Keresés ebben a blogban

2017. január 17., kedd

2017-01-17

Széles út

Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt. (Mt 7,13-14)
Ne szeressétek a világot, se azokat, amik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete. (1Jn 2,15)
A keskeny utat sokszor keresztezi a széles, és ilyenkor mindig felmerül az a kísértés, hogy valaki megpróbálja egy kis ideig a széles úton való járást. A keskeny úton haladó emberhez odaszegődik útitársul az ördög, és megpróbálja megnyerni őt, alkudozni vele, és engedékenységre bírni. Meg akarja neki magyarázni, hogy nem is olyan veszedelmes, nem is olyan ártalmas az a világ. Azt mondja: Hiszen az is Isten világa. A szépet, a jót, az élvezetet mind-mind Isten teremtette, és azért adta, hogy éljünk vele. Így aztán elkövetkezhetik könnyen az az állapot, amiről János apostol ír: Ne szeressétek a világot, se azokat, amik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete.
A széles út pedig mindig a világ csábításaival van tele. A kapuja széles, rajta a felírás: Isten hozott. De ezt a felírást az ördög készítette, Isten nevében hívogat, hogy több legyen hozzá a bizalmad. Átváltoztatja magát a világosság angyalává. A széles út mentén megtalálsz mindent, amit a tested, a szemed, a szád az érzékeid kívánnak. Ital, drog, függőségek, szórakozás, szerencsejáték, tisztátalanság, háború, gyilkosság, szeretetlenség, szívtelenség, csalás, lopás… és minden más megtalálható ezen az úton. Minden olyan szép és olyan sokat ígér, csak a vége veszedelemre visz. Azért mondja János apostol: 
Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból. És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké." (1Jn 2,16-17) 
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Könyörtelen harc folyik a világban Krisztus és az Antikrisztus között. A harctér ott van benned és körülötted egyaránt. Gondolataid és tetteid elkerülhetetlenül állást foglalnak. Eldöntötted-e már egyszer és mindenkorra, hogy melyik oldalra állsz teljes erőddel? (Fosdick)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése