Keresés ebben a blogban

2014. július 21., hétfő

2014-07-21

Engedelmesség a hatalmasságoknak

„Minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak; mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és a mely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek." /Róma 13:1/

Isten parancsa az engedelmesség a hatalmasságoknak, és aki nem engedelmeskedik, az ezzel Isten parancsának nem engedelmeskedik. Meg kell adnunk a császárnak (az államnak), ami a császáré, ami az Istené azt az Istennek, amit a férj kér azt a férjnek, amit a főnök kér azt a főnöknek (kivéve, ha bűnről van szó). De amire most leginkább szeretnem a hangsúlyt fektetni az az, hogy vessük alá magunkat JÉZUS uralmának. Otthonunkban is, és mindenütt. Mert könnyű belefeledkezni a mindennapos ügyeinkbe, és elmehet egy nap úgy, hogy nem vetettük magunkat alá az Úrnak, hanem ügyeinket nélküle intéztük, a beszélgetést az Ő igája nélkül folytattuk, így be is csúszott egy kis pletyka, egy kis rosszindulatú megjegyzés. Minden élethelyzetben ott van velünk az Úr és arra vár, hogy vegyük magunkra igáját, hogy Ő vezessen minket. Milyen csodálatos úgy egybe gyűlni az atyafiakkal, amikor tudjuk, hogy mindannyian Isten járma alatt vagyunk és számíthatunk arra, hogy testvérünk Isten
nevében van jelen, és nem akar olyat tenni vagy mondani, ami saját magától származik. Ez a fajta összejövetel áldott lesz.
Az Úr adjon nekünk ilyen hozzáállást, ilyen testvéreket, és hogy megértsük: hatalom alá vetett emberek vagyunk. Jézus uralma alá vagyunk vetve, mint a századosnak a vitézei, szolgái:
„Mert én is hatalom alá vetett ember vagyok, és vitézek vannak alattam; és ha az egyiknek azt mondom: Eredj el, elmegy; vagy a másiknak: Jövel, eljő; és ha szolgámnak szólok: Tedd ezt, azt teszi."
Mindennek irányítója és mozgatója pedig a szeretet mely kitöltetett szívünkbe a Szentlélek által. „Mi szeressük őt; mert ő előbb szeretett minket!" (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az engedelmesség minden egyes ténye újabb kapocs, mely szorosabban fűz bennünket Istenhez.