Keresés ebben a blogban

2016. június 13., hétfő

2016-06-13

A bosszúálló Isten 1.

Bizony elmúlik minden mi napunk a te bosszúállásod miatt; megemésztjük a mi esztendeinket, mint a beszédet. (Zsolt 90,9)
A Biblia nem engedi meg a bosszúállást az embernek. Viszont nem egy helyen beszél arról, hogy Isten maga bosszúálló Isten. „Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr." (Rm 12,19) Tehát bosszút állni egyedül Istennek van joga. Nézzük meg, hogy miért is van joga Istennek bosszút állni.
Egyedül Isten ismeri igazán a mi cselekedeteinket. Isten előtt nem csak maguk a cselekedetek ismeretesek, hanem ismeretes előtte cselekedeteink rugója is. Azt is tudja, hogy mit miért teszünk. Igen sok cselekedet van, ami magában szép ugyan, de ha az indítóokát, a rugóját nézzük meg, akkor csúnya és megvetendő. Viszont az is előfordul, hogy valaki látszólag nem cselekedett szépen, de ha a cselekedetei rugóját ismerjük, egészen másként látjuk cselekedetét. Gondoljunk csak a szegény özvegyasszony adományára és a gazdagokéra. A gazdagok igen sokat tettek a jeruzsálemi templom perselyébe, míg a szegény özvegyasszony mindössze 2 fillért tett abba. Látszólag tehát a gazdagok cselekedete igen szép volt, s az asszonyé igen jelentéktelen. De Jézus nem magát a cselekedetet nézi, hanem annak rugóját is, s ezért dicsérte meg az özvegyasszonyt. Tudta jól hogy ennek az asszonynak minden vagyona az odaadott 2 fillér volt, míg a gazdagok csak a fölöslegükből és csak hiúságból adtak.
Isten minden cselekedetünket, és annak indító okát ismeri, és Őt senki nem tudja cselekedeteivel, szavaival félrevezetni! (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Nagyon gyanús, mikor valaki bűntudat nélkül járkál a világban s ugyanakkor örömről, hitről, növekedésről beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése