Keresés ebben a blogban

2010. december 31., péntek

2010-12-31

URam, te megvizsgálsz, és ismersz engem. (Zsolt 139:1)
Megvizsgálni az orvos szokta az embert, ha betegek vagyunk, vagy részt veszünk egy szűrővizsgálaton. Ahhoz, hogy egy-egy betegség beazonosítható legyen, szükséges a vizsgálat. Igen ám, de Igénk Istenről írja, hogy megvizsgál és ismer bennünket. Isten úgy is munkálkodik, mint egy orvos? Bátran írhatom, hogy igen. Többek között azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy Ő akkor is megvizsgál és ismer bennünket, ha ezt nem akarjuk. Ismer bennünket az Úr. Ez örömmel tölt el, vagy megrémít? Megrémít, ha van takargatnivaló életünkben. Örömöt jelent viszont akkor, ha tisztaságra, erényes életre törekszünk. Mert bár az utóbbi sem hibátlanságot, bűntelenséget jelent, de tudjuk a bűnbocsánat, lelki béke forrását. Örülj annak, hogy Isten ismer téged! Nemcsak tetteidet, szavaidat, hanem még a gondolataidat is! Vidd elé újra és újra háládat, bűneidet, gondjaidat, terveidet! Áldását és veled való kegyelmét napról napra megtapasztalod így! Ugye ez nem rémít meg?
A nap gondolata:
Ha olyannak látjuk az embereket amilyenek, akkor rosszabbá tesszük őket. Ha viszont úgy kezeljük őket, mintha azok lennének, aminek lenniük kellene, akkor segítjük őket azzá válni, amivé képesek. (Goethe)


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 30., csütörtök

2010-12-30

Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az ÚR tanácsa valósul meg. (Példabeszédek 19:21) 
Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni. (Jakab 4:15) Neked is feltűnt már, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan azt elvárnád? Hogy néha Istennek van egy jobb ötlete? A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 27:1-ben: "Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!"Semmi gond nincs azzal, ha terveket kovácsolsz. De mindig jusson az eszedbe, hogy az élet kiszámíthatatlan. Isten azt mondja, hogy ne vedd biztosra, hogy minden a terveid szerint alakul. Viszont aggódnunk sem kell emiatt, hiszen Ő mindig a kezében tartja az irányítást. A Jakab levelének 4. része megmutatja számunkra a helyes hozzáállást: "Tehát akik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk; azt sem tudjátok, mit hoz a holnap! Mert a ti életetek olyan, mint a lehelet, amely egy kis ideig látszik, aztán eltűnik. Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni." (Jakab 4:13-15) Ezzel azt mondja Jakab, hogy teljesen normális dolog tervezni, de tudatosuljon benned, hogy végül mindig Isten mondja ki az utolsó szót. A helyes hozzáállás az, ha a terveidet mindig Isten elé viszed. Amikor tervezgetsz, tedd hozzá: "Uram, ha ez a Te akaratod, akkor ebbe az irányba fogok menni. Formálható, rugalmas hittel fogok cselekedni." A Példabeszédek 16:9-ben azt olvassuk, hogy "Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását". Hogyan élhetjük ezt át? Az imádságon keresztül. Amikor reggelente felkelsz és csendességet tartasz, kérdezd meg Istentől: "Uram, mi a terved a mai nappal?" Ha ezek után váratlan akadályokba ütközöl, eszedbe fog jutni, hogy Isten az, aki irányít. Ez hihetetlen mértékben lecsökkenti majd a szorongást és a frusztrációt az életedben, hiszen tudhatod, hogy nem minden rajtad múlik.
(Forrás: Napi remény)
A nap gondolata:
Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad. (Hippokratész)


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 29., szerda

2010-12-29

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál. (Rm 8:28)
Isten a rosszból is tud jót kihozni – vallja a hívő ember. Csakhogy, amikor benne vagyunk valami nem kívánt rosszban (már pedig életünk minden szomorú, fájdalmas, keserű pillanata ilyen), akkor nem ezt érezzük. Utólag viszont szabad erre rácsodálkozni. A legfrissebb történet ezzel kapcsolatban, mely bejárta a világot a chilei bányászoké, akik fél napra indultak a föld alá dolgozni és 70 nap lett belőle. Nem önszántukból, és nem azért, mert sokkal több volt a munka, mint azt előre elgondolták. De megszabadultak, és íme, egy újságcikk néhány sora erről: Könnyek, imádságok, örömujjongás, nemzeti zászlók, a himnusz eléneklése. „Viva Chile" táblák, megható jelenetek kisérték az eseményt. Mindegyik bányásznak külön története van, mindegyiknek megvolt a maga szerepe, hogy a kéthónapos megpróbáltatást egymás segítésével túléljék. „A történet tragédiával kezdődött és áldással végződött. Biztos vagyok abban, hogy nemcsak a bányászok, de az egész ország életét is megváltoztatta. Mi, chileiek nem leszünk ugyanazok, akik a szerencsétlenség előtt voltunk. A csapásból megtanulhattuk, hogy csak hittel és reménnyel érhetjük el céljainkat. - mondta Sebastian Pinera  elnök. Minden a javunkra van – írja Pál. Hidd el ezt Te is, akkor is, ha nehéz, mert minden nyomorúságtól nagyobb és hatalmasabb Istenünk van, aki még a rosszból is tud jót kihozni!
A nap gondolata:
Az arany ott van, ahol megtalálod.
(aranyásó mondás )


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 28., kedd

2010-12-28

"Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek. (Lk 9:55)
Igénk abból a bibliai történetből való, melyben a tanítványok tüzet akartak kérni a Jézust elutasító samáriai falura, és még azt hitték, hogy milyen nagyszerűen viselkedtek. Jézus szembesíti őket saját magukkal és indulataikkal: nem tudjátok, milyen lélek van bennetek! Ez – mármint lelkünk milyensége – a nehéz helyzetekben látszik meg leginkább. Megdöbbentő eset került napvilágra a vörös iszap tragédiája után néhány nappal. Jó néhány karitatív szervezet, segítő szándékú közösség kezdett gyűjtésbe, hogy valóban segítsen a rászorulókon, de volt olyan is, aki erre alapozva magának (!!) akart gyűjteni. Milyen lélek van az olyan emberben, aki egy ekkora tragédiában nem mások kárának enyhítésén és a tőle telhető segítségnyújtáson fáradozik, hanem hasznot akar húzni mások nyomorúságából úgy, hogy ő nem rászoruló?! Azt, hogy milyen lélek lakik bennünk, megmutatják nyomorúságaink, az Úr pedig jól ismeri még a gondolatainkat is. Ez vigasz, bátorítás számunkra van miért magunkba szállni?
A nap gondolata:
Nem lehet a problémákat azzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel csináltuk őket. (Albert Einstein)


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 27., hétfő

2010-12-27

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. (Péld 22:6)
Mire neveljük, mire tanítjuk gyermekeinket? Mit látnak tőlünk, szülőktől otthon? Ezek a kérdések (is) cikáztak bennem akkor, amikor néhány napja sötétedés után (kb. 19 órakor) három tizenéves fiatallal találkoztam a városban. Egyikük kissé részegen rám köszönt, majd miután én is köszöntem, poénból „beszólt" valami olyat, ami nem tűri a nyomdafestéket. Szelíd maradtam. Nem szóltam semmit. Pedig lehet, hogy szelíden, de szólnom kellett volna. Mindenesetre elgondolkodtam, hogy alig tizenévesen mit meg nem engednek maguknak egyes fiatalok. (Részegség, tiszteletlenség…) Ezt látták otthon? Ezt tanulták? Belegondoltam abba, hogy az én gyermekeim hasonló korban (pár év) várhatóan így is viselkedhetnek majd? Remélem nem, mert nem erre neveljük őket, mert nem erre látnak példát. A gyermeknek megfelelő nevelés az Úr útjára, a szépre, a jóra, a nemesre, az építő dolgokra való tanítást jelenti. Sikerül ezt az utat járnunk?
A nap gondolata:
Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére! (Antoine de Saint-Exupery)


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 26., vasárnap

2010-12-26

Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged! (4Móz 6:25)

  Az idősödő onkológus-sebész professzor, aki a gyermekek ágya mellé térdel, hogy szemmagasságban legyen kis pácienseivel, ha beszél velük, és akit a gyerekek, ha akarják, tegezhetnek, operációra készíti fel a 8 éves kisfiút. Közölnie kell a gyermekkel és az ágy másik oldalán rettegő szülőkkel: mindenre számítani kell, lehet, hogy amputálni kell térdtől a lábát a tumor miatt. Ő mindent meg fog tenni, de az operáció alatt kell, hogy meghozza a döntést. Előre nem mondhat biztosat. A gyermek keserves sírásban tört ki:
- Akkor nem fogok tudni focizni, hiába csinálsz nekem falábat.
  A szülők és a mellettük álló kórházlelkész a visszanyelt könnyeik vasmarkának szorítását érezték torkukon.
  A szipogó gyermek könnyes arca azonban hirtelen széles mosolyra derült:
- De akkor majd végre anyuéknak meg kell engedniük, hogy lovagolni járjak, mert azt ám falábbal is lehet! – és kacagni kezdett.
  A folyosón az orvos belekarolt a lelkészbe, és csak ennyit mondott:
- Észrevetted, hogy ebben a rémségben, a kisfiú könnyes arcából ránk mosolygott az Isten? Engem egy ilyen pillanat hetekig éltet…
A nap gondolata:
Őrizz meg attól a naiv hittől, hogy az életben mindennek simán kell mennie! A nehézségek, kudarcok, sikertelenségek, visszaesések az élet magától adódó ráadásai, amelyek révén növekedünk és érlelődünk. (Antoine de Saint-Exupery)



__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 25., szombat

2010-12-25

Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is. (Mt 6:21)

 Mai Igénk jobb megértéséhez álljon itt egy történet: Egy indián ellátogatott New Yorkba a barátjához. Sétálni indultak a Broadway-n. Nehezen viselte a járművek zaját, az utcákon özönlő tömegek moraját. Egyszer csak megtorpant, megragadta a barátja karját, és a fülébe súgta:
- Hallod te is, amit én hallok?
- Persze. Hallom az autók dudálását, a buszok dübörgését, a gyalogosok beszédfoszlányait…
- Nem, nem. Itt valahol egy tücsök ciripel.
- Lehetetlenség. Biztosan tévedsz, a belvárosban, sajnos, már régen nincsenek tücskök. De ha ide is tévedt volna egy, ebben a zajban úgysem hallaná az ember – felelte türelmetlenül a városi ember.
  Az indián széthajtotta az egyik ház falára kúszó csenevész vadszőlő leveleit – egy kis tücsök lapult mögöttük.
- Persze, nektek egyszerűen kifinomultabb a hallásotok – jegyezte meg józanul a barátja.
- Nem érted, miről van szó – volt a válasz. Adj egy 50 centes érmét!
  Amikor megkapta, a földre ejtette a pénzt. A körülöttük tolongó járókelők közül többen megtorpantak, még azok is, akik néhány lépéssel arrébb voltak már, és kíváncsian keresték szemükkel a járdán az érmét.
- Érted már? – kérdezte az indián a barátját. – Ennek a pénzdarabnak a csörrenése sem hangosabb, mint a tücsök ciripelése. A fehér emberek füle ezt mégis meghallotta. Tudod, az ember mindig azt hallja meg, amire megtanult figyelni…
Neked hol a kincsed? Mit hallasz meg a leghamarabb? Mire hegyezed a füled igazán? Vigyázz a szívedre…!

A nap gondolata:
Az emberek többsége nem figyel oda, csak ha veszélyt, vagy jutalmat szimatol. (Lee Wallek)


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 24., péntek

2010-12-24

Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobb, a másikunk a bal kezed felől üljön majd dicsőséges uralkodásod idején. (Mk 10:37)
Még a tanítványokat is megszédítette a hatalom. Jézus mellett jobb és bal felől ülni és a hatalmat gyakorolni csábító lehetőség. Jakab és János legalábbis így gondolta. Biztosan nincsenek ezzel egyedül. Jézus feltámadása után világosan megmondta: neki adatott minden hatalom mennyen és földön. Most egyelőre tekintsünk csak a földi hatalomra. Éppen egy hete voltak önkormányzati választások kis hazánkban. Az elmúlt napokban természetesen ezzel volt tele a tévé, a rádió, és a legtöbb újság. Láthattunk, hallhattunk, olvashattunk nyilatkozatokat ezzel kapcsolatban. Nekem három különösen is tetszett. Embernek kell lenni! Az embereket szeretni kell! A hatalom nem más, mint szolgálat! Három különböző település polgármestere mondta e szavakat. A hármat nem különválasztva, hanem összerakva kapjuk meg azt, amiről szól a földi hatalomgyakorlás. Aki odakerül vagy odakerült a „tűz közelébe", nem árt, ha ezeket szem előtt tartja. Ha valaki így tesz, hiteles ember marad, és nagy áldást jelenthet azokra nézve, akiket irányítania kell. De ez nemcsak egy-egy településre igaz, hanem minden emberi közösségre is, legyen szó családról, munkatársakról vagy éppen egy gyülekezetről. A nagy király Jézus Krisztus. Földi ember csak „kis király" lehet, de mindnyájan elszámolással tartozunk a menny és föld Urának. Felelősségünket átérezve kell Őt képviselnünk bárhová állított is bennünket Királyunk!
A nap gondolata:
A vezetés cselekvést jelent, nem pozíciót.


__________ ESET NOD32 Antivirus - Vírusdefiníciós adatbázis: 5718 (20101220) __________

Az üzenetet az ESET NOD32 Antivirus ellenőrizte.

http://www.eset.hu

2010. december 23., csütörtök

2010-12-23

„Lehet, hogy pillanatnyilag különféle próbák terhe alatt szenvedtek. Ez nem véletlen szerencsétlenség. Azért történik, hogy bizonyítsa a hiteteket, ami sokkal-sokkal értékesebb az aranynál" 1 Péter 1:6-7 (fordítás – Phillips)
Az élet nem véletlen, szeszélyes szerencsétlenségek sorozata. Az élet nem abszolút tervezetlen. Az élet nem értelem nélküli. Isten tudja, hogyan mennek a dolgok. Ő szövi a szövetet az életedben, és a kárpitban vannak világos és sötét szálak – vidám és szomorú idők – ezek adják a gazdagságot, a mintázatot, a színt az életedben. Semmi sem történhet az Isten gyermekeinek életében az Isten engedélye, jóváhagyása nélkül. Minden át megy az Atya "szűrőjén". Ne értsd félre. Nem azt mondom, hogy minden, ami történik az életedben, az Isten tökéletes akarata. Ez nem igaz. Van rengeteg olyan dolog, ami nem Isten akarata. Ha bűnt követsz el, az nem Isten akarata. Ha valaki ellened követ el bűnt, az nem Isten tökéletes akarata. Van azonban Istennek megengedő akarata. Ha túl sokat eszem, nekem kell megfizetnem az árát. Ha nem vigyázok a testi épségemre, nekem kell viselni a következményeit. Isten nem tesz nekem rosszat, és nem okoz nekem fájdalmat, de igenis megengedi ezeket, mert célja van velük. Isten megengedi, aztán pedig használja. Isten szakértője annak, hogy jót hozzon ki a rosszból. Megőrizhette volna Pált a börtöntől Filippiben, ehelyett engedte, hogy Pál börtönbe kerüljön. Ennek eredményeként a börtönőr megtért. Isten megőrizhette volna Jézust a kereszttől, de ő engedte neki – a saját Fiának – hogy keresztre menjen. Engedte neki, hogy szenvedjen, hogy meghaljon. Ebből hozott ki bármi jó dolgot? Azt kell mondanom, hogy igen! Isten úgy látta jónak, hogy a keresztre feszítést a feltámadásra fordítsa. Azok a dolgok, amiket legjobban szeretnél eltávolítani az életedből, gyakran épp azok, amiket Isten használni akar a formálásodra, hogy olyan hívővé válj, amilyennek ő akar téged, hogy legyél. Használni akarja a problémákat a jó dolgokhoz az életedben. Van valami, ami sokkal fontosabb a szenvedésednél. Az, hogy mit tanulsz a szenvedésekből. Isten ellenőrzése alatt tart. Akkor hát mi a kulcs? Mi a válaszunk? A válaszunk túllátni a fájdalmakon. „Ezért tehát soha nem csüggedünk. Ezek a pillanatnyi szenvedések örök, dicsőséges, biztos jutalmat hoznak, ami messze nincs arányban a szenvedéseinkkel. Így tehát nem a pillanatnyi helyzetre nézünk, hanem sokkal messzebb, az örökkévaló jót látjuk." 2 Korintus 4:16-18 (fordítás – Philips)
(Forrás: Napi remény)
A nap gondolata:
Mit nevetsz? A mese rólad szól, csak a név más. (Horatius)

2010. december 22., szerda

2010-12-22

Azért, szeretett atyámfiai, legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra. (Jakab 1.19)

 Biztosan ismerős sokaknak a következő történet: Emberünk fel akarja akasztani a képet a falra. Szöge van, de kalapácsa nincs. Sebaj, a szomszédnak van – ötlik hirtelen eszébe. El is határozza, hogy átmegy és kölcsönkéri. De kétségek ébrednek benne. És mi lesz, ha nem akarja kölcsönadni? Hiszen tegnap is olyan hűvösen üdvözölt…Talán sietett…, de lehet, hogy csak úgy tett, mintha sietetne, mert neheztel rám. De vajon miért? Én aztán sohasem bántottam meg, egyszerűen képzelődik… meg beképzelt is. Hát nem? Ha tőlem kér valaki egy szerszámot, azonnal odaadom… Hogy lehet megtagadni egy ilyen egyszerű kérést, mint az enyém? Az ilyen alakok alaposan meg tudják keseríteni az ember életét! És még ráadásul azt hiszi, hogy rászorulok a kegyeire! Átrohan, csönget és dörömböl, pulykavörösen üvölt rá az ajtót nyitó szomszédra: - Tartsd meg a nyomorult kalapácsodat, te senkiházi! Mi ebből a tanulság? Légy késedelmes a szólásra és a haragra egyaránt! Neked is, másoknak is jobb, ha így teszel…
A nap gondolata:
Amikor bizonyos vagy, akkor kezdesz el nem tájékozódni. (Richard Bandler)

2010. december 21., kedd

2010-12-21

Vigyázz, ne támadjon szívedben ilyen alávaló gondolat. (5Mózes 15:9)
Te jót vagy rosszat gondolsz embertársaidról általában? Fontos lenne rendbe tenni gondolatainkat. Erről is szól a következő történet: Egyszer egy földműves ember egy nap végéhez közeledve naplementekor kiült a házának küszöbére. Az ő házának eleje éppen egy faluba bevezető útra pillantott rá és amint ott ült ez az illető, három idegen jött arra rövid időn belül.  Az első, aki beérkezett a faluba és meglátta ezt a kint ücsörgő földművest, azt mondta, hogy ez bizonyára egy lusta ember, valószínűleg nem csinált semmit egész nap és még mindig itt ül a háza előtt. A második idegen úgy vélekedett ez a férfi bizonyára egy szoknyavadász azért ül itt, hogy a lányokat nézze, és megjegyzéseket tegyen rájuk. A harmadik ember a harmadik idegen, pedig azt gondolta, hogy ez az illető, aki itt ül hajléka előtt bizonyára egy szorgalmas ember, valószínűleg végigdolgozta az egész napot és kiült egy kicsit pihenni. A történet úgy folytatódik, hogy semmit nem tudunk meg mi sem erről a földművesről, de a három idegenről annál többet. Az első valószínűleg egy lusta ember volt, a második valószínűleg tisztátalan gondolatokkal küzdött, a harmadik pedig bizonyára egy dolgos, szorgalmas ember lehetett. Az a történetnek a végkicsengése, hogy amit kimondunk, az rólunk árulkodik, különösképpen, ha másról beszélünk. Vigyázz gondolataidra, mert szavak és tettek lesznek belőlük!

A nap gondolata:
A cél: Isten dicsősége. Ezt keressük, amikor a szentek hitének erősítésén, és a bűnösök megmentésén fáradozunk. (Spurgeon)

2010. december 20., hétfő

2010-12-20

Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR.  (Ézs 55:8)
Szerintem többeknek ismerős a következő írás: Isten másfajta mércével mér. Nem fogja azt kérdezni, hogy milyen autód volt, hanem azt, hogy hány embert vittél el vele. Nem fogja megkérdezni, hogy hány négyzetméteres lakásod volt, vagy, hogy hány hálószoba volt a házadban, hanem azt, hogy hogyan nevelted a gyermekeidet, és hogy bántál a családoddal. Nem fogja megkérdezni, hogy milyen márkájú ruhák voltak a szekrényedben, hanem azt, hogy hány embernek adtál belőlük. Nem azt fogja megkérdezni, hogy mennyi volt a fizetésed, hanem azt, hogy mennyit fektettél be belőle Isten Országának építésébe. Nem azt fogja megkérdezni, hogy milyen beosztásban dolgoztál, hanem azt, hogy a munkádat megpróbáltad-e kiválóan és becsületesen végezni. Nem azt fogja megkérdezni, hogy mennyi barátod volt, hanem azt, hogy te hány embernek voltál a barátja. Nem azt fogja megkérdezni, hogy milyen környéken éltél, hanem azt, hogy szeretted-e a szomszédaidat. Nem a politikai nézeteidre vagy a bőröd színére fog rákérdezni, hanem arra, hogy milyen a jellemed. Az Ő gondolatai nem a mi gondolataink, de jó lenne az emberi helyett minél inkább az isteni gondolatokat keresni!
A nap gondolata:
Mi magunk is arra vagyunk hivatva, hogy odaadjuk életünket testvéreinkért, így valósítva meg teljesen igazságban létünk értelmét és rendeltetését. (II. János Pál)

2010-12-19

Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket. (1Mózes 1:27)
Egy francia autógyár évekkel ezelőtt ezzel a reklámmal dobta piacra legújabb autótípusát: Egyetlen darabja sem a véletlen műve. Ezzel azt hangsúlyozta, hogy minden részletét gondosan megtervezték. Nos, az emberiséggel kapcsolatban is azt mondhatjuk: senki nem a véletlen műve. A Teremtő és hatalmas Isten mindnyájunkat gondosan megtervezett. Bármennyire mást is mutat a látszat: egyetlen selejt sincs közöttünk. Isten nem gyárt selejtet. Amikor ezt tavaly a Nyírségi Református Egyházmegye gyülekezeteinek találkozóján a sérülten, betegen, fogyatékkal élők mondták, az volt csak az igazi bizonyságtétel… Testvérem! Lehet, hogy úgy érzed, nehéz az életed, de gondolj arra, hogy Isten valamilyen céllal teremtett téged. Van valami, amire te vagy az Isten válasza. Életed soha nem hiábavaló élet! A nehézségeiddel együtt tud és akar használni az Úr. Hiszed-e ezt?

A nap gondolata:
Ha egyházi életünk itt-ott fagyos, kedvetlen, kényszeredett egyszerűen az az oka, hogy nincs benne Szentlélek. (Victor János)

2010-12-18

Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet. (1Mózes 1:1)
Melyik igaz a teremtéssel kapcsolatban: amit az iskolában tanítanak (ősrobbanás, evolúció), vagy amit a Szentírásban olvasunk? Van, vagy nincs Teremtője a világmindenségnek? A hívő ember számára ez nem kérdéses, de álljon itt egy tanulságos történet: Isaac Newton, a nagy természetkutató, egyszer dolgozószobájában fogadta egyik tudós, de istentagadó barátját. A látogató csodálkozva nézett a földgömbre, mely Newton íróasztalán állt. Ki alkotta ezt a remek darabot? – kérdezte érdeklődéssel. Ó, ezt senki. – felelte Newton szűkszavúan. A tudós azt gondolta, hogy Newton tréfál, ezért megismételte a kérdést. A felelet azonban ismét ugyanúgy hangzott: Senki! A tudós méregbe jött, és azt mondta: Kérem, nem gyerekkel beszél. Feltétlenül tudni akarom, ki készítette ezt a földgömböt! Tiszteletre méltó kollégámfelelte Newton – Ön ostobaságnak tartja, hogy el akarom hitetni Önnel, hogy ennek a földgömbnek nincs készítője. De én még sokkal érthetetlenebbnek tartom azt az állítást, hogy ennek a nagyszerű és gyönyörű világnak nincs Teremtője. No comment…

A nap gondolata:
Lelkemet két dolog tölti annál jobban megújuló és öregbedő csodálattal és tisztelettel, minél többször és tartósan foglalkozik vele gondolkodásom: a csillagos ég fölöttem és az erkölcsi törvény bennem. (Kant)

2010-12-17

Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet éljünk teljes istenfélelemben és tisztességben. (1Timóteus 2:1-2)

Az egyház ne politizáljon! – szoktak jönni nagy bölcsességükkel egyesek. Az így gondolkodóknak üzenjük: az egyház politizál. A puszta létezésével is politizál. Miért? Többek között azért, mert az egyház magukat Istenhez tartozónak valló emberekből áll, akik egyben választópolgárok is. Ha valaki nem tudná, akkor érdemes megjegyeznie, hogy a politika a köz szolgálatát jelenti. Az Ige arra kér bennünket, hogy imádkozzunk a feljebbvalókért. Ez politika? Szerintem igen. És meg is tesszük. Imádkozni kell azért, hogy egy ország, egy megye, egy város, egy falu vezetői úgy tegyék a maguk dolgát, hogy nyugodt és csendes életünk legyen teljes istenfélelemben és tisztességben. Imádkozva és dolgozva élj! Szerinted milyen hívő ember az, akitől még egy imádságra sem telik a mai napon a feljebbvalókért? Finoman szólva nem engedelmeskedik az Igének. Vagyis figyelmen kívül hagyja Istent és az Ő akaratát az élet egyik jelentős szegletében. Tartsunk önvizsgálatot és tegyük azt, amit az Úr vár el tőlünk. Ráadásul nemcsak a mai napon…
A nap gondolata:
Vedd komolyan amit csinálsz, és ha felelősséget érzel iránta, jól fogod csinálni. (Csíkszentmihályi Mihály)

2010-12-16

"Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." (1Pt. 5,7)
Biztos voltál már valamikor olyan helyzetben, hogy megkérdezted: "Isten nem törődik velem?". A tanítványok kérdezték ezt Márk evangéliumának 4. részében. Egy hajón voltak a tavon, amikor feltámadt a szél és nagy vihar lett. A víz időnként átcsapott a hajó felett, ami kezdett megtelni vízzel. Jézus aludt. A tanítványok felkeltették és feltették neki a lehető legfontosabb kérdést: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?". (Mk. 4,38) Mi a helyzet veled? Vajon Istent érdekli a kifizetendő rezsid, az egészséged, hogy sikeres, vagy sikertelen vagy az életben? Érdeklik a gyerekeid és az oktatásuk, vagy hogy valaha is megházasodsz-e, vagy sem? Érdekli a vita a barátoddal, vagy, hogy hogy érzed magad ma reggel? Isten azt mondja: "Naná, hogy érdekel! Én gondoskodó Apa vagyok." A Máté 6,31-32 írja: "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." A következő vers így folytatja: "De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek." Az Írás azt mondja, Istent érdekli az életed minden egyes kis részlete. Ez annyira hihetetlen, hogy fel sem bírom fogni. Isten gondoskodó Isten. Ő törődik az életed minden egyes részletével. Nemrég  bejött egy férfi az irodámba, és azt mondta: "Én keresztény vagyok, de nem érzem, hogy bárhová is jutnék a keresztény életemben. Mintha üresjáratban ragadtam volna." Azt kérdeztem: "Mit gondolsz, mi lehet a probléma?" Azt mondta: "Szerintem az a baj, hogy nem szeretem Istent eléggé." Mire azt feleltem: "Nem ez a te problémád. Nem az a problémád, hogy nem szereted Istent eléggé. Az a problémád, hogy nem érted, Ő mennyire szeret téged." A szeretet mindig válasz a szeretetre. A Biblia azt mondja: "Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket." (1 Jn. 4,19) Mikor így beszélsz: "Nem szeretem Istent", az azért van, mert nem fogtad fel, hogy ő valójában mennyire szeret téged. Ő az életed minden apró részletével törődik. Ő irgalmas és gondoskodó Apa.
(Forrás: Napi remény) 
A nap gondolata:
A kereszténység legfontosabb üzenete, hogy jog szerint minden ember egyenlő és csak a szeretet által létezik igazi megismerés. (Fazekas István

2010-12-15

Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő. (2Tim 4:2)
Add tovább, mert szamár maradsz! játszottuk gyermekként az egyszerű játékot. Ma sok esetben ugyanez megy az interneten, ha nem is ezzel a felkiáltással. Mennyi balgaságot továbbadunk (velem is előfordult már többször is), amit nem kellene! Add tovább, mert ha nem teszed, akkor nem lesz pénzed, hamarosan meghalsz, nem köszönt rád a szerelem, emberi kapcsolataid tönkremennek… Ilyen és ehhez hasonló üzenetek keringenek a neten. Elhisszük ezeket? Vagy azt hisszük el, hogy Isten az életünk Ura és gondviselője? Arra időt szánunk, hogy tovább küldjünk 10 embernek egy butaságot – mert mi van, ha tényleg igaz – de arra már nem vesszük a fáradságot, hogy egy-egy igei üzenetet továbbítsunk azoknak, akik közel állnak hozzánk?! Mikor ajánlottál utoljára egy lelkileg számodra sokat jelentő weboldalt ismerősödnek? S mikor küldtél tovább kétes tartalmú üzenetet emailben, vagy az iwiwen? Add tovább az Igét, vagyis hirdesd a rendelkezésedre álló lehetőségeken keresztül, mert ez nemcsak a lelkészek feladata. Timóteus nem lelkész volt, Pál apostol mégis erre buzdította őt, mert tudta, hogy Isten Igéje életet formáló erő. Ha ezt mi elhisszük, akkor ennek hirdetői és terjesztői leszünk, akár alkalmasnak, akár alkalmatlannak tűnik az idő…
A nap gondolata:
Isten talál hírnököket mindaddig, amíg lesz üzenete. (Spurgeon)

2010-12-14

Az az egész nemzedék is atyái mellé került, és más nemzedék támadt utána, amely nem ismerte az URat, sem tetteit, amelyeket Izráelért végbevitt. (Bírák 2:10)
Józsué és az ő nemzedékének elhalálozása után állapítja Igénk a szomorú tényt: más nemzedék támadt utána, mely nem ismerte az Urat. Az Ige időszerűsége abban van, hogy ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy sokan élnek környezetünkben olyanok, akik nem ismerik az Urat. Mi következik ebből? Az, hogy sokan tévúton járva keresik a boldogságot és a boldogulást. Isten nélkül soha nem fogják megtalálni. Bűnbocsánat, örök élet? Mit sem tudnak erről. De itt jön a hívő ember felelőssége, hogy mi, akik ismerjük az Urat, legyünk engedelmes bizonyságtevői Istenünknek. Rajtad és rajtam is múlik, hogy a következő nemzedék ismerni fogja-e az Urat vagy még istentelenebb és ezzel együtt erkölcstelenebb évek, évtizedek következnek-e országunkban és a világon! Van gyermeked? Van unokád? Nem hallgathatsz a Krisztusba vetett hitedről! Ha mégis hallgatsz, akkor bűnt követsz el, mert az utánad következő nemzedék romlásához járulsz hozzá. Ugye nem ezt akarod?
                                                                                                
A nap gondolata:
A Krisztus által való megváltás végett lángra gyújtott szív, ezek voltak azok, amikben gyönyörködtem: az ilyen lelket tekintettem áldott, boldog lelkeknek. (John Bunyan)

2010-12-13

Péter és János felment a templomba, a délutáni imádkozás idejére, délután három órára. (ApCsel 3:1)
Hányan mondják azt, hogy nem kell templomba járni ahhoz, hogy valaki higgyen Istenben. Otthon is lehet imádkozni, Bibliát olvasni. Van benne igazság, de ez csak részigazság. Mert mihez is hasonlítható ez az állapot? Ahhoz, mint amikor valaki nagyszerűen tud focizni, de nincs egy focicsapat, melynek tagja lenne. Ahhoz, amikor valaki remekül dobol, de egyetlen zenekarnak sem tagja. Elfocizgathat, eldobolgathat valaki egyedül is? El hát! De mégsem ugyanolyan az, mint közösségben! Egyedül hamar ráun az ember a dolgokra, könnyen megfárad, elcsügged. De ha mindez közösségben történik vele, akkor vannak mellette, akik buzdítják, bátorítják, erősítik. Többek között ezért is jó egy gyülekezet tagjának lenni. Péter és János Jézus Krisztus kis tanítványi körének két tagja volt. Mondhatták volna, hogy mi aztán nem járunk templomba, mert évekig Jézus mellett éltünk, és elég az nekünk. Ők ilyet nem mondtak, de hitem szerint még csak nem is gondoltak. Vállalták hitüket és hittestvéreiket. Te hogy vagy ezzel?

A nap gondolata:
A hajsza vagy talán a hajsza által kiváltott félelem egyik legborzasztóbb hatása, hogy a mai ember képtelen arra, hogy csak rövid ideig is egyedül maradjon. (Konrad Lorenz)

2010. december 12., vasárnap

2010-12-12

Boldog, aki olvassa… (Jelenések 1:3)
Az Úrnak 2008. évében a Református Egyház a Biblia évét hirdette meg, melynek mottója ez az Ige volt. Boldog, aki olvassa. Mármint Isten szavát. A boldog Isten boldog gyermekei lehetünk, ha olvassuk Urunk kijelentését, hozzánk szóló üzenetét, a Bibliát. Sok ember boldogtalansága abból fakad, hogy nincsenek kapcsolatban az élő Istennel. Már pedig Vele nem bonyolult felvenni a kapcsolatot. Két dolog kell hozzá: őszinte imádság és bibliaolvasás. Tehát szólunk, beszélünk Istenhez (ez az ima), és megengedjük, hogy Ő is szóljon, beszéljen hozzánk (ha hittel olvassuk, akkor a Biblia mondatai Isten üzenetévé lesznek számunkra). Isten nem boldogtalanságra teremtett bennünket, mert Ő egyértelműen boldognak akar látni minket. Ha mi is vágyunk a boldogságra, akkor vegyük kezünkbe a Szentírást és olvassuk azt imádságos lélekkel. A Bibliát olvasó ember sok erőt, bátorítást, vigaszt merít Isten üzenetéből. Mennyi időt szánunk naponta arra, hogy boldogabb legyen az életünk? Szánj egy kicsivel több időt az Úrra és boldogságod növekedni fog! Ha nem hiszed, próbáld ki!
A nap gondolata:
A helytelenül értelmezett igazságok több kárt okozhatnak, mint az indokolt tévedések. (Thomas Henry Huxley)

2010. december 11., szombat

2010-12-11

Azt vallják, hogy ismerik az Istent, de cselekedeteikkel tagadják. (Titusz 1:16)
Nincs szomorúbb dolog, mint amikor valaki szavaival állít valamit, de tetteivel lábbal tiporja azt, amit mondott. Pál apostol a krétaiakról írja a fenti mondatot, s bizony nem éppen dicsérő vélemény. Azonban nekünk, hívő embereknek is meg kell látni saját felelősségünket szavaink és tetteink hitelességének tekintetében. Ugyanis sok mindennek üzenete van életünkben. Ha valakiről tudják családjában, munkahelyén, hogy eljár a templomba, szokott imádkozni, attól ennek megfelelő magatartást várnak el. Nem is ok nélkül. Ha csak ajkunkra vesszük Jézus nevét, de tetteink az ellenkezőjéről árulkodnak, akkor mások nem közel, hanem távolabb kerülnek az Úrtól. Ezért fontos, hogy beszédünkben és cselekedeteinkben egyaránt hitvalló, Krisztus mellett bizonyságot tevő életet éljünk, hogy ne káromolják, hanem dicsérjék értünk az Istent!
A nap gondolata:
Sehogy sem tetszett nekem, amikor láttam, hogy az emberek csak tantételeket fogadtak be anélkül, hogy megismerték volna Jézus Krisztust, vagy saját megváltásuk szükségét. (John Bunyan)

2010. december 10., péntek

2010-12-10

Az öregek koronája: az unokák, és a fiak ékessége: az atyák. (Példabeszédek 17:6)

Szülők! A becsületességetek vagy a jellemtelenségetek következményeket von maga után, nemcsak a saját, de gyermekeitek életében is. Évekkel ezelőtt egy zsidó fiú nőtt fel Németországban. Csodálta az édesapját, aki mindent megtett azért, hogy a családja életének központjában a vallásuk legyen. Minden héten elvitte őket a zsinagógába. Amikor a fiú tizenéves lett, a család arra kényszerült, hogy egy másik városba költözzön, ahol nem volt zsinagóga, csak egy evangélikus templom. A legjobb emberek mind az evangélikus egyházhoz tartoztak. Egyszer csak az apa bejelentette, hogy mind evangélikusok lesznek, mert „ez jót tesz az üzletnek”. Zaklatottan és haraggal tele, a fiú elhagyta Németországot és Angliába ment tanulni. Napjait a British Múzeumban töltötte, ahol megfogalmazta gondolatait, és egy könyvet szerkesztett. Könyvében egy új világnézetet mutatott be, és egy olyan mozgalmat gondolt ki, amely megszámlálhatatlan milliók életébe hozott gyötrelmet. Eszméi „normákká” váltak csaknem a fél világ kormányai számára. A fiú Karl Marx volt, a kommunizmus atyja. A történelmet örökre megváltoztatta egy apa, aki eladta elveit a profitért. Anyák és apák, éljetek becsületes életet családotok előtt, és akkor nincs mitől félnetek. Legyen az életetek nyitott könyv! Legyen olyan értékrendetek, amely alapján mérlegre lehet tenni az egész életet. Igen, emberek vagytok és küszködtök olyan helyzetekkel, amikor választanotok kell aközött, amit tenni szeretnétek, és amit tennetek kell. Járjatok Istennel, őrizzétek feddhetetlenségeteket, és képesek lesztek mindenkor a jó döntést meghozni.
(Forrás: www.maiige.hu)

A nap gondolata:
A tevékeny szeretetet félelmetes szakadék választja el az ábrándos szeretettől. Az igazi szeretet kész akár a vereségre is, hisz helye és ideje Istenben van.
(Pilinszky János)

2010. december 8., szerda

2010-12-08

Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! (Zsoltárok 103:2)

Szerinted mit felejtünk el hamarabb: a jót vagy a rosszat? Én úgy látom, hogy a jót. A rossz ugyanis – nem tudom miért – mélyebben a szívünkbe vésődik. Ha valaki nem köszön nekünk, vagy megbánt bennünket, nagyon szívünkre tudjuk venni, ám a pozitív élmények kevésbé raktározódnak el lelkünkben. Valahogy így vagyunk Isten áldásaival, jótéteményeivel is. A zsoltáros ezért bíztatja saját magát a köszönetnyilvánításra és arra, hogy mindazt, ami jó, ne borítsa el a feledés homálya. Van erre egy remek módszer: ami rossz volt életedben, azt próbáld meg elfelejteni, azon ne rágódj naphosszat! De ami jó volt, amivel megáldott a Mindenható Isten, azt újra és újra elevenítsd fel. Azon gondolkodj, jártasd az eszed, arról beszélj szeretteidnek és köszönd meg újra és újra az Úrnak! Ha így teszel, nemcsak önmagadnak szerzel boldog perceket, órákat, hanem megédesíted a másokkal eltöltött időt is.
A nap gondolata:
Az emberek következetesen elfelejtik, hogy a boldogság a gondolkodásmódunkban, nem pedig a körülményekben gyökerezik.