk ellensége, és ezt próbálja tenni egész nap, hogy megtévesszen minket. És amikor a házastársunk összeköti magát az ördöggel, és hazudik nekünk, hogy megtévesszen minket, ez a legszörnyűbb becsapás és árulás. Az árulás iszonyú dolog.
„Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárd kívánságok miatt; megújuljatok pedig a ti elméteknek szelleme szerint.” (Ef. 4,22-23) Ha eddig nem úgy vélted, hogy a hazugság ennyire szörnyű dolog, akkor most kezdd el megújítani az elmédet. Fel kell ismerned, hogy valójában mi.
„És felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban, és valóságos szentségben.” (Ef. 4,24) Mi az első dolog, amit az Ige mond? „Azért levetvén a hazugságot, szóljatok igazságot, ki-ki az ő felebarátjával: mert egymásnak tagjai vagyunk.” (Ef. 4,25)

Krisztusi szeretettel: Bor Ferenc
Ez a levél szabadon továbbküldhető, és a forrás feltüntetésével felhasználható!!

A nap gondolata:
Ne annyit markolj, amennyit szeretnél, hanem amennyit a kezedben bírsz tartani. (Seneca)

2010. november 25., csütörtök

2010-11-25

Szája bölcsességre nyílik, és nyelve szeretetre tanít. (Példabeszédek 31:26)
A derék asszonynak még a beszéde is épít. Persze tudjuk, hogy beszédével mindenki szokott vétkezni (Jakab 3:2), de nem mindegy, hogy milyen gyakran és milyen mértékben. Nyelve szeretetre tanít – olvassuk a dicsérendő magatartást Igénkben. Vajon hány olvasó mondja most azt, hogy igen, rólam, vagy házastársamról szól?
Aki sokat szeret beszélni arról azt szokták mondani, hogy jól forog a nyelve, vagy jó beszélője van. Sok esetben ez is asszonyi tulajdonság, ám bármennyit is beszéljen valaki, nem mindegy, hogy mennyi abból a szeretetteljes megnyilvánulás. Pál apostol írja a Filippi levélben, hogy imádkozik azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék a gyülekezet tagjaiban. Szerintem mi is elmondhatunk egy-két imát azért, hogy minél több olyan mondat hangozzék el ajkunkról, mely szeretetre tanít. Hiszen ez nemcsak a derék asszonyok feladata… 
A nap gondolata:
A csend gyümölcse az ima.
Az imádság gyümölcse a hit.
A hit gyümölcse a szeretet.
A szeretet gyümölcse a szolgálat. (Teréz anya)

2010. november 24., szerda

2010-11-24

Erő és méltóság árad róla. (Példabeszédek 31:25)
Meglátásom szerint Isten egészen elképesztő mennyiségű erővel áldja meg a nőket. Mi, férfiak hajlamosak vagyunk ezt nem észrevenni. Egyszer egy férj kiakadva kérdezte feleségét, hogy mit csinál ő otthon egész nap. Az asszony válaszképpen felajánlotta, hogy cseréljenek egy hétre, ő dolgozni megy, míg a férje az otthoni teendőket látja el. A férj belement a dologba, ám a második (!) napon feladta, mert rádöbbent, hogy mivel is jár feleségnek, édesanyának, házi asszonynak lenni. Asszonyok! Kérjetek sok energiát az Úrtól a mindennapi tennivalóitokhoz! Kívánjuk, hogy mindenre legyen erőtök a Krisztusban, aki titeket is megerősít! Férfiak! Ha eddig kevésbé vettétek észre, akkor mostantól legyetek figyelmesebbek arra nézve, hogy feleségetek mennyi erővel rendelkezik és hogyan látja el számtalan feladatát maximális odaadással. Ha egy mód van rá, könnyítsetek terheiken!
A nap gondolata:
Az erőfeszítés akkor ér valamit, ha nem adja fel félúton, hanem a fáradtság ellenére is befejezi, amit elkezdett.

2010. november 23., kedd

2010-11-23

Erő és méltóság árad róla. (Példabeszédek 31:25)
Meglátásom szerint Isten egészen elképesztő mennyiségű erővel áldja meg a nőket. Mi, férfiak hajlamosak vagyunk ezt nem észrevenni. Egyszer egy férj kiakadva kérdezte feleségét, hogy mit csinál ő otthon egész nap. Az asszony válaszképpen felajánlotta, hogy cseréljenek egy hétre, ő dolgozni megy, míg a férje az otthoni teendőket látja el. A férj belement a dologba, ám a második (!) napon feladta, mert rádöbbent, hogy mivel is jár feleségnek, édesanyának, házi asszonynak lenni. Asszonyok! Kérjetek sok energiát az Úrtól a mindennapi tennivalóitokhoz! Kívánjuk, hogy mindenre legyen erőtök a Krisztusban, aki titeket is megerősít! Férfiak! Ha eddig kevésbé vettétek észre, akkor mostantól legyetek figyelmesebbek arra nézve, hogy feleségetek mennyi erővel rendelkezik és hogyan látja el számtalan feladatát maximális odaadással. Ha egy mód van rá, könnyítsetek terheiken!
A nap gondolata:
Az erőfeszítés akkor ér valamit, ha nem adja fel félúton, hanem a fáradtság ellenére is befejezi, amit elkezdett.

2010. november 22., hétfő

2010-11-22

… vagyona el nem fogy. (Példabeszédek 31:11)

Igénk szerint a derék asszony még a pénzzel is jól bánik. Vannak férfiak, akik azt hiszik, hogy feleségük csak elverni, elkölteni tudja a pénzt. Tévedés. Persze legtöbbjük tényleg szeret költekezni – már ha van miből – de alapjában véve jól gazdálkodnak az anyagi javakkal. Kedves férfiak! Ha nem hiszitek, akkor próbáljátok ki: bízzátok feleségetekre a családi kasszát! Bámulatosan ügyesen tudják beosztani még a kevésnek tűnőt is. Férfiak! Bízzatok feleségetekben a pénzzel való gazdálkodás terén is! Asszonyok! Bizonyítsátok be, hogy Isten Igéje rólatok mondja, hogy mily derék módon bántok még az anyagi javakkal is!

A nap gondolata:
Hívőnek lenni annyit jelent, mint a bűnbánatra hajlandónak lenni. (Spurgeon)

2010. november 21., vasárnap

2010-11-21

Ura szívből bízik benne, vagyona el nem fogy. (Példabeszédek 31:11)
Arról, hogy milyen a derék asszony, egy hosszabb szakasz olvasható a Példabeszédek könyve legvégén. A férfiaknak azért jó ezt olvasni, hogy ráismerjenek feleségükben a derék asszonyra, és értékeljék őket még jobban, míg a nőknek példa gyanánt jó olvasmány e szakasz: íme, az Úr ezt várja, éljek így az Ő dicsőségére, férjem javára, családom tagjainak áldást jelentve. Ura szívből bízik benne – olvassuk a derék asszonyról. Ha a kölcsönös bizalom nincs meg a házasságban, akkor ott a boldogság sem lehet igazán jelen. Te együtt tudnál élni valakivel, akiben nem bízol? Megosztanád vele gondolataidat, vágyaidat, anyagi javaidat, az ágyadat? Szerintem bizalom nélkül nincs boldog emberi kapcsolat, házasság. Légy megbízható és bízz a társadban! A boldogság útján ez egy fontos tényező… 
A nap gondolata:
Nincs semmi, ami oly mértékben pusztítaná a testet, mint az aggodalom, és ha valaki hisz Istenben, akkor szégyellheti magát, ha bármi miatt aggodalmaskodik. (Mahatma Gandhi)

2010. november 20., szombat

2010-11-20

Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.  (Példabeszédek 31:10)
Tegnap azt írtam, hogy házastársunkat jobban kell szeretnünk, mint a szüleinket. Ha valakinek ez nem megy, akkor ne csodálkozzon, hogy a házassága olyan, amilyen. Ma azt mondom – helyesebben írom – hogy vigyázni kell arra is, hogy gyermekeinket se szeressük jobban, mint a házastársunkat. Pedig ez is nagy veszély, mely sok házasságra leselkedik. Nem a gyermekekkel házasodtunk össze (még jó!!!) és ők megnőnek, kirepülnek a családi fészekből egyhamar, de mi lesz azzal a házassággal, ahol a házastárs háttérbe szorult a gyerek(ek) miatt? Kevés jó várható, ezért kell közben is figyelmesen és szeretetteljesen bánni társunkkal. Egy fiatal hívő anyuka mondta pár éve a kisfiával való kapcsolatára: ez szerelem! Én megdöbbentem rajta, mert láttam, hogy komolyan gondolja. Azóta el is vált a szintén hívő férjétől. Talán azért, mert a szerelmet az ő irányába kellett volna érezni és táplálni… Életünkben a személyek helyes sorrendjéhez Isten adjon elég erőt és bölcsességet mindnyájunknak!
A nap gondolata:
A hangtalan imák nem maradnak némák Isten előtt. (Spurgeon)

2010. november 19., péntek

2010-11-19

Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.  (Példabeszédek 31:10)
Kedves nő testvérek! Az egyik legnagyobb – Istentől kapott feladat életetekben – derék asszonnyá válni. Nem olyan könnyű feladat ez. Manapság különösképpen nehéz. Legyetek hiteteknél, legyetek eszeteknél! Miért is? Azért, mert a férjetekkel való kapcsolatot csak egy valami előzheti meg életetekben, ez pedig az Istennel való kapcsolat. De ez előzze is meg, hiszen akkor az mindenkire sok áldást jelent a környezetetekben. Ám vigyázzatok, hogy szüleiteket ne szeressétek jobban a férjeteknél! Mert, ha jobban ragaszkodsz szüleidhez (vagy kettőjük közül valamelyikhez), mint a férjedhez, akkor még nem történt meg az, amit Isten Igéje így fogalmaz meg: Elhagyja a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez és lesznek ketten egy testté. Ez pedig oda-vissza – vagyis a férjre és a feleségre egyaránt – igaz kell legyen. A lelki köldökzsinórt el kell vágni (ezt jelenti az előbbi Igében az elhagyja szó), különben baj lesz. Sok házasság futott már zátonyra azért, mert az egyik fél nem a házastársához, hanem a szüleihez ragaszkodott jobban! Félreértés ne essék: továbbra is legyenek fontosak a szülők, de a házasság egészséges lelki kapcsolatában élő hívő ember számára Isten után a házastársa jön. Nálad így van ez? 
A nap gondolata:
Aki hisz a keresztben, annak magára is kell vennie a keresztet. (Spurgeon)

2010. november 18., csütörtök

2010-11-18

Jaj annak, aki rakásra gyűjti, ami nem övé! – Habakuk 2,6
Az önzés az elsődleges ellensége a házasságoknak. Nem az ördög, hanem az önzés. Hallani olyan véleményeket, hogy az első és legfőbb probléma a kommunikáció. Sok szakember a kommunikációt tartja fő problémának, de ezzel nem érthetünk egyet. Lehet, hogy tökéletesen kommunikálsz, és mégis tönkreteszed a házasságodat. ’Mondd meg igazán, hogy érzel irántam?’ ’Utállak, megvetlek!’ Kimondod, kifejezed, amit érzel, tehát kommunikálsz. De hová vezet ez? A kommunikáció fontos, és fejlődnünk is kell benne. De nem ez a legnagyobb probléma, nem ez a legfőbb kérdés. A legnagyobb probléma az önzés, ami egyik megnyilvánulása annak, hogy testben járunk, ez maga a test természete ugyanis. Ahhoz, hogy önző légy, annyit kell csak tenned, hogy felébredsz reggel. Az önzés ott van a tested természetében, és ha megnyitod magad annak, amit érzel, az önzés vezet. És ez sokba fog kerülni neked az életed minden területén.
Az alapvető hozzáállás két típusát különböztethetjük meg: akik elveszik azt, amit maguknak akarnak, és akik adnak – a pióca és a magvető típusa. El kell tökélni magad, ha sikeres akarsz lenni a házasságodban, hogy nem olyan leszel, aki csak elvesz. Nem leszel követelőző, aki mindent csak magának igényel, adakozó leszel. Vannak, akik úgy próbáltak segíteni másoknak, hogy arra bátorították őket, mondják el a házastársuknak, mit várnak el tőle. Nem és nem! Ha mindkét ember a másiktól követel, és a másiktól vár, akkor egyikük sem ad. És szörnyen fogják magukat érezni attól, ha azon rágódnak, hogy mire van igényük. Ez nem igei. Ez nem Isten szeretete. Nem kell tízoldalnyi lista arról, hogy mire van szükségünk. El kell felejtkezni a saját kívánságainkról, arra kell koncentrálnunk, hogy mit tudunk adni a párunknak. Ezzel nem mindenki ért egyet, de az Ige sehol sem cáfolja. Annak, hogy rengeteg a probléma a házasságokban – sőt még a gyülekezeten belül is – számos oka van. Főként, hogy az emberek behelyettesítették, az emberi gondolkodásra cserélték le Isten Igéjét. Vannak olyan dolgok, amelyeket teljes meggyőződéssel prédikálnak és tanítanak, mintha Isten Igéje lenne, holott nem az Ige, sőt pont az ellentéte annak, amit a Biblia tanít.

Krisztusi szeretettel: Bor Ferenc
Ez a levél szabadon továbbküldhető, és a forrás feltüntetésével felhasználható!!


A nap gondolata:
Ha a férj önző szeretetében nincs édesség, ne csodálkozzon azon, ha az asszony keserű lesz. (Spurgeon)

2010. november 17., szerda

2010-11-17

Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.  (Példabeszédek 31:10)

A Példabeszédek könyve a derék asszony dicséretével zárul. Derék asszonyt kicsoda találhat? – teszi fel a kérdést az Ige. A derék asszony létező személy és rá lehet találni, fogalmazható meg a kérdés mögötti személyes üzenet. Férfi testvéreimhez fordulok: megtaláltad már vagy még keresed életed derék asszonyát? Isten maga fogalmazta meg: nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. Ebben több üzenet is benne van. Legtöbbünknek az Úr „előkészített” egy hozzánk illő társat. Azaz valakit neked, és valakinek téged szánt az Úr. Ha még nem találtad meg, akkor keresd Isten iránti bizalommal, ha már megtaláltad, akkor ne vágyakozz másra vagy a máséra, hanem újra és újra fedezd fel társad értékeit. Ezek ugyanis ott vannak életében, csak szeretetteljes figyelmességre van szükségünk ahhoz, hogy észrevegyük és értékeljük. Valaki azt mondta, hogy életünk fő művének kellene lennie a házasságunknak. A Te főműved milyen műfajú? Krimi, dráma, vígjáték, romantikus…? Rajtad múlik! S ha az Úrra építed a társaddal való kapcsolatod, akkor a boldogság sem lesz hiánycikk… Ilyet kívánok mindnyájunknak!

A nap gondolata:
Hinni annyi, mint biztosan tudni, hogy a Szeretet Istene csakis a legfőbb jót akarja nekünk, hogy bármi történjék, ő velünk van. A hit nem vár azonnali jutalmazást.
(Nicolae Balot)

2010. november 16., kedd

2010-11-16

Nem illik a királyokhoz a borivás, nem illik az a királyokhoz, sem a fejedelmekhez a szeszes ital kívánása. (Példabeszédek 31:4) 
Néhány ezer éve fogalmazódott meg ez a gondolat. Sem a borivás, sem a szeszes ital kívánása nem illik vezető emberekhez. Milyen jó lenne, ha kisebb-nagyobb közösségek vezetői megszívlelnék e bibliai tanácsot (is)! Miért is? Azért, mert manapság különösen „trendi” dolog bizonyos rendezvényeken felönteni a garatra, s ezzel elfeledni a gondot s a bút. De az így cselekvők elfeledik, hogy felelősség és példamutatás is van a világon, sőt tőlük elsősorban ezeket az erényeket várják el. Persze igaz ez mindnyájunkra: felelősek vagyunk azokért és mindazért, akiket, és amit ránk bízott az Úr és bizonyos dolgoktól legjobb tartózkodnunk…
A nap gondolata:
Az a gyülekezet, amely a szakértőire hagyja a bizonyságtétel végzését, ellentmond nemcsak Jézus Krisztusnak, hanem az első keresztyének általános gyakorlatának is. Az evangelizálás az egész gyülekezet feladata volt, nemcsak a „neves” embereké. (Leighton Ford)

2010-11-15

Óvj meg a hiábavaló és hazug beszédtől! Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges,  hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az ÚR? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét! (Példabeszédek 30:8-9)

Miből lehet lemérni azt, hogy valaki szegény vagy gazdag? Több dologból is. Például: mekkora háza, kocsija van, a bankszámláján vagy a betétkönyvben elhelyezett összeg nagyságából stb. Igénk szerint abból is, hogy mennyi eledel kerül az asztalra. Reggelink, ebédünk, vacsoránk mennyisége megmutatja anyagi helyzetünket is. E könyörgést megfogalmazó személy annyi eledelt kér, amennyi szükséges. Tudja jól, hogy az üres gyomor következménye lehet az Isten gyalázása, míg az állandóan tele pocak az Úrnak való hátat fordítást is maga után vonhatja. Krisztus Urunk nem véletlenül foglalta bele az úri imádság kérései közé: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Legyünk anyagilag bármilyen helyzetben, ne felejtsük elkérni és megköszönni a mindennapi betevőt Istenünknek!
A nap gondolata:
Isten minden madárnak megadja a táplálékot, de nem dobja azt a fészkébe. (Spurgeon)

2010-11-14

Óvj meg a hiábavaló és hazug beszédtől! Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges,  hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az ÚR? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét! (Példabeszédek 30:8-9)

Imádságaink jelentősnek mondható részét teszik ki kéréseink. Ilyenkor elsoroljuk az Úrnak, hogy mi mindent szeretnénk kérni Tőle –elsősorban önmagunknak. Mai Igénkben ez érdekes módon úgy hangzik el, hogy mi az, amit nem kér Isten gyermeke a Mennyei Atyától. Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem. Hogy szegénységet nem kér, azt értjük, de hogy gazdagságot sem, az már sokkal meglepőbb. Annál is inkább, mert sok ember vágya a gazdagság azzal a megfontolással, hogy ezáltal másoknak is segíthetne. Ám aki ezt a könyörgést megfogalmazta, az ismerte a gazdagság buktatóit, melyek közül legnagyobb a „vagyonomban bízom, pénzzel mindent el lehet érni, Istenre sincs szükségem” kísértése. Ezért kér az Úrtól se nem sokat, se nem keveset, hanem a megelégedettséghez szükséges eleget. Te milyennek látod magad: szegénynek, gazdagnak vagy elégedettnek?

A nap gondolata:
Ez élet aranyló porszemcséit akárhogy szorongatjuk, mind kevesebb lesz belőle, és eljön az a pillanat, amikor az utolsó aranyszemcse is, az utolsó nap is, az életünk a tenyerünkből elsodródik. Én mindig azt mondom, az ember arra született, hogy odaadja ezeket, az értékeket valamiért, egy nagyobb értékért. (Böjte Csaba)

2010. november 13., szombat

2010-11-13

Istennek minden szava színigaz, pajzsa ő a hozzá menekülőknek.  (Példabeszédek 30:5)
Menekülsz valaki vagy valami elől? A múltad, a bűneid elől futsz? Szeretnél megnyugodni, de nem tudsz? Menekülj az Úrhoz! Ha türelmetlenség, idegesség, aggódás, nyugtalanság jellemez mostanság bármi miatt, akkor az Urat keresd. A hozzá menekülőknek pajzsa ő. Vagyis védelmet nyújt. A védettségben élő ember pedig biztonságban van. Kimondva-kimondatlanul minden ember vágyakozik a biztonságra. Ez megkapható, a mienk lehet. Mindnyájunké. Az Úrban. A tied már? Így élsz? Ha nem, akkor bízz az Úrban, nem ér csalódás! Próbáld meg! Ha igen, akkor boldog vagy, és ne feledd el megosztani ezt másokkal is!

A nap gondolata:
Hogyan várhatod, hogy egy virág kinyíljon a kezedben, amikor egy vulkán izzik a szívedben?

2010. november 12., péntek

2010-11-12

Istennek minden szava színigaz. (Példabeszédek 30:5/a)
Isten sohasem hazudik. Ő nem lódít, nem beszél mellé, kegyes hazugságai sincsenek, hiszen ezek nem illenek hozzá. Személyétől ezek idegen dolgok. Minden szava színigaz. Ezért kell minden szavára odafigyelni. Nemcsak a Biblia bizonyos tanításai igazak, hanem a teljes egésze. Elfogadjuk-e az Úrtól származó keményebb beszédeket is? Ha megfedd, vagy int az Ige, akkor megsértődünk, vagy úgy teszünk, mintha nem is nekünk szólna? Magunk miatt is fontos lenne, ha Isten Igéjét teljes egészében komolyan vennénk. Ellenkező esetben eltévelyedünk. Keresd, olvasd, hallgasd az Úr szavát, mert Ő mindig igazat szól, ezért bízz Benne töretlenül!
A nap gondolata:
Az alázat az igazi tudás és az igaz megismerés kapuja. Minden nagy tett, minden valódi erkölcsi és szellemi erőfeszítés előfeltétele. Már a dolgok természetéből fakad, hogy aki feladatán elmélyül - "megfeledkezik önmagáról". A hiúság, az önzés, az érdek nem csak erkölcsi rossz, de szellemi akadály is, s nem egy kitűnő alkotást fosztott meg attól hiú tökélye, hogy valóban közkincs, halhatatlan alkotás legyen. (Pilinszky János)

2010. november 11., csütörtök

2010-11-11

Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben! (1Korinthus 6:20)

Dr. Kenneth Cooper neve a fitnesz szinonimája, de az egészség iránti elkötelezettsége túlmegy azon, hogy egyszerűen csak jól néz ki. Cooper hiszi, hogy testünk templom, és Istennek tartozunk azzal, hogy jó formában tartjuk. Most, hetvenes éveiben járva, a fizikai kondíciója olyan, mint egy 49 évesé. Hogyan lett túlsúlyos orvostanhallgatóból, aki csak gyorséttermi ételeken és koffeinen élt, szikár, sportos emberré? Egy vízisí túrán a szíve egyszer csak elkezdett 250-et verni percenként és Cooper úgy érezte, mindjárt meghal. Ez jó ébresztő volt. Isten mondott neki valamit – és nem kellett kétszer szólnia! Cooper kifejlesztette azt, amit mi aerobiknak nevezünk, leadott több mint 15 kilót, és lefutott egy maratont. A fitnesz a szenvedélye lett, de az előadások és utazások megvámolták lelki értelemben. Ezért úgy döntött, hogy elkezdi táplálni a belső emberét olvasással, imádkozással és azzal, hogy lelki tartalmat épít bele előadásaiba, valamint újra csatlakozik az egyházhoz. Ennek eredményeképpen emberek ezrein segített. Azt mondja, hogy a formában maradáshoz a lelkiek adják számára a legnagyobb ösztönző erőt. Nos, hogyan tudod ellensúlyozni az őrült életmódot és a munkahelyi stresszt? Először is: Ismerd el, hogy „tested a Szentlélek temploma” (ld. 1Korinthus 6:19). Másodszor: kapcsolódj be valamilyen sportba… étkezz megfelelően… gyakorolj önuralmat… és állítsd fontossági sorrendbe a napirendedet! Ha azt gondolod, hogy a testedről való gondoskodás nem „lelki” dolog, gondold át újra! Ha hagyod, hogy rossz szokások lerombolják az egészségedet, az épp olyan ártalmas, mint a drogok vagy az alkoholfogyasztás. Ne mondogasd, hogy nincs rá időd, szakíts rá időt! Megmentheti az életedet! Közben pedig jobban is érzed magad, és sokkal könnyebben megy az élet.
(Forrás: www.maiige.hu)
 A nap gondolata:
Céltalan hajósnak nem kedvez a szél. (Montaigne)

2010. november 10., szerda

2010-11-10

A vérszomjas emberek gyűlölik a feddhetetlent. (Példabeszédek 29:10)

Ismersz olyan embert, aki különösebb ok nélkül megvet, netán gyűlöl téged? Könnyen lehet, hogy a hited miatt kell átélned mindezt. Ugyanis Isten hűséges szolgái nem ritkán zavarják az ateista köröket. A hitből fakadó másfajta életed, lelki békéd, boldogságod, könnyen zavarni kezdi mások lelki világát. Az ilyenek beszólhatnak, megvethetnek, lejárathatnak téged a hátad mögött. De te csak élj és járj hitben továbbra is! Senki és semmi ne tántorítson el az Úr követésétől! Bizonyságtévő életed nemcsak zavarni, hanem az Úrhoz közel vinni is tud másokat. Pál apostol azt írja, hogy nekünk nemcsak az adatott meg, hogy higgyünk a Krisztusban, hanem az is, hogy szenvedjünk érte. Ezt is vállalni kell, még ha nem is könnyű feladat!

A nap gondolata:
A tökéletesség nem a mennyiségben van, hanem a minőségben. Ami igazán jó, mindig kevés és ritka. (Baltasar Gracian)