Keresés ebben a blogban

2017. január 22., vasárnap

2017-01-22

A meredek, emelkedő út

Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt. (Mt 7,13-14)  
Fölméne a hegyre imádkozni. (Mk 6,46)
A lejtős útnak az ellentéte a meredek út. Amilyen könnyű amazon haladni, olyan nehéz ezen. Ide sokkal több erő, sokkal több küzdelem szükséges. A keskeny út pedig igen gyakran meredek és emelkedő. A keresztet nem völgyben állították fel, hanem a Golgota hegyén. Oda tehát fel kellett menni. Jézus is úgy ment fel, emelvén a maga keresztjét. Jézus életében igen nagy jelentősége van a hegyeknek. Hegyre pedig az út emelkedik. Olykor-olykor egészen meredek az út.
A meredek út semmiképpen nem kerülhető meg a keresztyén életben. Ugyanazokat a hegyeket, amiket Jézus megjárt, meg kell járnia mindenkinek, aki az Ő nyomába szegődik. Több imádság, több hűség, több táplálkozás az Igével, több közösség, több szeretet, több kitartás, több szentség kell hozzá, hogy ezen az úton haladhasson feljebb és feljebb.
És bár a keskeny út meredek is,
De mégis a mennybe fut, s dicsfénybe visz,
Dicső angyalsereg, int ottan, hogy legyek
Jobban tiéd, Uram, Jobban Tiéd.
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Aki igent tud mondani a Lélek vezetésére, az megfelelő időben hit által nemet is tud mondani a test kívánságaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése