Keresés ebben a blogban

2014. július 23., szerda

2014-07-23

A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás; (Gal 5,19-20)

A Szentháromság Isten nem indult a választásokon. Ő bennünket választott. És kéri, hogy válasszunk jól, mert ő féltőn szerető Isten, aki megbünteti azt, aki gyűlöli Őt, de ezerízig irgalmas azokkal, akik mellette döntenek és szeretik Őt. Emlékezzetek Rá, emlékezzetek az övéire!
Emlékezzetek azokra a református lelkészekre, akiket saját püspökeik asszisztálásával a hitük miatt távolítottak el gyülekezeteikből a mostani hatalom-jelöltek elődei! Emlékezzetek a templom építő lelkészre, aki veszélyessé vált, mert nem akart másról tudni, csak Krisztus keresztjéről! Emlékezzetek szüleitekre, akik otthon, elfüggönyözött ablakok mellett kereszteltettek meg benneteket! Emlékezzetek rájuk, akiknek még 20 évvel ezelőtt is állást kellett változtatniuk, mert a gyerekük konfirmált, lelkésznek tanult, vagy templomban kötött házasságot!
Isten, a politikai hajcihő közben megpróbálta a reformátusokat! Szakadások lesznek – ha a padsorokban nem is -, de a szívekben igen! Mert aki a testnek enged, aki a tényeket figyelembe nem véve, hitvalló ősei emlékét meggyalázva dönt, az magán kell, hogy hordozza Isten haragját.
A Lélek szerint élők azonban azt bizonyíthatják: tudják kik azok, akik – botlásaikkal, szárnyukat próbálgató indulatukkal együtt is, de – közelebb vannak ahhoz az Ügyhöz, ami nem csak egy magyar nép, de Isten népének boldogulását segíti elő. (Kereskényi Sándor)

A nap gondolata:

 „Utoljára a latin volt az a pánt, mely valamilyen szellemi egységbe fogta össze az európai műveltséget. EZ a pánt elszakadt: a nemzeti becsvágy szétszakította. Közös nyelv nélkül nincs Európa, csak nemzetek vannak, melyek negyven nyelven gyűlölik egymást." (Márai Sándor)