Keresés ebben a blogban

2016. november 29., kedd

2016-11-29

Saul pedig az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve elment a főpaphoz, és leveleket kért tőle Damaszkuszba a zsinagógákhoz, hogy ha talál olyanokat, akik az Úr útjának hívei, akár férfiakat, akár nőket, megkötözve vihesse azokat Jeruzsálembe. (Acta 9, 1-2)
Pár évvel ezelőtt aggódva keresett meg valaki, hogy gyermeke beállt a Jehova Tanúi közé, és arra kért, hogy segítsek már rajta, mert náluk mindenki református a családban, a felmenők között még lelkész és egy-két presbiter is akad. Aki azonban megkeresett, soha nem jött templomba, pedig nem is lakott olyan messze tőle. Próbáltam segíteni, de nagy tanulsága az esetnek és ezért is osztom meg veletek, hogyha bárki azt hiszi, hogy ő református, de ebből semmi más nem következik az életére nézve, akkor ő névleges református. Ez pedig nem hivatkozási alap. Sehol. Isten előtt főleg. A névleges reformátusság (baptistaság, evangélikusság…) semmit nem jelent a való életben. Sem ránk, sem családtagjainkra nézve, de egyetlen emberre nézve sem.
Mondok egy másik esetet. Az egyházfenntartói járulékot évek óta nem fizető reformátusainknak levelet küldtünk. Megfogalmaztuk, hogy szeretnénk, ha közénk tartoznának továbbra is, de elmaradásukat kiegyenlíteni szíveskedjenek. Továbbá várjuk szeretettel alkalmainkra. Volt, aki úgy reagált levelünkre, hogy ő szeretne református lenni továbbra is, de fizetni nem óhajt. És nyilván közénk jönni se. Ez az elkötelezettségmentes hozzáállás sokakat jellemez. Úgy tudnám összefoglalni, hogy sokan vannak, akik azt üzenik az életükkel, mert ki nem mondják, de az üzenet mégis ez: református vagyok, de ebből nem következik semmi. Nem következik belőle az, hogy templomba járok, nem következik az, hogy adományaimmal kifejezném hálámat Istennek, nem következik belőle, hogy olvasom és megtartani igyekszem a Biblia tanításait. Mi következik abból az életünkben, hogy egy adott felekezethez tartozom?

A nap gondolata:

Helyes állapot az, amikor már semmi sem okoz nagyobb örömet, mint Jézus, és semmi sem okoz nagyobb fájdalmat, mint a bűn.


Köszönöm, hogy a kérdőív kitöltésével segíted a munkámat. A kérdőív megnyitható itt: >>>>>A kérdőív linkje<<<<

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése