Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 20., szerda

2014-08-20

Krisztus mindenek fölött

„... és kérem, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt..."(Ef. 1,17)
Isten az ő Fiában, Jézus Krisztusban jelenti ki magát, ezért helyezte őt mindenek fölé ebben a földi és a láthatatlan világban. Pál eme kérése azokhoz az emberekhez szól, akik hitre jutottak és elfogadták szívükben Jézus Krisztust. Ha már egyszer döntöttek a Megváltó mellett, akkor kötelességük, hogy minél jobban megismerjék az ő akaratát. Ezt pedig kutatni kell, kérni Istent, hogy adjon hozzá bölcsességet, nyissa meg a hívő ember előtt azt az ajtót, amely a kinyilatkoztatás Lelkéhez vezet. Mivel Krisztus a fő, nekünk is őt kell elfogadnunk, az Írásokból meg kell ismernünk, mi az ő akarata. Ezért imádkozunk, hogy tárja fel előttünk Isten végzését, a jó irányt válasszuk. Ne az emberi bölcselkedések, a hagyományokon alapuló törvényeskedések határozzák meg mindennapjainkat, hanem krisztusi indulat legyen bennünk, amikor embertársainkkal kerülünk kapcsolatba: segítsük, enyhítsük szenvedésüket, ne piszkáljuk, hagyjuk békén moralizálással, vallási szabályokkal, tanokkal csak elvadítjuk őket. Mindenképpen szeretettel kell inteni, csak ezután taníthatjuk. Ezekhez kell a bölcs krisztusi lelkület, amelyet csak Jézus tanításaiból tehetünk magunkévá. (Horváth Csaba)

A nap gondolata:

Mindent lehet pótolni, csak Krisztust nem. Amint az Ő helyébe valami pótlékot teszünk, azonnal beáll a pusztulás. (Szikszai György)