Keresés ebben a blogban

2016. október 10., hétfő

2016-10-10

Jézus szeretete tiszta

Szeretik a hazugságot; szájukkal áldanak, szívükben átkoznak. (Zsolt 62,5)
A szeretet „Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal." (1Kor 13,6)
Az orvos előírhat keserű orvosságot, de azért teszi, mert tudja, hogy a páciens meggyógyul tőle. Nem lenne szeretet, ha nem adná a páciensnek csak azért, mert tetszeni akar neki, vagy azért, hogy a páciens jól érezze magát egy pillanatra. Hasonlóan a jézusi szeretet azt adja a másiknak, amire leginkább szüksége van és nem feltétlenül azt, amit a másik előnyben részesítene.
Jézus szeretete tiszta. Nem rontja meg a test, nem piszkítja be az érzékiség, sem a vágyak tisztátlan uralma. Tiszta a szeretete, mint a kinyílt virág, mint a bimbóból kifeslett rózsa.
Tiszta, önzetlen kapcsolat az emberek között csak úgy lehetséges, ha Isten tiszta és önzetlen szeretetén alapszik. „Mi szeressük őt; mert ő előbb szeretett minket!" (1Jn 4,19)
Isten szeretete képessé tesz bennünket úgy szeretni, hogy semmit ne várjunk cserébe, függetlenül attól, hogy hogyan érezzük magunkat, vagy mi könnyebb számunkra. Isten arra is képessé tesz, hogy önző kívánságok nélkül és anélkül szeressünk, hogy megbecsülést várnánk a másiktól. Az ilyen kapcsolatban nincs szükség arra, hogy elfogadást, tiszteletet és vágyaink betöltését keressük a másikban, mert Isten megadja azt, amire igazán szükségünk van. Így szabadok vagyunk arra, hogy örömmel megosszuk ezt a szeretetet a többiekkel. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Minden ellenség egy-egy ismeretlen testvér. Az ember gyakran gyűlöli azokat, akikhez hasonlít, van valami az ellenségünkben magunkból, és nem egyszer ez az oka ellenséges érzületünknek. (Papini)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése