Keresés ebben a blogban

2015. június 23., kedd

2015-06-23

Hit és igazmondás 1.

„Eljön az óra, és az most van, amikor az igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának. Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk." Jn 4,23-24
Ebben az igében Jézus arra akar rámutatni, hogy Isten Szentlelkének jelenléte – ezzel együtt a gyülekezet megújulása – szoros összefüggésben van az igazmondással. A Szentlélek csak ott van, ahol igazságot beszélnek. Ahol pedig nincs a Szentlélek, ott leépülőben van az egyházi élet. Ha azt szeretnénk, hogy megújuljon a gyülekezeti életünk, akkor szükség van a Szentlélekért való imádságra. Ez az imádság viszont csak akkor találhat meghallgatásra, ha ott, ahol ezt az imádságot elmondják, többé nincs helye semmiféle hazugságnak.
Ez pedig nem lehetetlen. Csak az élő hit bátorsága kell hozzá! Az élő hit komolyan veszi, hogy Jézusé a teljhatalom földön és égen. Akkor mitől kellene félniük, akik Jézus hatalmában bízva igazat mondanak? Az Ő kezéből semmilyen földi hatalom sem ragadhatja ki annak az életét, aki igazat beszél.
Azonban számunkra is egyértelművé kell, legyen Jézus szava: imádságunk meghallgatásának igazmondásunk a feltétele! Ez érvényes egész keresztyén életünkre. A mai világban gyermekeink a felnőttek példáján tájékozódva könnyen megtanulják, hogy hazugságokkal és féligazságokkal szépen lehet boldogulni az életben. Nehogy túl későn döbbenjenek rá, hogy eközben lehetetlen az Istent szeretni, az Ő Szentlelkét segítségül hívni. Lehetetlen, mert a hitük túl gyenge ahhoz, hogy szájuk mindig igazat szóljon. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Tisztátalan edény megtöltését kérni a Lélektől: káromlás. (Stewart)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése