Keresés ebben a blogban

2015. október 6., kedd

2015-10-06

Erőt ad az Úr az ő népének!

Amikor Sámuel fölkente Sault királlyá ezt mondta neki: … az Úr Lelke rád száll és prófétává tesz, és más emberré változol!… vidd végbe, amihez erőt érzel magadban, mert veled van az Isten! (1Sám 10,6)
Ma ugyanannak az Úrnak a Lelke áradt ki a világra és a Lélek kegyelmi hatásai a mi életünkben is láthatóvá és megtapasztalhatóvá lesznek. 1. Mi történik azzal az emberrel, aki az Úr Lelkét megkapja? Prófétává lesz, és más emberré változik. Így történt ez Saul királlyá kenésekor is. Csodálatos bibliai leírás. „… amikor a nép körébe lépett, egy fejjel magasabb volt mindenkinél. Sámuel ujjongva kiáltotta: nézzétek, akit az Úr kiválasztott, ahhoz hasonló nincsen köztetek!" Ilyen változás történt az apostolokkal is az első pünkösd napján. Prófétává lettek, megváltoztak. Nemcsak érzelmeikben lettek másak (félénkekből bátrak), nemcsak képességeik kifejtésében (tanulatlan halászokból bölcsek), hanem életvitelükben is. Pontosan tudták, hogy amihez erőt éreznek magukban, azt véghez kell vinniük, mert velük van az Isten. Ugyanez a változás történik minden keresztyénné lett emberben. Mindez a Szentlélek erejéből és közreműködésével történik.
2. Mi látható ma ebből a változásból? Elsősorban a „másság", ami ezzel a küldetéssel jár. Saul esetében: „… Isten kicserélte a szívét és a jelek megjelentek azon a napon." Prófétálni kezdett. De megjelentek a „másságával" járó kellemetlenségek is. Egyes emberek gúnyolni kezdték: Nézzétek mi történt ezzel? Tudjátok ki ennek az apja? Még gúnyos szólásmondás is keletkezett ez alkalomból: „Bekerült, mint Saul a próféták közé!" „A bátrabbak azonban, akiknek szívét Isten megérintette, mellé szegődtek. Néhány semmirekellő azonban megjegyezte: ugyan mit segíthet ez rajtunk!" Mi történt az apostolokkal? „Tele itták magukat édes borral…!" Ezt híresztelték róluk. De itt is megérintette sokak szívét Isten, mert melléjük szegődtek és megkeresztelkedtek háromezren. Ez történik minden emberrel. Ennek a „másságnak" az elviselésére és megélésre „Erőt ad az Úr az ő népének és megáldja az Úr az ő népét békességben!" Jézus tanítása és szavai miatt mindig vita támad, Jézus azonban döntésre szólít fel. „Én vagyok a világ világossága, aki engem követ nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága!" (János 8,12) (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Nem bírákra, hanem megmentőkre, nem kárhoztató közegekre, hanem az irgalom áldást hintő edényeire van korunknak szüksége. (Kroecker)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése