Keresés ebben a blogban

2017. január 18., szerda

2017-01-18

Kerülő út

Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt. (Mt 7,13-14)
Tekervényes a bűnös embernek útja. (Péld 21,8)
Van olyan út, amely végül megérkezik a célhoz, de mivel kerülő út, hát, aki azon megy, sokkal többet fárad és sokkal tovább tart az útja.
Nikodémus ilyen kerülő útra tért. Ha úgy lépett volna rá a keskeny útra, mint Péter, vagy János, akkor velük együtt érkezett volna meg. Ő azonban a tudománynak a kerülő útjára tévedt, és ezen próbálta megtalálni az igazságot.
Jó, ha vigyázunk arra, hogy felesleges utakat ne tegyünk meg, és hiábavalóságokkal ne töltsük az időnket. Vannak az életben ártatlan dolgok, olyanok, amik önmagukban véve nem rosszak, nem kárhozatosak, de mégis jobb dolog, ha ezektől távol tartjuk magunkat, mert ezek kerülő utak, és késleltetik a célba jutásunkat.
Van olyan kerülőút, amelyikre nem az Isten vezetése alatt jut az ember, hanem éppen azért, mert elvesztette a felülről való vezetést, mert félrevezették a bűnei, eltérítette a kísértés. Az ilyen kerülő úton mindig bajba jut az ember, eltéved, lerongyolódik, megfárad, koldussá válik! Olyan kerülőút is van, amelyiken a vágyaink vezetnek, amelyikre a bűneink visznek, sodornak.
Tartsuk inkább magunkat az Igéhez: 
„A te szemeid előre nézzenek, és szemöldökid egyenest magad elé irányuljanak. Egyengesd el lábaid ösvényit, s minden te útaid állhatatosak legyenek. Ne térj jobbra, se balra, fordítsd el a te lábadat a gonosztól." (Péld 4,25-27)
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az Írásban foglaltak cselekvése képezi annak legjobb magyarázatát. (Steinberger)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése