Keresés ebben a blogban

2016. július 6., szerda

2016-07-06

Kívánság vagy vágy? – 2.
Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülük. (2Timóteus 4,3)
Talán segít, ha két szót megkülönböztetünk: más a kívánság és más a vágy. Nem nyelvészeti értelemben különböztetem ezeket meg, hanem a mai használatban. Az, aki kíván, inkább sürget valamit, birtokolni akar olyasmit, amivel most nem rendelkezik. Míg a vágy nem feltétlen ilyen sürgető érzés. Talán úgy lehetne megkülönböztetni, hogy aki vágyik, az jelen van ott, ahol van. Mert egy folyamatos maratoni versenyt futunk önmagunkkal. Kívánságok fűtenek, és mindig elképzelünk egy másik helyzetet, egy másik időt és teret, ahol jobb lenne, mint ahol most vagyunk. Vagy elképzelünk egy másik időt vagy egy másik testet magunknak. Az ember képes egy teljesen más világban élni lelkileg, mint ahol van. Sőt, a legnehezebb igazán jelen lenni ott, ahol vagyunk. (F.Á.)

A nap gondolata:

Mi köze lehet Jézushoz annak, aki a világ szerinti nagyságra vágyik, mint valami nagy jóra, amikor maga Jézus az ellenkező irányban haladt? (Victor János)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése