Keresés ebben a blogban

2014. július 15., kedd

2014-07-15

Melyik igaz ember akarsz lenni?

Ábrahám pedig vén ember volt, magas korú; és az Úr megáldotta Ábrahámot mindenben. (1 Mózes 24:1)

A Biblia azt mondja, hogy Ábrahám igaz ember volt. Azt vajon tudod-e, hogy unokaöccse, Lót szintén igaz volt? (2 Péter 2:7-8) A két ember mégis nagyon különböző életmódot folytatott. Bár mindketten Isten kegyelme alatt éltek valamivel több, mint 400 évvel a törvény előtt, Ábrahám valóban áldott volt, Lót viszont sokat vesztett!
Mindkét férfinak nagy nyájai, csordái voltak. Amikor a pásztoraik a hely miatt vitatkozni kezdtek, Ábrahám kezdeményezte a békekötést. Még azt is megengedte Lótnak, hogy az válassza ki a neki tetsző földet. Mindketten igazak voltak, de egyikük irgalmasabb és jóindulatúbb volt a másiknál.
Lót a Jordán melléki bővizű síkságot választotta, ahol Sodoma és Gomora városai voltak. Ott vett lakozást és egészen Sodomáig sátorozott. Tulajdonképpen Sodomában élt. A Bibliában Sodoma és Gomora a bűnökkel teli életmódot képviseli. Egyes hívők úgy gondolják: "Mivel hit által igaz (megigazult) ember vagyok Isten kegyelme alatt, nyugodtan élhetek bűnnel teli életet."
Nos, akkor tanuljunk Lót esetéből. Először meglátta Sodomát, aztán felé irányította a lábait, végül pedig belépett oda. Tetszik nekem az, amit Isten egyik nagy embere mondott: "A bűn messzebb visz, mint amennyire menni akarsz, tovább ott tart, mint ameddig maradni akarsz, és többe kerül, mint amennyit fizetni akarsz." Mi az, amit Lótnak végül fizetnie kellett?
Amikor a négy király kifosztotta Sodomát és Gomorát, ő is fogságba esett. Ábrahám Isten segítségével kiszabadította, Lót mégsem tanulta meg a leckét. Visszament Sodomába. Néhány hívő úgy él, hogy folyamatosan ki kell húzni a csávából. Isten megszabadítja őket például az adósságból, ők pedig újból pénzt kérnek kölcsön és szerencsejátékra fordítják! Sodoma és Gomora végül elveszett. Lót csak a rajta lévő ruhában menekült, ráadásul még a feleségét is elvesztette. 
Szeretett testvérem, te Isten igazsága vagy Krisztusban. Ha igazán megérted, mit tett Jézus, hogy téged Isten igazságává tegyen, akkor majd kiábrándulsz a bűnből és "beleszeretsz" Istenbe. Akkor nem lesz nehéz, hogy olyan legyen a szíved Isten felé, mint Ábrahámé volt, és hozzá hasonlóan te is mindenben áldott leszel! (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

 Inkább az igazság ütlege, mint a hamisság csókja.