Keresés ebben a blogban

2016. július 16., szombat

2016-07-16

Bölcs szív 2.

Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk. (Zsolt 90,12)
A világ bölcsessége Isten előtt bolondság. Már ezen a földön is az, a halál után pedig még inkább az lesz. Nyilvánvaló tehát, hogy nekünk nem emberi, nem világi, nem természetbeli, hanem felülről való mennyei bölcsességre van szükségünk. A világi értelemben bölcs és okos emberek között mindig olyan szomorú látni, hogy nem tudnak helyesen élni. Magasan képzettek, sok mindenhez értenek, mégis elválnak, alkoholistává züllenek. Van tüdőgyógyász, aki a nikotin rabságában él. Okos, értelmes, mert orvosi diplomája van, mégsem bölcs.
Van alulról jövő bölcsesség is: 
„Kicsoda köztetek bölcs és okos? Mutassa meg az ő jó életéből az ő cselekedeteit bölcsességnek szelídségével. Ha pedig keserű irigység és civódás van a ti szívetekben, ne dicsekedjetek, és ne hazudjatok az igazság ellen. Ez nem az a bölcsesség, amely felülről jő, hanem földi, testi és ördögi. Mert ahol irigység és civakodás van, ott háborúság és minden gonosz cselekedet is van." (Jak 3,13-16)

Ezzel szemben áll az Istentől jövő bölcsesség. Mert: 
„A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató." (Jak 3,17) 
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Fontos, hogy Ő lát téged, és ismeri a benned levő vágyat, hogy teljesen az Övé légy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése