Keresés ebben a blogban

2015. november 7., szombat

2015-11-07

Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa. (1Móz 50,20)
Isten az ő tervét minden emberi szándék és minden emberi indulat felett győzedelmesen véghezviszi. A fent idézett mondatot József szájából halljuk, aki az őt egykoron megölni szándékozó testvéreit nyugtatja ily módon. Sok év telt el azóta, hogy testvérei eladták őt rabszolgának Egyiptomba, s hogy József Egyiptom felügyelőjeként mind a népet, mind saját családját megmentette az éhínségtől.
Az események változásában ugyanúgy, mint a szereplők szívének formálódásában látnunk kell az Isten tervének munkáját. Tervének köszönhetően nemcsak az elhívott nép szabadult meg az éhínség veszedelmétől, de az eltelt évek alatt ez az isteni terv munkálkodott minden szereplő szívében is. József megszabadult az ifjúkori gőgtől, megtanulta a megbocsátás leckéjét, megtanulta elengedni sérelmeit, a testvérek szíve pedig felszabadult az egykori gyilkos indulattól, a testvért is megölni kész gyűlölettől, és a rémületüket okozó bűntudattól.
Ugyanez az isteni terv a mi szívünket is képes gyökerestől átalakítani, hiszen ez az akarata! Hogy kiábrázolódjék bennünk a Krisztus! Ehhez pedig gyökeres változásokra van olykor szükség! Nézegettél már barátaidról, ismerőseidről kiskori fotókat? Tanulságos rádöbbenni, hogy mennyire képesek vagyunk megváltozni az évek alatt, szinte eltűnnek egykori vonásaink. (Józsefet nem ismerték fel testvérei, csak amikor felfedte magát előttük…) Ez a változás azonban nem csak arcvonásainkat érinti, mert Istennek terve az, hogy Krisztusivá formálja belsőnket! Hogy felszabadítson az óember engedetlenségéből és a Lélektől újjászületett ember tisztaságával ajándékozzon meg. S bár a Léleknek ez a belső munkája a szem előtt rejtve van, mégis balga az az ember, aki nem akar róla tudomást venni. Ahogyan a környező események sodrásában is balga az az ember, aki csak a véletlent, csak a szerencsét – vagy éppen a balszerencsét, csak az emberi ügyeskedést látja, s mögötte, fölötte nem érzékeli, nem akarja meglátni az Isten örökké munkálkodó tervét.
Isten terve munkálkodik benned – körülötted – érted! Hálaadással éled ezt meg naponként? /Gyallai Henrietta/

A nap gondolata:

Minél közelebb megyünk a fényhez, annál nagyobb az árnyékunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése