Keresés ebben a blogban

2014. december 28., vasárnap

2014-12-28

 Megszakíthatatlan folyamatosság – 2.

Örök rendelkezés ez. (3Móz 24:9)
Ha életünk eredményeire gondolunk, akkor láthatjuk, hogy sok mindenben akkor van gyümölcse munkánknak, ha folyamatosan dolgozunk valamin. Aki egy kicsit ebbe is, abba is belekap, az valójában semmit sem végez el az életben. Ugyanezt várjuk el másoktól is. Manapság, ha szolgáltatásokat veszünk igénybe, amikért fizetünk, elvárjuk, hogy álljon rendelkezésre az ügyfélszolgálat. Biztonságérzetet ad az ilyen rendelkezésre állás, hogy a szolgáltatás folyamatos, és így érdemes érte fizetni.
Ugyanígy jelen van a folyamatosság gondolata a hitéletünkben is. Ha pl. a liturgiára gondolunk, akkor láthatjuk, hogy az istentiszteleti cselekvések újra és újra ismétlődnek. Minden vasárnap van istentiszteletünk, és a folyamatosan felcsendülő harang szava jelzi Isten meg nem szűnő szeretetét és hívogatását. Ez is jelzi a folyamatosságot. Beleremeghet a szívünk, hogy mi lenne, ha Isten egyszer szeretne, egyszer nem. Egy életünkkel játszadozó isten veszélyesebb lenne, mintha nem szeretne bennünket egyáltalán. Kegyelme mutatója, hogy szeretete örök. Hűsége változhatatlan. Építhetünk Őrá! Nekünk embereknek, akik szeretjük a kiszámíthatóságot, azt üzeni a üzeni a Szentírás: „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz!" (Zsid 13.8) Isten hűségét és annak folyamatosságát csodálhatjuk népével való kapcsolatában is. Amikor népe elhajlott tőle, ő mégis azt mondja: „Örök szeretetettel szeretettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen!" (Jer 31.3) Így bizonyította meg Isten hűségét és mutatta meg, hogy az elveszett, szüntelenül változékony emberi szívet, éppen ezzel a folyamatos szeretettel lehet megnyernie. Ma nyűgözzön le bennünket ez a folyamatosság, hűség és kitartás, ami Istenből árad! Vezessen el arra, hogy bátran bízzuk magunkat Istenre! Árad ez az isteni gondviselés reánk való testi gondoskodásából, de a lelki javakat kínáló törődéséből is. Istent a Biblia sokszor mutatja be olyan alapnak, mint a kőszikla, akire nyugodt szívvel építhetünk. Felépíthetjük egész életünket erre az örök kőszirtre. „Örök kőszálra állva a lelkem megpihen" – mondja egyik énekünk (459). Jézus tehát megbízható, reá szüntelen számíthatunk. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:

Ha nem változtatunk, nem növekszünk, és ha nem növekszünk, akkor nem is élünk igazán. A növekedés biztonságunk átmeneti feladását követeli. Azt jelenti, hogy feladjuk az ismerős, de korlátozó mintákat; a biztonságos, de örömet nem adó munkát; értékeket, melyekben már nem hiszünk; kapcsolatokat, amelyek értelmüket vesztették. Félünk megtenni egy új lépést, pedig éppen az ellenkezőjétől kellene legjobban félnünk. (Gail Sheehy)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése