Keresés ebben a blogban

2017. február 27., hétfő

2017-02-27

Amikor Ászá meghallotta ezt a beszédet, Ódéd próféta prófétálását, összeszedte az erejét, és eltávolította az utálatos bálványokat Júda és Benjámin egész földjéről, meg azokból a városokból, amelyeket elfoglalt Efraim hegyvidékén. Ezután megújította az ÚR oltárát, amely az ÚR csarnoka előtt volt. (2Krónikák 15:8)
Ászá király megértette a prófétai szavakat hallgatva, hogy aki Istent szolgálja, annak bizonyos dolgok nem férnek bele az életébe. Ezt írja Igénk a királyról: „Összeszedte az erejét, és eltávolította az utálatos bálványokat Júda és Benjámin egész földjéről, meg azokból a városokból, amelyeket elfoglalt Efraim hegyvidékén. Ezután megújította az ÚR oltárát, amely az ÚR csarnoka előtt volt." Aki Istent elkötelezetten szolgálja, annak nem fér bele minden az életébe.
Eszembe jut egy pár évvel ezelőtti találkozásom valakivel. A könyvekről kezdtünk beszélgetni, hogy melyikünk mennyit és mit olvas. Ő azt találta mondani, hogy nagyon sokat olvas és, hogy ezt megerősítse, nyomatékosítsa azt is mondta, hogy mindenevő vagyok. Azt próbálta ezzel kifejezni, hogy bármit elolvas. Nekünk nem kell ilyennek lennünk! Ne legyél mindenevő se olvasás, se tévézés, se internetezés terén! Van, ami nem kell, hogy beleférjen az életedbe! Pál apostol szavai legyenek irányadóak ránk nézve: „mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok." Van, amitől tartózkodni kell. Nem kipróbálgatni, hanem elkerülni. S van, amit pedig el kell távolítani az életünkből. De mi ez pontosan? Mit takar az alapigében olvasható utálatos bálványok kifejezés? Melyikünknek mit. Bálvány az, ami Istent megelőzi életünkben. Ne feledjük: Urunk ismeri az életünket. Egészen. Sőt nemcsak ismeri, hanem meg is vizsgálja az életedet, engedd, hogy rámutasson arra, ami szerinte nem jó, hogy benne van. Távolítsd el onnan! A bálványokat, a bűnöket távolítsd el életedből! Lehet, hogy ez egy régóta berögzült rossz szokás. Az Úrhoz nem illő beszéd jön ajkadra rendszeresen és már fel sem tűnik. Gyakran teszed a rosszat, az Úrnak nem tetszőt és már nem is látod bűnnek. Vedd észre és cselekedj!

A nap gondolata:

A kegyelem megnyerése egy pillanat műve, a megszentelődés egy életnek a munkája. (Zeller)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése