Keresés ebben a blogban

2017. május 21., vasárnap

2017-05-21

Milyen emberekre van szüksége Jézusnak? 1.

És ha valaki kérdez titeket: Miért oldjátok el? Ezt mondjátok annak: Mert az Úrnak szüksége van reá. (Lk 19,31)
Jézusnak virágvasárnap szüksége volt egy állatra, amelyen bevonuljon Jeruzsálembe. Bevonulhatott volna gyalog is, hiszen sokszor ment ő már gyalog Jeruzsálembe. Most meg éppen nem is volt távol a várostól. Bevonulhatott volna lóháton is, mint ahogy a diadalmas hadvezérek és a népek fejedelmei és királyai szokták. Ő egyiket sem tette. Nem tette pedig azért, mert ismerete az írásokat és tudta, hogy a Messiásról meg van írva, hogy a békesség állatának, a szamárnak hátán vonul be Jeruzsálembe és békességet hirdet az embereknek. Ezért volt szüksége Jézusnak a szamárra.
Foglakozzunk azzal, hogy ma mire, ma kire van szüksége Jézusnak.
1. Szüksége van alázatos emberekre. Mint, ahogy tanítványokat sem hívott el Jézus máshonnan, csak az egyszerű, az alázatos emberek közül, akik nem voltak eltelve sem a maguk vagyonával és gazdagságával, sem a maguk műveltségével és tudásával, éppen úgy van ezzel Jézus ma is. Ma is azokat keresi, és azokra van szüksége, akik alázatosak.
Alázatos embereket keres, mert csak alázatos emberek tudnak meghajlani, és a meghajló emberek tudnak szolgálni. Jézus követése pedig szüntelen való szolgálat.
A németországi Bielefeldben a Bethel nevű epilepsziás betegek intézetében lehet önkénteskedni a diakonisszák mellett. Először olyan munkát adnak a segítőnek, amely egészen alantas munka. Meg kell tanulni követ mosni, söprögetni, betegeket tisztába tenni. Ha valaki erre nem hajlandó, akkor itt használni nem lehet. Aki nem tanul meghajlani, az nem alkalmas arra, hogy szolgáljon.
Jézusnak tehát meghajlani tudó, alázatos emberekre van szüksége. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Ne élj magadnak, hanem Istennek és felebarátaidnak! Ne keress az emberek előtt tisztességet, hanem igyekezzél nekik szolgálni, sem dicsérettel, sem ócsárlással ne törődve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése