Keresés ebben a blogban

2012. június 30., szombat

2012-06-30

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Végül pedig azt írja Pál apostol, hogy az Ige hasznos az igazságban való nevelésre. Ez már tényleg nem nekem szól - mondhatjuk. Nevelni ugyanis a gyerekeket kell, mi pedig már felnőttek vagyunk. Vagy érthető ez másképp is? Igen, ha arra gondolunk, hogy mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Így más nem vitás, hogy az Úr bennünket szeretne az igazságra nevelni. Arra az igazságra, mely szabaddá tesz. De mi az igazság? Helytelen a kérdés: ki az igazság? Jézus ugyanis magáról mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Tehát Jézus tud megszabadítani a bűneinktől, a hiábavaló életmódunktól és Benne, az Ő megismerésében segít elmélyülni Isten Igéje.
Testvérek! A hívő ember számára a Biblia Isten kijelentése. Ezért örömmel, vágyakozva kell olvasnunk, naponta elcsendesedve fölötte és kérve az Urat, hogy érintse meg szívünket, vezessen általa, ha kell feddjen meg, ha kell tanítson, jobbítson meg, de mindenképpen legyen olyan könyv számunkra, melyben az élő Isten szavát és nekünk szóló kijelentését olvashatjuk és komolyan vehetjük.

A nap gondolata:
Az igazság nincs időponthoz kötve. Mindig időszerű, kiváltképpen akkor, amikor időszerűtlennek látszik. (A.Schweitzer)

2012. június 29., péntek

2012-06-29

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

A Biblia hasznos a feddésre – írja az apostol. Miért kellene bennünket megfeddeni? „Csak” azért, mert eltévelyedünk, mert könnyen elkezdjük járni a saját utunkat, az pedig nem az örök életre visz bennünket. Ilyenkor Isten megint, megfedd minket, jó irányba terel. Erre mondja a zsoltáros: lábam előtt mécses a Te Igéd, ösvényem világossága. Vagyis ha az Ige vezet, akkor jó az irány, ha a saját gondolataink, vagy bármi más, akkor letérünk a helyes útról, Isten pedig szeret annyira, hogy megfedd bennünket. Vagyunk előtte fontosak olyannyira, hogy visszatereljen a helyes útra. Persze nem szeretjük a feddést, miképpen a gyermek sem a szülői intelmet, de rá kell jönnünk, hogy értünk van ez, sohasem ellenünk. Amikor az Igében feddő, intő szót, üzenetet olvasol, akkor ne keményítsd meg a szívedet, hanem engedd, hogy az Úr megmutassa a jó irányt. Ellenkező esetben kitolsz magaddal, de másoknak is ártasz. Az Úr tudja, hogy mi a hasznos nekünk. Időnként a feddés, az intés az. Mi is gyakoroljuk ezt gyermekeinkkel való kapcsolatunkban egyértelműen szeretetből. Akkor miért ne fogadnánk el ugyanezt mennyei Atyánktól?

A nap gondolata:
Nincs veszedelmesebb dolog, mint Bibliát olvasni anélkül, hogy engedelmeskedj neki.

2012. június 28., csütörtök

2012-06-28

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

A teljes Írásról azt írja Pál apostol, hogy hasznos. Hasznos? Ez már beszéd! Ez már tetszik! Ez már lényegesebb számunkra! Szeretjük azt, ami hasznot hajt. Sok esetben csak azt nézzük: mi lesz nekem ebből a hasznom? Ha semmi, akkor nem is vállalom. Mi hasznunk lehet a Biblia olvasásából? Alapigénk azt mondja, hogy hasznos a tanításra. Tanításra? Ki akar itt tanulni, vagy éppen tanítani? Te és én! Nekünk kell akarni tanulni és növekedni. Mindegy, hogy hány éves vagy, amíg tart e földi élet számodra, addig tanulmányaidat nem fejezted be. Igaz, ezért diploma nem egy földi főiskolán vagy egyetemen nyerhető, hanem majd a mennyein, ott is olyan formán, hogy Jézus majd azt mondja: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, többre bízlak ezután, menj be a te Atyádnak örömébe. Végezetre eltétetik az igazság koronája, melyet megad az Úr, az igaz bíró ama napon. Tanulj testvér! Ne mondd, hogy már idős vagy, mit tanulhatnál te még, csak engedd, hogy az Úr tanítson. Tanulj fiatal testvérem, ne mondd, hogy már eleged van az iskolapadból. Légy nyitott az Úrtól jövő tanításokra is! Aztán pedig add tovább! Gyermekeidnek, szeretteidnek, munkatársaidnak, barátaidnak, szomszédaidnak! Ne szégyelld, amit tanulsz Istentől, add át másoknak is, nekik is szükségük van rá!  

A nap gondolata:
Az Írásban foglaltak cselekvése képezi annak legjobb magyarázatát. (Steinberger)

2012. június 27., szerda

2012-06-27

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Gondolkodtatok már azon, hogy mennyit hiszünk el a Bibliából? Annyit, amennyit megélünk belőle! Semmivel sem többet. Van, aki kimondja, hogy csak bizonyos részével ért egyet a Bibliának, mások nem mondják ki, de így élnek. Elhiszed, hogy Isten minden megbánt bűnödet megbocsátja? Akkor, ha elé tárod imában és elfogadod a Jézusért kínált isteni bocsánatot. Tiszta vagy, megtisztultál Jézus érdeméért. Isten eltörölte bűneidet, mintha meg se tetted volna őket. Elhiszed ezt? Akkor igen, ha többé nem rágódsz a megtett vétkeken, ha nem emésztgeted magad a múltadon, ha nem tépelődsz azon, amit Isten elé odavittél. Ha ez nem jellemez egyik-másik bűnöddel kapcsolatban, akkor nem hiszed el, hogy Isten megbocsátott neked. Elhiszed-e, hogy Isten szeret úgy, ahogy vagy? Ha igen, akkor nem mondod azt, hogy nem vagy szeretetre méltó, hogy téged senki nem szeret, mert bár előfordulhat, hogy emberileg kevesen kedvelnek, de Isten szeretete rád is érvényes, neked is szól. Ez független a barátaid számától és minden egyébtől is. Vagy elhiszed-e, hogy Isten gondoskodik rólad? Akkor vesd rá a terheidet, mondd el neki imában és bízz benne. Elhisszük-e, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra van? Nemcsak az, ha valami örömmel tölt el, vagy boldoggá tesz, hanem az is, ha valami fájdalmas, szomorúságot jelent. Isten abból is tud jót kihozni. De elhisszük ezt vajon? Szerintem gyakran nem… Elhisszük-e, hogy Isten a nehéz anyagi helyzetünkben is tud gondot viselni rólunk? Figyeljük meg ezt az Igét: Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, hadd legyen eleség a házamban, és így tegyetek próbára engem - mondja a Seregek URa. Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok. (Malakiás 3:10) Ez az Ige azt mondja, hogy jövedelmünkből fizessünk tizedet az Úrnak és tegyük Őt próbára, mert Ő megáld bennünket. Szerintem ezt az Igét nagyon kevés hívő ember veszi komolyan. Tizedet fizetni az Úrnak? Azt a néhány ezer forintot is nehezen szánjuk oda az Úrnak, amit egyházfenntartói járulék gyanánt fizetünk, nemhogy a tizedét minden hónapban tegyem az Úr oltárára… És még lehetne sorolni igéket, melyek komolyan vétele abban mutatkozik meg, hogy megéljük a mindennapokban. Komolyan nem vétele pedig abban, hogy eszünkben sincs úgy tenni.

A nap gondolata:
A Szentlélek szerint hirdetett evangélium vagy meggyőz, vagy felingerel. (Russel)

2012. június 26., kedd

2012-06-26

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Többfajta bibliafordítás létezik a világon. Magyar nyelven is olvashatunk többfélét. A két legelterjedtebb a Károli- és az újfordítás. Én az újfordítást jobban kedvelem, mert a beszélt mai nyelvhez nagyon közel áll, könnyen érthető. Igaz, elismerem, hogy a Károli Gáspár-féle fordítás több helyen hűebb az eredeti szöveghez. Ezzel kapcsolatban eszembe jut, hogy egyszer egy lelkészt megkérdeztek arról, hogy melyik a legjobb bibliafordítás. Mit gondoltok mit válaszolt? Kicsit meglepő volt, de azt mondta, hogy az, amelyiket az életedbe fordítod le. Mennyire igaza van! Isten Igéje ugyanis nemcsak informálni akar, hanem elsősorban átformálni. Meg akarja változtatni az életedet. Persze csak, ha engeded. Ha kemény szívedről lepattannak az igei üzenetek, akkor nem formál téged, de ha megnyitod a szíved előtte, akkor formál, alakít téged. Ezért is írja Jakab apostol: legyetek az igének cselekvői, ne csak hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. Olvasni és hallgatni az igét, ez az első lépés. A második pedig megélni, cselekedni. Akkor formál igazán bennünket, ha megtesszük, amit belőle megértettünk.
A nap gondolata:
A te hatásod erre a világra attól függ, hogy milyen hatással volt reád a Biblia. (Kilburn)

2012. június 25., hétfő

2012-06-25

Másé vagytok: azé, aki feltámadt a halottak közül, hogy gyümölcsöt teremjünk (szolgáljunk) Istennek.(Róm 7:4)
Amikor Isten üdvösségre hív minket, akkor szolgálni is szólít. A két elhívás ugyanaz. Függetlenül hivatásunktól vagy karrierünktől, Isten teljes idejű keresztény szolgálatra hívott el bennünket. A „nem szolgáló keresztény” kifejezés teljesen ellentmondásos.
A Biblia így tanít: „Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint…” (2 Tim 1:9)
Péter kiegészíti: „Ti azonban választottak (vagytok)* …, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki … elhívott titeket.” (1 Pét 2:9) 
Isten szolgálatra hívott el bennünket. Fiatalon azt gondolhattuk, hogy Isten igazi szolgálói csak lelki pásztorok, misszionáriusok, apácák vagy más teljes idejű gyülekezeti dolgozók lehetnek. A Biblia azonban azt mondja, hogy Isten mindenkit elhívott a szolgálatra. ( Ef 4:4-14; lásd még: Róm 1:6-7; 8:28-30, 1 Kor 1:2,9,26; 7:17; Fil 3:14; 1 Pét 2:9; 2 Pét 1:3)
Isten elhívását töltjük be minden alkalommal, ha használjuk a Tőle kapott adottságainkat. Ezt mondja az Írás: „…másé vagytok: azé, aki feltámadt a halottak közül, hogy gyümölcsöt teremjünk (szolgáljunk) Istennek.” (Róm 7:4)
Az időnk mekkora részében szolgálunk Istennek? Kína egyes gyülekezeteiben így köszöntik az új hívőket: „Jézusnak mostantól újabb szeme van látni, új füle hallani, új keze segíteni, és új szíve szeretni másokat.”

(Forrás: Napi remény)

A nap gondolata:
Az örökélet annyi: örökre az Úrral lenni.

2012. június 24., vasárnap

2012-06-24

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Van időd Bibliát olvasni? Sok ember küzd azzal, hogy nincs ideje olvasni a Bibliát. Nem tudom, hogy te közéjük tartozol-e, de gondold végig a következőket: minden ember életében 24 óra egy nap, és 168 óra egy hét. Rajtunk nagy mértékben múlik, hogy mire fordítunk időt. Persze, ha munkád van, akkor örülj neki és végezd teljes erőbedobással, de Istent ne hagyd ki életedből. Tedd Őt tudatosan az első helyre. Gondolj arra, hogy ha a kedvenc színészed, zenészed, vagy sportolód arra kérne, hogy naponta beszéljetek egy kicsit, akkor mit mondanál: bocs, nem érek rá? Vagy mindent megtennél, hogy legalább 10-15 perced legyen naponta, hogy beszélgess vele? Ugye nem kérdéses, hogy mi is a válaszod? Ezek után furcsának tűnik, ha valaki azt mondja, hogy nincs időm Istenre. Mert aki így szól, az egyben azt mondja, hogy nem akarom, hogy időm legyen Istenre. Megvagyok nélküle is. Nem jelenthet mást, ha nem naponta olvassa valaki a Bibliát. Te hogy állsz ezzel?

A nap gondolata:
 Az evangéliumnak azért van sokak előtt a legcsekélyebb tekintélye, mert azt munkálja, hogy az elsők utolsók legyenek, és az utolsók elsők. (Luther Márton)

2012. június 23., szombat

2012-06-23

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Isten szeretne hozzánk szólni. Elsősorban az Ige által szól hozzánk, de ehhez olvasni kell. Olyan ez, mint amikor az ember várja, hogy valaki felhívja telefonon, vagy küldjön egy sms-t, vagy egy emailt. Ahhoz, hogy valaki így üzenhessen nekünk, elérhetővé kell válnunk. Ha soha nem nézzük meg az emailjeinket, akkor hiába írt nekünk valaki, aki fontos számunkra. Isten üzen nekünk a Biblia által, de ha nem vesszük a kezünkbe, akkor nem fogjuk elolvasni, megérteni az Ő üzenetét. Megcselekedni pedig pláne nem fogjuk…
A közelmúltban olvastam egy afrikai asszonyról, akit gúnyoltak azért, mert mindig magával vitte a Bibliát. Egyszer megkérdezték tőle, hogy miért nem valami más könyvet olvas. Miért olyan különleges a Biblia számára? Azt válaszolta, hogy ez a könyv engem olvas. Fantasztikus gondolat ez: engem olvas a könyv. Látja, ismeri az életemet, tudja örömeimet, gondjaimat és segíteni, vezetni akar. Hogy lehet ez? Úgy, hogy benne az Úr jelenti ki önmagát, akaratát, szándékát velünk kapcsolatban. Előtte nyitott könyv az életünk. Előttünk pedig legyen nyitott könyv a Biblia, hogy Isten megszólíthasson bennünket általa.

A nap gondolata:
Az evangélium nem törvény, nem kötelességek tára, hanem felszabadító örömhír.

2012. június 22., péntek

2012-06-22

"Annak pedig, aki a bennünk munkálkodó isteni erővel mérhetetlenül többet meg tud tenni, mint amit kérünk vagy el tudunk gondolni, annak legyen dicsőség …" (Ef.3.20-21a  Budai)
 

Amikor Isten munkálkodni akar az életedben, mindig ad egy álmot magadról - arról, hogy Ő mit akar rajtad keresztül elvégezni, hogyan akarja majd használni az életedet, hogy megérintse a világot.
Erre sok példát találunk a Bibliában: Isten adott egy álmot Noénak, hogy építsen bárkát. Adott egy álmot Ábrahámnak, hogy sok nép atyja legyen, és adott egy álmot Nehémiásnak is, hogy fallal vegye körül Jeruzsálemet.

De honnan tudhatod egy álomról, hogy az valójában Istentől származik, és nem csak a te elképzelésed önmagadról?
A Biblia elmondja nekünk, hogy Isten „mérhetetlenül többet meg tud tenni, mint amit kérünk vagy el tudunk gondolni".

Más szavakkal, ha egy álom Istentől való, akkor az olyan nagy álom lesz az életedben, hogy magadtól képtelen lennél azt megvalósítani. Ha egy álom Istentől való, soha nem fog ellentmondásba kerülni az Ő Igéjével. Ha olyasvalamiről álmodsz, ami ellentmond a Bibliának, akkor az nem Istentől jött.

Beszéljünk róla:
§ Isten talán már most beszélni akar veled, csak még nem ismered fel ezt. Van olyan álmod, ami arról szól, hogy másokat szolgálsz? Mit gondolsz, honnan származik ez az álom?
§  Milyen álmot adott neked Isten? Mihez fogsz kezdeni ezzel? 

2012. június 21., csütörtök

2012-06-21

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Milyen gyakran olvassuk a Bibliát. Soha nem olvassuk? Vagy csak ritkán, időnként, hébe-hóba? Vagy rendszeresen, netán naponként? Te tudod, hogy mennyit olvasod, hogy neked mit jelent, hogy tekintesz rá. Legyen segítségünkre egy történet ezzel kapcsolatban:
Egy fiatalember gyakran kigúnyolta a Bibliát. Egyszer megint lekicsinylő megjegyzést tett rá.
- Olvasta maga már tulajdonképpen a Bibliát? - kérdeztem tőle.
- Ugyan mit gondol? Én és a Biblia! Nevetséges!
Elővettem egy vadonatúj, bőrkötésű Újszövetséget:
- Nézze, ezt a szép kis Bibliát magának adom, ha megígéri, hogy elejétől végig elolvassa.
Az ajánlat nagyon csábító volt. Azután hetekig nem láttam a fiatalembert. Egyszer csak megint megjelent.
- Nos - kérdeztem -, hogy állunk a Bibliával?
Nagyon komolyan felelt:
- Tudja, különös dolog ez. Elkezdtem olvasni. Sok mindent nem értettem meg. Már abbahagytam volna - de hiszen megígértem, hogy végigolvasom! Azután sok mindent találtam benne, ami szíven talált és nyugtalanított, úgy, hogy legszívesebben eldobtam volna a könyvet. De megígértem, és végig kellett olvasnom. Később annyi vigasztalást találtam benne, hogy egészen boldog lettem. Amikor befejeztem, azt mondtam magamban: ha igaz az, amit ez a könyv mond, akkor el vagyok veszve, ha nem változtatok az életemen. Hozzáfogtam, hogy nagytakarítást csináljak a szívemben. És most - a Biblia az élet könyve számomra.
Te mit mondasz a Bibliáról: az élet könyve vagy egy szimpla emberi mű?

A nap gondolata:
Ne bámulni és kritizálni menjünk a Biblia királyi palotájába, hanem menjünk, hogy megtaláljuk a Királyt, és nyerjünk kegyelmet tőle. (Ravasz)

2012. június 20., szerda

2012-06-20

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

Egy fontos, tisztázandó kérdés: Minek tartjuk a Bibliát? Emberi alkotás vagy Isten kijelentése? A válaszunk alapjában határozza meg a Bibliához való viszonyunkat. Mire gondolok? Arra, hogy ha mint emberi alkotásra tekintünk rá, akkor egyike a világirodalom (remek)műveinek, része az alapműveltségnek. Időnként érdemes beleolvasni, egyik-másik történet tanulságos, néhány mondata idézhető, de semmi több. Ez igaz lehet bármilyen szerző, bármelyik könyvére. Ha viszont Isten kijelentéseként tekintünk rá, akkor egészem más a helyzet. Akkor ez egy különleges könyv. A világ Teremtője, alkotója szól hozzánk, emberekhez. De hogy lenne Isten kijelentése, amikor emberek írták? Úgy, hogy Isten bennünket mindig felhasznál tervei megvalósításában. Munkálkodhatna nélkülünk is, mégis velünk együtt akar, munkatársat lát bennünk. A Biblia lehetne egy olyan könyv, melyet Isten megírt és ledobott az emberiségnek, de nem ez történt, hanem az, hogy embereket indított bizonyos dolgok megírására, összegyűjtésére, egy csokorba szedésére, majd sokszorosítására, továbbadására is. A Bibliát emberek írták, de itt van igénkben: a teljes Írás Istentől ihletett, vagyis Isten Lelke munkálkodott azokban, akik megfogalmazták a rólunk és nekünk szóló üzeneteket. Hiszed ezt?

A nap gondolata:
A Szentírás nagy igazságait a természetből vett példákkal alátámasztani annyit jelent, mint Istennek egyik könyvét a másikkal megmagyarázni. (Spurgeon)

2012. június 19., kedd

2012-06-19

Ne ítéljetek látszat szerint, hanem hozzatok igazságos ítéletet. (János 7:24)

Mennyi mindent másképpen látunk. Sokszor nem is annak, ami az valójában. A következő történet legyen segítségünkre:
- Ne keressétek Istent - mondta a Mester -; csak nézzetek, és minden világossá válik számotokra.
- De hogyan nézzünk?
- Minden egyes alkalommal, ha néztek valamit, csak azt lássátok, ami valóban ott is van.
Mivel a tanítványok nem értették, a Mester megmagyarázta.
- Például ha a holdat nézed, csak a holdat lásd, és semmi mást.
- Hogy a csudába tudna valaki mást látni, mint a holdat, ha azt nézi'?
- Egy éhes ember sajtnak nézheti. A szerelmes pedig kedvese arcát láthatná benne.

Neked vannak tévedéseid? Kérj helyes látást az Úrtól!
A nap gondolata:
Imádkozni csak az tud, aki állandóan Isten jelenlétében él.

2012. június 18., hétfő

2012-06-18

…anyja volt a tanácsadója… (2Krónika 22) 

Anya! Megtelik a szívünk melegséggel e szó hallatán. Istentől való szent hivatás anyának lenni. „Kegyelembe fogadott” az a nő, aki ezt felismeri, ezért mer anya lenni, kész odaszánni az életét, lemondva „múlandó karrierről” a gyermekeiért, és azokat nemcsak „büfizteti”, hanem a kellő időtől hitben nevelni. De vigyázzunk, mert ezzel a hivatással lehet a leginkább visszaélni. Eleve túlzó az a „hamis kultusz”, amit az „anyaság” kap, hiszen nincs ebben semmi „rendkívüli”, azt teszik az anyák, ami az Úrtól rendelt kötelességük. Az anyák kárt okozhatnak, ha nem tudják elengedni gyermekeiket, és a háttérből egy életen át irányítani akarják őket. Sok meglett, megnyomorított férfit ismerek, akiknek egyetlen bajuk az, hogy nem tudtak leválni dominánsan szerető anyjukról, de ez a halálukká lett (9. vers). Így történt ez Ahazjá királlyal is (10. vers). Az ilyen anya valójában magát szereti gyermekeiben is. Imádkozzunk élő hitű nőkért, átadott életű édesanyákért. (Forrás: Reformátusok Lapja: Steinbach József református püspök gondolatai)

A nap gondolata:
 Nincs annyi ördög a pokolban, amennyi kicsavarhatná egy imádkozó édesanya kézéből a fiát.

2012. június 17., vasárnap

2012-06-17

Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: URam, URam, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. (Máté 7:21)

Sokan várják a csodát. Azt mondják, majd akkor hisznek Istenben, ha csodát tesz velük. Isten azonban sok csodát tesz, de az ember képes ezeknek meg nem látására, észre nem vételére. De van más jellegű csoda is e világon. A következő történet erről számol be:
Egy ember keresztül-kasul utazta a vi1ágot, csakhogy személyesen meggyőződhessen a Mester hírének valódiságáról.
- Milyen csodát tett a Mestered? – kérdezte az egyik tanítványtól.
- Nos, vannak csodák és csodák. Nálatok azt tekintik csodának, ha Isten teljesíti valakinek az akaratát. Nálunk az a csoda, ha valaki teljesíti Isten akaratát.
Testvérem! Keresd, kérd el az Úr akaratát és tedd meg, rendeld magad alá neki! Akkor nem maradnak el Istennek a csendes csodái életedben. Bizonyára már sok ilyet megtapasztaltál. Ha még nem, akkor csak törekedj az Úrnak tetsző, Neki engedelmes életre és részed lesz csodáiban…
A nap gondolata:
Ha magadat teljesen legyőzöd, a többi fölött könnyen győzedelmeskedsz. A magunk legyőzése ugyanis az igazán teljes diadal. (Kempis Tamás)

2012. június 16., szombat

2012-06-16

Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. (Jakab 5:16)

Milyen a hitéleted? Mennyit imádkozol, és milyen gyakran olvasod a Bibliát? Lehet, hogy nem is gondolod, de ha egyiket e két dologból elhanyagolod, háttérbe szorítod a másik rovására, akkor egészségtelen lesz a hívő életed. Olyannyira, hogy egy lelkipásztor meg is fogalmazta egészen pontosan mindezt:
Kevés ima, kevés Ige = beteg élet

Kevés ima, sok Ige     = száraz élet

Sok ima, kevés Ige     = rajongó élet

Sok ima, sok Ige         = egészséges élet
Egészséges hívő életet kívánok neked! Rajtad múlik mindez…


A nap gondolata:
Imádság nélkül nincs keresztyén élet, minthogy szárnyak nélkül nincs repülés, szívverés nélkül nincs élet. Az imádság lényege az Isten lényegével való benső misztikus összecsendülés: dicséret, hálaadás és magasztalás. (Ravasz László)

2012. június 15., péntek

2012-06-15

Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája. (Galata 1:10)

Egy Angliában focizó olasz fiatalember nyilatkozta mostanság: Valaki elmondhatná már a helyieknek, hogy nem én vagyok az egyetlen fiatal, gazdag futballista. 21 évesen két éve élek messze a hazámtól. Egész jól beilleszkedtem, de itt nincsenek igazi barátaim. A legrosszabb viszont a sajtó – az olasz és az angol is összevissza irkál mindent. Ha veszek egy Fiat Unót, azt mondják, egy Ferrari jobban illene hozzám. Ha veszek egy Ferrarit, akkor két lábbal kéne a földön állnom, és miért nem vettem inkább egy Fiatot. Ha mosolygok, akkor nem vagyok elég komoly, ha nem mosolygok, akkor egy önelégült fajankó vagyok, mert még egy mosollyal sem tudom értékelni, hogy milyen szerencsés vagyok. Őrület'.
Nekem az jutott eszembe, hogy ilyen az, amikor valaki embereknek akar megfelelni, nem pedig Istennek. Neked mi számít jobban: embereknek, vagy Istennek tetszeni? Az előbbiért ne törd magad: légy önmagad az Úrban, keresve Jézus tetszését. Ez sokaknak nem fog „bejönni” környezetedben, de lesznek olyanok is, akik általad közel kerülnek Megváltójukhoz. Már pedig ez a feladatunk: embereket Jézushoz vezetni, ezt azonban csak az Úr tetszésére való életfolytatással lehet megtenni…

A nap gondolata:
Aki a gyerekek kenyerét eszi, kell, hogy a fiak engedelmességét gyakorolja. (Spurgeon)

2012. június 14., csütörtök

2012-06-14

Tégy engem, mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra! Bizony, erős a szeretet, mint a halál, legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír. Úgy lobog, mint a lobogó tűz, mint az ÚRnak lángja. (Énekek Éneke 8:6)

Minél több idő telik el az esküvő után, általában annál inkább rossz irányba változik férj és feleség kapcsolata, kommunikációja. Egy vicc ezt remekül világítja meg. Megcsörren a telefon a lakásban. A férj felveszi, és így szól attól függően, hogy mennyi ideje házasok már:
Esküvő után 6 héttel: Drágám, a barátnőd van a telefonban!
Esküvő után 6 hónappal: Téged keresnek.
Esküvő után 6 évvel: Valaki vegye már fel a telefont!
Bizonyára mosolygunk ezen a rövid történeten pedig a valóság sokszor közel áll ehhez. Nem kellene ugyan ennek így lennie, de ezen csak te tudsz változtatni! Gondold végig a házasságodat ezen a nyomvonalon. Te hogy szólítod meg házastársadat? Érzi még a benned lévő szeretetet? Ha már kevésbé, akkor határozd el magad, hogy másképpen fogsz szólni társadhoz egy-egy élethelyzetben. Figyeld meg a benne és a kapcsolatotokban végbemenő változást. Rácsodálkozhatsz majd, hogy apró dolgok is milyen jó irányba tudják befolyásolni két ember napi kapcsolatát. Sok erőt, kitartást, türelmet kívánok neked ehhez!
A nap gondolata:
Az igaz házasélet alapérzése: “nem énértem”, hanem “őérte”.

2012. június 13., szerda

2012-06-13

Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok reménységet. (Zsoltárok 62:6)

A csend szerepe fontos a hívő ember életében. Te mennyit gyakorlod? És hogy látod: mi értelme van? A következő történet segít eligazodni e kérdésben:
A magányosan élő szerzetes remetéhez egyszer emberek jöttek. Megkérdezték tőle:
- Mire való, hogy életed nagy részét itt töltöd el csöndben és magányban?
A remete éppen azzal foglalatoskodott, hogy vizet mert egy ciszternából, az esővíz összegyűjtésére szolgáló mély kútból. Fölfigyelt a kérdésre, s munka közben odaszólt a látogatóknak:
- Nézzetek bele a ciszternába! Mit láttok?
Az emberek kíváncsian körülvették a szerzetest, és próbáltak beletekinteni a mély kútba:
Nem látunk semmit - mondták kisvártatva.
A remete abbahagyta a vízmerítést, pár pillanatnyi csöndet tartott. A látogatók feszülten figyeltek rá, mozdulni sem mertek:
- Most nézzetek bele a kútba egyenként, csöndesen. Mit láttok?
A látogatók érdeklődéssel hajoltak egyenként a kút fölé, s felkiáltottak:
- Saját arcunkat látjuk a kútban!
- Bizony, amíg zavartam a vizet - mondta a remete -, nem láttatok semmit. De a csöndben és a nyugalomban megismeritek önmagatokat.
A látogatók megértették a remete tanítását.

És te? Neked sikerült megértened a csend szerepét? Remélem, hogy igen. Akkor pedig szakíts rá időt naponta…
A nap gondolata:
 Isten időnként ragyogó szivárványt mutat, hogy emlékeztessen a jelenlétére és ígéretére, hogy soha nem hagy egyedül. (Verdell Davis)

2012. június 12., kedd

2012-06-12

Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul… (Ézsaiás 40:30-31)
Szoktál elfáradni? Szoktál belefáradni a megszokott családi életedbe? Bárkivel előfordulhat ez, és elő is fordul. Ha veled is megtörtént már, akkor a következő történet bíztatásodra lesz.
A gyerekek hangosak, zűrösek, lehetetlenek voltak. Fáradt voltam, és elegem volt. Ezért elhatároztam, hogy elmenekülök, csak egy napra – egy napra, amikor azt csinálhatom, amit én akarok. Azt terveztem, hogy ki fogom használni azt a napot, habzsolni fogom az élvezeteket. Csak magammal fogok törődni. Kiviharzottam a házból, bevágtam magam a kocsiba, és kiló hússzal elsöpörtem. „Megcsináltam” – gondoltam magamban vezetés közben. Elmentem egy bevásárlóközpontba, sokáig elnézelődtem egy könyvesboltban, ahol megvettem Walt Whitman összegyűjtött verseit. Azután egy McDonald’s-ba mentem és két hamburgert rendeltem nagy adag sült krumplival és nagy adag üdítővel, amin nem kellett osztoznom senkivel. Megettem mindent anélkül, hogy valaki félbeszakított volna, vagy elkért volna valamit, senkinek nem kellett megtörölnöm a száját, az orrát vagy a fenekét. Aztán megettem a legnagyobb csokifagyit, amit csak fellelhettem. Szabad voltam! Ezért elmentem a moziba és megnéztem egy filmet, úgy, hogy nem vettem pattogatott kukoricát, nem ült senki az ölemben, és senkit sem kellett kikísérnem a vécére. Szabad ember voltam. Teljes mértékig kihasználtam – és szörnyen éreztem magam. Mire hazaértem, mindenki aludt.
Amikor becsúsztam az ágyba, a feleségem ezt suttogta: hiányoztál nekünk. Ti is nekem – válaszoltam. Soha többé nem szöktem el otthonról.
A nap gondolata:
Példakép lenni a gyermekek előtt mély szeretet nélkül olyan, mintha hold lennél, amely világít ugyan, de semmi meleget nem ad. Légy melegítő nap, mely sugaraival mindent beragyog.

2012. június 11., hétfő

2012-06-11

…nem tudok lemenni… (Nehémiás 6:3 NKJ)

Nehémiás három fontos igazságot tanít nekünk a kritika kezeléséről:
1) Fogadd el! Amikor a közönség egy versenyt néz, kire összpontosítják figyelmüket? Az élmezőnyben futókra! Valaki azt mondta: „A kritika könnyen elkerülhető: ne mondj semmit, ne csinálj semmit, legyél senki”. De ez a három alternatíva nem működik. Ezért Nehémiás azt mondta azoknak, akik kritizálták: „Nagy munkát kell végeznem, ezért nem tudok lemenni hozzátok…” (Nehémiás 6:3 NKJ). Ne süllyedj le a kritikusaid szintjére!
2) Értékeld ki! „…ezt az üzenetet küldte nekem Szanballat és Gesem: Jöjj, találkozzunk Kefírimben, az Ónó-völgyben! Ők ugyanis merényletet terveztek ellenem” (Nehémiás 6:2). Amikor az emberek azt mondják: „Mondanom kell neked valamit a saját érdekedben”, gyakran semmi olyat nem mondanak, ami a javadra válna.
Ha kritikát kapsz, kérdezd meg magadtól:

a) „Ki mondta?” „Jó szándékúak a baráttól kapott sebek, de csalárd a gyűlölködőnek a csókja” (Példabeszéd 27:6). Kiérdemelte ez az ember a jogot, hogy beleszólása legyen az életembe?
b) „Miért kaptam ezt a kritikát? A bírálót a személyes megbántottság vezette, vagy a javamat akarta szolgálni?” Ha valakit megbántanak, az bántja az embereket, ezért tanúsíts megfelelő hozzáállást, keresd az igazság magvát a dologban, tedd meg a szükséges változtatásokat, és válaszd a jó utat!

3) Éld túl! Amikor Nehémiásnak azt mondták a barátai, hogy fusson el, és rejtőzzön el, ő így válaszolt: „Nem megyek!” (Nehémiás 6:11) „… és elkészült a várfal ötvenkét nap alatt … amikor ezt meghallották ellenségeink… fölismerték, hogy Istenünk segítségével lehetett véghezvinni ezt a munkát” (Nehémiás 6:15-16 NKJ). Néha veszélyesebbek a barátaid tanácsai, mint az ellenségeid kritikái. Ilyenkor tudnod kell, ki vagy, mire hívott Isten, és túl kell élned a kritikát!
(Forrás: www.maiige.hu)

A nap gondolata:
A magunk személyében legyünk készek eltűrni és megbocsátani minden sérelmet: a magunk orcát tartsuk oda ütésre, a magunk felső ruháját engedjük oda annak, aki elveszi az alsót. De hogyha más valakinek az arcát verdesik, akkor ébredjen fel bennünk valami az oroszlánból. (Fosdick)

2012. június 10., vasárnap

2012-06-10

Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. (Máté 5:16)

Egy rövid történet Igénk megértéséhez:
Egyik üzleti útjáról hazatérve egy vállalatvezető ajándékokat vitt feleségének. Többek között adott neki egy játékautót, ami világított a sötétben. Miután a feleség megkapta az ajándékot, leoltotta a villanyt, de a kis autó láthatatlan maradt. A férj kiábrándultan jegyezte meg: Azt hiszem, becsaptak. Aztán a feleség észrevett néhány francia szót a játékautó oldalán. Elvitte egyik barátjához, aki ismerte a nyelvet, és elolvasta neki az utasításokat: Ha azt akarja, hogy éjszaka is világítson az autó, tartsa egész nap a napfényben! Ezért másnap odatette az ajándékot a déli ablakba. Azon az estén, amikor kikapcsolta a villanyt, a kis játékautó ragyogó fényt árasztott. Az asszony férje meglepve kérdezte: Mit csináltál vele? Ezt válaszolta: Rájöttem a titokra. Mielőtt az autó világítana a sötétben, ki kell tennem a világosságnak. A keresztyéneknek is állandóan kell a lelki napfény, Jézus Krisztus fényébe kell tenniük magukat, hogy természetükké váljék az ő fénye, és ragyogjanak a sötét világban. Mennyire világítasz családodban, munkahelyeden? Ha kevésbé, akkor nem töltesz elég időt a Világossággal, Jézussal. Ha így van, akkor változtass rajta: neked is, másoknak is így lesz jobb…

A nap gondolata:
 Égj úgy, hogy fényed ragyogjon anélkül, hogy kiégnél! (Richard Biggs)

2012. június 9., szombat

2012-06-09

Érted is, amit olvasol? (ApCsel 8:30)

Mindaz, amiről Filep beszélt az etióp kincstárnoknak, egy merőben más gondolkodást képviselt. Ez a pénzügyminiszter előbb emberi módon gondolkodott a Szentírásról,  és úgy is akarta olvasni a megvásárolt könyvet. Majd később egyre furcsább dolgokat hallott róla Fileptől. A próféta előre megprófétálta valakinek (Jézusnak) a halálát. De erről későbbi könyvek írtak csak, mikor világossá vált mindez. Meglátta, hogy a Bibliai könyvek között különös kohézió, összetartó erő van. Bár nem tudtak összebeszélni a különböző korban és földrajzilag egymástól igen távol élő szentírók, Isten számára nem volt akadály, hogy mindezt kijelentse, amiről most neki Filep beszél. Egész másnak kezdte látni ez az etióp ember azt a bibliai könyvtekercset, de magát az Istent is! Azt az Urat, aki ma is ugyanilyen csodálatosan használja a Bibliát, mert bennünket is jól ismer, hozzánk is szólhat, csakúgy, mint egykor a szerecsen férfihez. A Bibliát tehát máris jobban fogjuk érteni, ha felfogjuk, mennyire másként jött létre, mint más könyv és még erőteljesebb lesz az az üzenet is, amit képvisel. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:
A Biblia az élet könyve, az élet számára. (Steinberger)

2012. június 8., péntek

2012-06-08

Érted is, amit olvasol? (ApCsel 8:30)

Áldott felismerésünk lehet az is, hogy a Biblia olvasása közben mi magunk is különbözővé válunk! Jó esetben más lesz az életünk. Megváltozik a gondolkodásunk és másként fogunk gondolkodni Isten személyéről, Jézus Krisztusról, a világról, a mindennapokról, sőt még a halálról is. Különbözni fogunk másoktól. Ez elkerülhetetlen. Maga Isten mondja, hogy az Ő gondolatai nem a mi gondolatink, az ő utai, nem a mi utaink. Hogyan érthetjük meg még jobban a Szentírást? Úgy, ha meg is cselekedjük, valóra váltjuk mindazt, amit abban olvasunk! Ha csak egy csekély dolog is megvalósul mindabból, amit olvasunk az Igében, akkor mások észre fogják venni a változást. S ez a célja a Bibliának: megváltozott emberi élet, a különbözővé válás. A megértés kulcsa a megkülönböztetés. A világ akkor fogja igazán megérteni Isten Igéjét, ha Isten gondolatai bennünk testet öltenek. Ha életünkkel is megmutatjuk azt a különbözőséget, amire hivatottak vagyunk, Isten elhívása következtében. A közelmúltban berekfürdői lelkigondozói hetünk alkalmával mondta el egy asszony, hogy sokakat kérdésre indított már az is, hogy ő elkezdett templomba járni. Máris különbözött a többiektől és faggatták is, hogy mire ez a változás? Ha még ennél is többet hangolódunk az Igére és másként beszélünk, mint a világ, másként nyilvánulunk meg a világ kérdéseit illetően, igei módon élve és szólva, akkor megvalósítjuk az életprogramot: különbözővé válni és ezáltal még jobban megértetni Isten dolgait az emberekkel. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:
Amennyivel világosabb a Nap minden más világosságnál, annyival világosabb a Szentírás minden más könyvnél.

2012-06-22

A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre. (2Tim 3:16)

A tegnapi történetből néhány nyomatékos fogalmat szeretnék kiemelni: sok mindent nem értettem meg, szíven talált, nyugtalanított, annyi vigasztalást találtam benne, ha ez igaz, akkor el vagyok veszve, most az élet könyve számomra. Minden ember ismerkedése a Bibliával így indul: el kell kezdeni olvasni, és először sok mindent nem értünk meg belőle. Ez később is így lesz, soha nem fogjuk minden mondatát, szakaszát megérteni, de a lényeg érthetővé válik. Aztán lesz, ami szíven talál, megérint és lesz, ami nyugtalanítani fog. Rengeteg vigaszt találhatsz benne, sok buzdítást, bátorítást, melyek nehéz helyzetekben erőt adnak. Majd rájössz, hogy nem jól éled az életed és, ha valami nem változik, elveszett vagy. De, ha megtalálod Jézust – vagy inkább így fogalmazok: ha engeded, hogy Jézus megtaláljon, akkor lelki békét találsz a bűneid bocsánatában és az örök életben. Onnantól kezdve napi olvasmányod lesz a Szentírás, mert benne Isten üzeneteit olvashatod.
Te hol tartasz? Az előbbiek közül melyik jellemző rád? Vedd a kezedbe és olvasd naponta Isten szavát! Ő Szentlelke által érthetővé teszi számodra és csodálkozni fogsz áldásainak sokaságán!

A nap gondolata:
Fejedelmi leveleket kétszer, háromszor kell elolvasni az embereknek, mert megfontolva és bölcsen vannak írva. Mennyivel inkább kell az embernek a Bibliát gyakran olvasni, hiszen benne Isten a maga bölcsességét íratta le. (Luther Márton)

2012. június 6., szerda

2012-06-06

Érted is, amit olvasol? (ApCsel 8:30)

Keressük a választ arra a kérdésre is, hogy mit jelent a Bibliát megérteni? Mindenekelőtt meg kell különböztetni a Bibliát más könyvektől. A Szentírás nem hagyományos könyv. Már az is mutatja ezt, hogy nem egyetlen könyvből áll, hanem 66 könyv van benne. Többen írták kb. 1500 éven keresztül, de itt jön a következő dolog, nem emberek írták, hanem Isten emberek által diktálta le. Ez komoly különbség, miszerint Isten Lelke munkálkodott a Szentírókban, s ezért Isten Lelkétől ihletett könyvnek is nevezhetjük a Bibliát. Nem régi, emberi szabályrendeletek gyűjteményéről van szó, hanem az élet könyvéről, amit Isten íratott le velünk, emberekkel, hogy kapcsolatba lépjen velünk. S itt válnak ketté az utak a Bibliát illetően, mert ehhez kell az a hit, amit Istentől nyertünk, hogy mi úgy olvassuk a Szentírást, mint Istentől jövő, drága üzenetet. Nem úgy, mint egy regényt, amit egyszer elolvasunk és aztán a polcon felejtünk, sem úgy, mint egy verset, ami csupán gyönyörködtet, vagy egy folyóiratot, ami informál, hanem azért olvassuk minden nap a Bibliát, mert szükséges az élethez mindaz, amit Isten ma, nekünk akar mondani belőle. Éppen ezért valljuk földi életünkre nézve: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.” 2Tim 3.16 S az örök életre nézve: „Örök életnek beszéde van nálad!”Jn 6.68 A Biblia különbözik tehát más könyvektől, az Élet Könyvének is hívjuk, mely által a boldogabb élet és az örök élet felé vehetjük az irányt.   (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:
A Biblia a Szentlélek szája, hagyd, hogy szólhasson hozzád. (Steinberger)

2012. június 5., kedd

2012-06-05

Érted is, amit olvasol? (ApCsel 8:30)

A megértés nem csak az iskolához kötődik. A hétköznapok része is. Valakivel beszélgettem gyülekezetünk pályázatairól, s azt kérdezte: miért haladunk lassabban a templomfelújításban? S mikor azt mondtam, itt nem hagyományos tervre volt szükség, hanem műemléki szempontokat leíró tervre, és ez érinti a kivitelezési szempontokat, akkor az illető ezt mondta: „Az más, így már értem.” Magyarán: csak akkor értünk meg dolgokat, ha meg tudjuk különböztetni más dolgoktól. A jobb tudás kulcsa a világos megkülönböztetés. Ha valaki csak ennyit tud a megértésről, máris tett egy komoly lépést a hatásos nevelés és oktatás felé. Igaz ez a dolog gyermekeink felé, vagy bármi másban, amikor meg akarunk értetni valamit másokkal. Mit jelent megérteni valamit tehát? Megkülönböztetni azt más dolgoktól. 
Ézsaiás könyvének első részében arra panaszkodik Isten, hogy “népem nem ért meg engem.” (1.3) Ott is a héber “bín” nyelvtani igét használja, ami megkülönböztetett megértést jelent. Izrael nem tudta megérteni Istenét, azaz nem fogta fel, hogy Ő nem olyan, mint a pogány istenségek. Az élő Isten teljesen más. S mivel Izrael nem látta a különbségeket, ezért nem is volt képes élni úgy, ahogy Isten azt kívánta volna népétől. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:
A Biblia olyan, mint a visszhang: fal kell hozzá, ami visszaverje, és csak akkor születik meg. (Ravasz László)

2012. június 4., hétfő

2012-06-04

Érted is, amit olvasol? (ApCsel 8:30)

 Gondoltál már arra, hogy a Biblia lehet a hálaadásod tárgya?  Köszönetet mondhatunk Istennek azért, hogy a Szentíráson keresztül ma is szól hozzánk. Kezünkben ma is a térkép a boldog életre és az üdvösségre, amikor olvassuk azt. Ezért szükséges a keresztyéneknek a Bibliát tehát egyre jobban érteni, és megvalósítani életükben mindazt, amiről olvastak. A mai Ige alapján azt a kérdést tegyük fel, amit az etióp kincstárnoknak mondott egykor Filep azon a járatlan úton, amikor evangéliumot hirdetett neki: „Érted is, amit olvasol?” Mert hiába vásárolta meg Jeruzsálemben drága pénzen a Bibliát az az előkelő ember, ha mégsem értette. Isten magyarázót és ezzel magyarázatot is küldött neki a jobb megértésre. Mit jelent megérteni valamit? Nem olyan könnyű dolog a megértés, talán pedagógusok tudnának beszélni erről bővebben, milyen ádáz küzdelem napjainkban megértetni a felnövekvő nemzedékkel a megtanulandó tananyagot. A régieknek van ellenben egy mondása, amit így ismerünk: „Bene doct, qui bene distinguit”, vagyis „Jól tanít, aki jól tud megkülönböztetni.” Tanítani, megértetni tehát nem egyszerűen a tananyag elmondását jelenti, hanem azt mondja a latin mondás, hogy a jó tanár elválasztja, megkülönbözteti egymástól a dolgokat, s azokat így fogja fel igazán a diák. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:
Sok ember az Isten adta lelki eledelnek – az Igének csak az illatával él, és éhen hal mellette. (Viktor János)

2012. június 3., vasárnap

2012-06-03

Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról… (5Mózes 6:6-7)

Tanítsd meg gyermekeidnek a kemény munka értékét! A Navigator’s alapítója, Lorne Sanny mosolyogva emlékszik vissza apja szavaira, melyek egész életét megváltoztatták: „Fiam, szokj hozzá!” Azok a szülők, akik azt hiszik, hogy jót tesznek gyermekeiknek azzal, ha hagyják, hogy elkerüljék a kemény munkát, becsapják önmagukat. Gyermekük így felelőtlenné, megbízhatatlanná válik, függő viszonyba kerül, alulképzett lesz, és végül neheztelni fog rád, amiért túl-kímélted. „Aki lustán dolgozik, elszegényedik, de a szorgalmas munka meggazdagít. Aki nyáron gyűjt, az eszes fiú, de aki aratáskor alszik, az szégyellni való.” (Példabeszédek 10:4-5). Ha folyton megteszed gyermeked helyett, amit neki kellene elvégeznie, megbénítod fejlődését és kreativitását. A becsületes munkát Isten az ember boldogságához és testi-lelki növekedéséhez szükséges ellátmányként adja. Több ez pusztán anyagi kérdésnél, ez lelki dolog. A kemény munka jót tesz az embernek! „Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővelkedik” (Példabeszédek 13:4). Egy napon gyermeked meg fogja köszönni, hogy megkívántad tőle, hogy kivegye a maga részét a család életéből és elvégezze a rá eső házimunkát. Jövendőbeli férje vagy felesége szintén köszönetet fog mondani érte! Azt mondod: „De még olyan fiatalok, és annyi tanulnivalójuk és házi feladatuk van”. Ha megtanulnak írni, olvasni és számolni, de nem tanulnak felelősséget és nem válnak éretté, annak az árát keserűen meg fogják fizetni a jövőben. „Jó, ha a férfi már ifjúkorában igát [felelősséget és munkát] hordoz” (Jeremiás siralmai 3:27 NAS). Amit fiatal korukban megtanulnak, annak egész életükben hasznát élvezik, mert Isten szerinti férfiakká és nőkké válnak!
(Forrás: www.maiige.hu)

A nap gondolata:
Ne olyan gyermekek legyetek csupán, akik az Úrral beszéltek, hanem olyanok is, akikkel az Úr beszél. (Trudel)

2012. június 2., szombat

2012-06-02

Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló… (1Korinthus 15:10)

Mindenki egyedi teremtése az Úrnak. Egyedi feladatunk, küldetésünk van. Olyan, mint te vagy, senki nincs ezen a világon. Időnként beleeshetünk abba a hibába, hogy szívesen cserélnénk valakivel. Más bőrében könnyebb lenne – gondoljuk. Téves ez a gondolkodás. Légy önmagad! Légy az, akinek Isten teremtett, végzed azt, amit az Úr rád bízott. A következő történet segít jobban megvilágítani ezeket a gondolatokat:  
Egyszer a király sétára indult a királyi kertben. Nyomasztó látvány tárult elé: hervadó virágok, fonnyadó bokrok, kiszáradt, korhadt fák.
A tölgyhöz fordult.
- Elszáradtam, mert nem tudok olyan magasra nőni, mint a fenyő - mondta a tölgy.
A fenyőre nézett.
- Korhadok, mert soha nem fogok szőlőt teremni, mint a szőlővessző.
A szőlőhöz lépett:
- Megfonnyadtam, mert soha sem tudnék úgy virágba borulni, mint a rózsabokor.
Egyetlen egy élettel teli, viruló, virágzó növényt talált a kertben, az árvácskát.
- Azt gondoltam, - szólt az árvácska - amikor elültettél, árvácskát akartál. Ha tölgyet akartál volna, tölgyet ültettél volna. Ha szőlőt, akkor szőlőtőkét. Ha rózsát, akkor rózsabokrot.
Azt gondoltam, mivel úgysem lehetek más, mint ami vagyok, hát azzá leszek legjobb tudásom szerint.
Ugye már nem akarsz más lenni, mint önmagad a Krisztusban?
A nap gondolata:
Arra vagyok elhívva, hogy az én lényem kicsiny edényébe magának Istennek titokzatos, tökéletes élete csorduljon bele, és megtöltse azt színültig. (Viktor János)

2012. június 1., péntek

2012-06-01

Ekkor elhagyta őt az ördög… (Máté 4:11)

A Sátánról azt olvassuk, hogy elhagyta Jézust. Hozzátehetjük ehhez, hogy egy időre. Aztán visszatért, hogy még erőteljesebben kísértse meg. A legnagyobb kísértés az volt Jézus életében, hogy ne haljon meg Ő, az ártatlan, a bűntelen a bűnösökért. „Szállj le a keresztről!” – ordítozták ördögien sokan a keresztje alatt. Megtehette volna, hogy istenségét megmutatja a keresztről való leszállás által, de akkor nincs megváltás, akkor nincs bűnbocsánat semmilyen bűnre és nincs örök élet. Jézus ezt nagyon jól tudta, ezért nem szállt le a keresztről, hanem elszenvedte értünk, helyettünk és miattunk a szörnyű kínhalált. Mert szeme előtt az Atya Isten dicsősége és az emberek üdvössége volt.
Jézus tökéletesen megvalósította Jakab apostol sorait, aki így ír levelében: Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok.(Jakab 4:7-8) Jézus földi élete a mennyei Atyának való engedelmességről, a vele való szoros kapcsolatról szólt, és az Úr nevében ellenállt az ördög kísértéseinek, támadásainak. Kívánom, hogy ezek az igei gondolatok adjanak bíztatást mindnyájunknak. Hiszen támadások, kísértések bennünket is érnek, de mi tekintsünk Istenünkre, Őt keressük és az Ő dicsőségét munkáljuk, az ördög mesterkedéseinek pedig az Úr nevében álljunk ellen. Ez nem könnyű vállalkozás, de így lesz áldás életünkön és gyülekezetünkön is, mely ezáltal egy hitében, szeretetében, sőt létszámában is növekvő közösséggé válhat.    
A nap gondolata:
Egy fára nézve nem az a végcél, hogy gyökeret eresszen, hanem hogy gyümölcsöt teremjen. (M.C.Kellen)