Keresés ebben a blogban

2015. június 21., vasárnap

2015-06-21

Élő víz 1.

Uram, add nekem azt a vizet, hogy ne szomjazzam meg! (Jn 4,15)
Modern világunknak egyre inkább legdrágább természeti kincsévé lesz a szennyeződéstől mentes, tiszta víz. Egyre több pénzt kell fordítani arra, hogy az éltető víz minden emberhez eljusson. Ahol hiányzik a tiszta víz, ott hiányzik az élet lehetősége is.
A tiszta víz és az élet szorosan összetartozó fogalmak. Ahogyan a vízre lehet szomjazni, úgy az életre is. Ma nemcsak a tiszta vízre szomjaznak egyre többen. Sok ember lelkét, szívét, egész emberi valóját gyötri a kínzó szomjúság az Élet után.
Jézus tudja ezt, ezért szeretne velünk találkozni. Szeretne minket is megszólítani, ahogyan a samáriai asszonyt megszólította a Jákób kútjánál. S ahogyan a samáriai asszony életére megoldást adott, úgy szeretne a mi bűnös életünkre is megoldást mutatni, az Élet felé vezetni. Szeretne megszólítani igéjével és szeretne Életet adni.
A samáriai asszony szemei akkor nyíltak meg, amikor Jézus addigi életének bűneiről beszélt. Jézus azt szeretné, hogy a vele való találkozáskor mi is végiggondoljuk egész addigi életünket, és rádöbbenjünk, hogy amit addig olyan természetesnek vettünk, az az Ő szemében nagyon is kérdéses. A samáriai asszonyhoz hasonlóan számunkra is akkor válik élő vízzé Jézus szava, amikor bűneinkre mutatva igazán szíven talál minket. Akkor lesz Életünk, ha addigi természetesnek vett életünk minden bűnét megvallva és megbánva oda tudunk állni az úrvacsorai asztalhoz, ha oda tudunk járulni a kegyelem helyéhez, ahol az Ő testében és vérében Jézus saját magát kínálja élő vízként nekünk. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Nem mindig jó lelkiismeret az, melyet könnyen meg lehet nyugtatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése