Keresés ebben a blogban

2017. január 21., szombat

2017-01-21

Lejtős út

Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt. (Mt 7,13-14)  
Azért a ki azt hiszi, hogy áll, meglássa, hogy el ne essék. (1Kor 10,12)
Keresztyén életünk során gyakran jutunk lejtős terepre. A lejtőnek az a természete, hogy az ember nagyon könnyen halad rajta, könnyen felgyorsul, futásnak, sőt rohanásnak ered. Amilyen könnyűnek látszik a lejtős út, éppen olyan veszedelmes is. Veszedelmes azért, mert nehéz rajta megállni. Van úgy, hogy az ember egészen elveszíti egyensúlyát, és nincs többé hatalma önmaga felett. Így aztán megtörténik, hogy a talaj egészen kicsúszik lábai alól, rohan, rohan, és végül összetöri magát.
A lejtős úton igen nagy segítség a fék. Féket tesznek a járművekre, hogy lassítani tudjanak, s ha kell, akkor meg is állhassanak.
Nézzünk néhány példát az Írásból. Sámsont Isten imameghallgatásként adta szüleinek. Szépen is indult az élete. Izrael bírája lett. Egyszer aztán megindult a lejtőn lefelé. Isten néhányszor megkísérelte, hogy megfékezze, de hiábavaló volt. Egyre sebesebben rohant lefelé, amíg aztán teljesen összetörte magát. A lejtő vége így van megírva: 
„És nagy erővel megrándította az oszlopokat, és rászakadt a ház a fejedelmekre és az egész népre, mely abban volt, úgy hogy többet megölt halálával, mint a mennyit megölt életében." (Bir 16,30) 
Az utolsó pillanatban ugyan felsírt benne a gyermekkori, fiatalkori imádság kiáltása, de azután mégis összetörte magát a lejtő alján.
Így tört össze Saul is, akit Isten Sámuel próféta által kenetett királlyá. Egyszer elindult a lejtőn az irigység, a féltékenység, az engedetlenség lejtőjén. Egyre sebesebben rohant lefelé a lejtőn, amíg teljesen összetört.  
„fogta Saul a kardját, és beledőlt." (1Sám 31,4) 
...ez lett a vége egy magasra ívelt életnek.
S aztán ott van a legelrettentőbb és legszomorúbb példa, Júdás összetöretése. Milyen megdöbbentő a tanítványnak a lejtőre jutása és lezuhanása a mélységbe: 
Ez azután mezőt szerzett ennek a gonosztettnek jutalmából, de fejjel lezuhant, kettészakadt derékban, és egész belső része kifordult."  (ApCsel 1,18)

Mit mondhatunk ezek után? Azt, amit Pál apostol mondott: 
Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon, hogy el ne essék!" 
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az Istentől való függés függetlenít az emberektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése