Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 26., hétfő

2016-09-26

Kicsoda Jézus Krisztus? –  A békesség fejedelme

Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének! Uralma növekedésének és békéjének nem lesz vége a Dávid trónján és királysága felett, hogy fölemelje és megerősítse azt jogosság és igazság által mostantól mindörökké. A seregek Urának buzgó szerelme mívelendi ezt! (Ézs 9,6-7)
Vajon nem úgy jött-e, nem úgy mutatkozott-e be valójában Jézus, mint a békesség fejedelme? Amikor Jeruzsálembe bevonult, nem harci paripán, nem karddal és dárdával kezében, hanem szamárháton, a békesség állatának a hátán vonult be oda. Ő maga nyilatkoztatta ki ezzel, hogy békesség királya akar lenni. Valóban úgy lett, mint ahogyan a betlehemi angyalok énekelték: Itt e földön békesség.
A világ békére vágyik, és mégis visszautasítja Őt, aki azt hozza. Otthonainkban is békére van szükségünk: olyan otthonokra, ahol kölcsönös tisztelet uralkodik, ahol az emberek megtanulják szeretni Istent és egymást. Békére van szüksége szívünknek is. Sokan tele vagyunk bűntudattal, félelemmel és aggódással, de nem kellene, hogy így legyen. Jézus Krisztus, a békesség fejedelme békét ad mindazoknak, akik elfogadják Őt.
Ó, mi kegyelmes Krisztusunk, Ki vagy nékünk igazságunk,
Békességünk és váltságunk: Kelljen, ké­rünk, imádságunk. (Ref. Énekeskönyv 291. 1 vers) (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az aztán a "híres" békesség, amelyet a mások igaztalansága vagy sérelem azonnal felborít. Az ilyen békesség elvesztése felett nem is érdemes sajnálkozni, hiszen egy fabatkát sem ér. (Trudel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése