Keresés ebben a blogban

2015. június 12., péntek

2015-06-12

Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket nyomorúságukban, és tisztán megőrizni az embernek önmagát a világtól. (Jakab 1:27)
Az öreg néni magányosan élt egy nagy sorház negyedik emeleti kis lakásában. Senkije sem volt. Nem tudta már egyedül megmászni a lépcsőket, lift pedig nem volt a házban. Így hát kényszerű bezártságban élt, s minden nap hosszú órákat ült az utcára néző ablakban, vágyakozva nézte a "lenti társas életet", amelynek élvezetétől ő meg volt fosztva.
Először egy kiskanalat dobott ki az ablakon. A járókelő, aki előtt megcsörrent a kanál, megdöbbenve kapta föl a fejét, s meglátta az ablakban az integető öregasszonyt. Némileg bosszankodva vette föl a kanalat, felvitte a negyedik emeletre és becsöngetett a kis lakásba. Néhány nap múlva egy hajkefe röpült az utcára, egy hét múlva pedig egy fél pár papucs. "Megőrült ez a szerencsétlen asszony!" - gondolta a szembe szomszéd, akinek persze feltűnt, hogy az utcáról emberek mászkálnak fel a nénihez, hogy visszaadogassák a kidobált holmijait.
Fel is hívta a rendőrséget, akik ki is jöttek, és felgyalogoltak a nénihez. Ő széles mosollyal nyitott ajtót, kávéval kínálta a rendőröket, s leültette őket kényelmes foteljaiba. A rendőrök megdöbbenve tekintgettek egymásra. Egyikük végül megkérdezte: Miért tetszik ezt csinálni? Miért kell a használati tárgyait az utcára dobálni?
- Tudja, kedveském! Ha ezt nem csinálnám, hetekig senki rám se nyitná az ajtót! – felelte elkomolyodva a kis öregasszony.
Ez a történet gondolkodtasson el: nem felejtettél el valakit? Nem kellene meglátogatnod valamelyik családtagodat, barátodat, ismerősödet, szomszédodat, lelki társadat? Netán édesanyádat? Ha Isten a szívünkre helyez valakit, nem tudjuk lerázni a felelősségünket, nem tudjuk csak ideiglenesen elnyomni a lelkiismeretünk hangját. De sokkal bölcsebb és Istennek tetsző magatartás, ha rászánok egy kis időt, és meglátogatok valakit, aki éppen arra vár, ha valaki rányissa az ajtót…

A nap gondolata:

Figyelj embertársaidra, szomszédaidra, munkatársaidra! Vedd észre a rászorulókat! Hallgasd meg a másikat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése