Keresés ebben a blogban

2014. április 6., vasárnap

2014-04-06

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; az összeomlott, és teljesen elpusztult. (Mt 7:24-27)
Jézus azt mondja, hogy kétféle ember van. Okos és bolond. Mindkettő építi az életét valamire. Az egyik kősziklára, a másik homokra. Hogy mi életünk alapja, azt mindig a viharok, az árvizek mutatják meg. Az okos és a bolond ember életében is vannak árvizek, viharok. Hogy mik ezek? Például egy betegség, egy anyagi bizonytalanságot hozó helyzet, a munkahely elvesztése, egy haláleset a családban és ezekhez hasonló dolgok. Ezek hatalmas viharokat tudnak okozni életünkben. De a hitünk valódisága ezekben mutatkozik meg igazán. Az, hogy jó-e életünk alapja pontosan az ilyen viharos időkben látszik meg.
Jézus azt mondja: építsünk az Ő Igéjére. Urunk előtt az az okos ember, aki ezt teszi. De nem elég olvasni és hallgatni az Igét, meg is kell valósítani életünkben. Sokszor van ott a probléma hívő életünkben, hogy bár ismerjük és értjük is az Úr szavát, de addig nem jutunk el, hogy meg is tegyük. Már pedig Jézus szerint, aki hallgatja, de nem teszi meg, az éppen azzal egyenértékű, mint amikor valaki nem is hallgatja. Tehát olvasd, hallgasd és cselekedd az Úr üzenetét, különben Ő mondja rád, hogy bolond vagy, s ezt bizonyára nem akarod te sem. Gondolkozz el egy kicsit most azon, hogy legutóbb mit értettél meg Isten Igéjéből, s persze menj tovább és kérdezd meg önmagad: meg is tettem én ezt? Tedd meg napi rendszerességgel azt, amit az Úr kér tőled és Ő fog okosnak tartani…
A nap gondolata:
Az Isten csodálatos tetteire való emlékezés erőt ad a további úthoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése