Keresés ebben a blogban

2017. június 29., csütörtök

2017-06-29

Bűnösök 2.

Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél. (Gal 6,1)
A bűnöknek hosszú sorozatát gondolhatjuk végig, ha a bűnt Jézus szemüvegén keresztül nézzük. Míg a világ előtt csak az a bűn, ami ellenkezik a törvénnyel, amit a világ törvénye is büntet, Jézus egészen más mérleget állít fel a bűnre nézve. Nem csak az elkövetett dolgok lesznek bűnné, hanem bűnös a gondolat és bűnös az ember szíve ifjúságától fogva. Nemcsak a lopás, a gyilkosság és a paráznaság bűn, bűn az, hogy nem szeretjük az Istent és embertársainkat, hiszen ez az első és legfőbb parancsolat. Bűn a fukarság, az elégedetlenség, a zúgolódás, bűn az aggodalmaskodás, a panaszkodás, a hiúság, bűn az, ha valaki tudna jót cselekedni és nem cselekszi, egyszóval a bűn hatalmas területté nő meg, s az ember megdöbbenve látja és vallja azt, amit Dávid mondott, hogy számosabbak a feje hajszálainál. A hívő ember csak egyet tud magáról: én bűnös ember vagyok Uram. Viszont tudja, hogy Jézus a bűnt megoldotta, bűnné lett értünk és az ő váltságvére, a mi megigazulásunk titka. Aki így tekint embertársaira, az nem ítél, hogy ne ítéltessék, hanem szereti bűnös embertársát, mert ő is megbocsátó szeretetben részesült. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Bárcsak elengednéd a másik torkát. Hiszen lélegzethez sem tud jutni melletted az örökös kritikádtól. Meg sem változhatnak körülöttünk emberek, mert szóval, tekintettel, hátmögötti beszéddel követelem rajta a száz dénárt. Gondold most át, kikkel szemben van követelésed?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése