Keresés ebben a blogban

2015. május 3., vasárnap

2015-05-03

"Boldog ember az, aki ... nem ül a csúfolódók székére." (Zsoltárok 1,1)
Kifejező kifejezés ez: a csúfolódók széke. Ez a szék legalább három dolgot jelképez:
Jelképezi a kényelmet. Aki a másikból gúnyt űz, annak hibáit megfigyeli és kiemeli, az közben önmagát kényelembe helyezi, és megkíméli a fáradságtól. Mindig annak a nehezebb, aki dolgozik, aki izzad, siet, aki a pályán küzd, és annak a könnyebb, aki ezt kényelmes székéből, foteléből nézi és kritizálja.
Csúfolódók széke jelképezi a rangot is. A királyok trónon ültek, az elnökök székfoglaló beszédet mondanak, a bizottságok üléseznek. A székkel mindig összekapcsolódik a rang, a hatalom is. A csúfolódó ember magát magasabb rangúnak véli, mint az, akit kigúnyol. Kevés annál megalázóbb helyzet van, mint amikor valaki ül, nem áll fel, és a másikat sem kínálja hellyel. A csúfolódó így tesz.
És jelképezi ez a szék az ítélkezést is. Törvényszék, esküdtszék, ítélőszék - ismerős fogalmak ezek a jog világában. A széken helyet foglaló bíró kimondja az ítéletet. A csúfolódó ember magát teszi meg az ítélet képviselőjévé.
A zsoltáros szerint az ember akkor boldog, ha nem helyezkedik ebbe a szerepbe, lemond a túlzott kényelemről, az önmaga csinálta rangról, az önkényes hatalmaskodásról.
Ülsz a munkahelyeden, a tőled jobbra, és balra ülő kollégák egyszer csak összesúgnak, és elkezdenek valakit a háta mögött kedélyesen kibeszélni. Vajon te fel tudsz állni a csúfolódók székéből? (Bodnár Máté)

A nap gondolata:

A bűnnek sok álruhája van, és gyorsan váltogatja szerepeit, melyekkel a legjobb társaságba is bebocsátást szerez magának. (Fosdick)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése