2016. december 28., szerda

2016-12-28

„Még beszélt, amikor jött valaki a zsinagógai elöljáró házától, és így szólt: Leányod meghalt, ne fáraszd tovább a Mestert! Amikor Jézus ezt meghallotta, ezt mondta neki: Ne félj, csak higgy, és meggyógyul." (Lk 8,49-50)
  „Ne félj, csak higgy!" Olyan ez a félmondat, mint egy bibliai slágerszlogen, a maga sms-rövidségével: könnyen fogyasztható, mindig felidézhető; könyvjelzőn, bögrén, pólón jól mutat. Azonban az ilyen szövegkörnyezetből való kiemelés soha nem veszélytelen, akármilyen tetszetős csomagolásban, vagy éppen hatalmas méretű plakátokon látjuk, jól tesszük, ha összevetjük azt eredeti kontextusával.
Néhány éve, országgyűlési választásoknak idején, hatalmas transzparenseken volt olvasható az alábbi mondat: „Jöjjön el a mi országunk." Mindenki azonnal asszociálhatott az Úri imádságra, csak egy aprócska változtatáson esett át az eredeti szöveg, mégis az eredeti tartalomtól csillagközi távolságra való elrugaszkodás vitathatatlan.
Jövevény voltam és befogadtatok" – másik nagy plakát, melynek mondata kétségtelenül a Szentírást idézi, mégis vitathatatlan ebben az esetben is, hogy eredeti környezetéből kiragadva nagyon könnyű eltorzítani, önös érdekek kényszer-szolgálatába, akár szentségtelen célok mögé is állítani a szentet.
Van-e benned igényesség a körítéssel szemben is, óvatosság az ilyen bibliai slágerszlogenekkel szemben: mi az eredeti, konkrét történet, s ebből eredően mi lehet a tiszta üzenet?
Konkrét ember, nagyon is konkrét, életbevágóan konkrét helyzetben kapta ezt a felhívást. Jairusnak nem általánosságban kellett valakiben vagy valamit hinnie, hanem édesapaként egyetlen gyermekének halálhírével szemben kellett hinnie az Élet Fejedelmében, hogy még itt is tud csodát tenni!
Van ma egy divatos könnyűzenei sláger ezzel a refrénnel: „Mindegy, ki miben hisz." Tetszetős kis mondat ez is, de a hideg futkos a hátamon, amikor meghallom. Mert nem mindegy! Az ilyen mindegy alapon működő, bölcselkedő,  általános hit életed konkrét mélypontjain – mint amilyet Jairus élt meg – nem fog megtartani! Slágerként dúdolhatod, textíliákra hímezheted, akár plakátra is kifestheted -, de megtartani nem fog!
„Ne félj, csak higgy!" – tudd megfogalmazni, kinek hiszel!  Tudd kimondani, kinek a kezébe teszed félelmeidet! /Gyallai Henrietta/

A nap gondolata:

A Biblia az élet könyve, az élet számára. (Steinberger)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése