Keresés ebben a blogban

2017. december 15., péntek

2017-12-15

Milyen közösségből „táplálkozol"?

Ne tévelyegjetek. Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok. Serkenjetek fel igazán és ne vétkezzetek. (1Kor 15,33-34)
II. Rákóczi Ferenc írja: 
„Búcsút mondtam a kártyának, és minden szerencsejátéknak… Éreztem, hogy nő az erőm a gyalázataimmal és oly sok éven át szokássá öregbedett tisztátalanságaimmal szembeni ellenállásra. 
… Már kezdtél megtanítani rá, ó, örök bölcsesség, hogy ne szeressem, hanem kerüljem el a világi társalgást, és tartsam szilárdan magam mindkét nembeli barátaim rólam alkotott véleményével szemben.
  Ezeknek nem tetszett új életmódom, mely ugyan nyilvánosan semmiféle változást nem mutatott, mégis észrevehették azok, akikkel korábban éjszakába nyúló, többnyire haszontalan, és másokat becsmérlő csevegéseket szoktam folytatni, melyekben hol ennek, hol annak az életéről, szokásairól és botrányos cselekedeteiről volt szó.
  … eloldottad azokat a köteleket, melyekkel a világ fogva tartott és széttépted egyiket a másik után… Nagy hasznomra volt annak a könyvecskének az elolvasása, melyet a kamalduli atyák rendfőnöke adott, Az üdvösség fontosságáról, s amely az üdvösség akadályait mutatta be, és önmagam megismeréséhez vezetett. Sugallta és megmutatta nekem azokat a nehézségeket, melyeket a világi társaság és élet okoz, és ezek érzékelhetővé váltak számomra. Így változtam meg bensőmben."
Az, hogy milyen közösségből „táplálkozik" az ember, milyen emberekkel találkozik nap, mint nap, nagyon meghatározó. Ez alakítja a jellemét. Az ember sokszor, ha rossz barátja van, akkor nem az igazságot, Isten parancsait tekinti fontosnak, hanem a barátnak való megfelelést. 
Mi szokott történni, amikor valaki rossz társaságban van?
Az ilyen társaságban kibeszélnek valakit a háta mögött, igazságtalanságok hangzanak el, eltorzítva mondják el az igazságokat. Ilyenfajta körben egy hívő nagyon rosszul érzi magát. Aki megízleli Jézus közelségét, az viszolyog egy olyan társaságtól, ahol Jézust nem emlegetik, ahol állandóan csak a pénzről, szexről és az evilági dolgokról van szó. Az evilági nyerészkedés a cél.
Egy jó társaságban viszont az üdvösségre emlékeztetik egymást, ha valaki nehézségben van, vigasztalást és megerősítést kap egyik ember a másiktól, ha jó éri buzdítják egymást az Istennek való hálaadásra, és a jó felé hajtják egymást. 
Olyan emberekkel barátkozz, akik felemelnek, és nem lehúznak téged. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az igazi megtérést éppúgy nem lehet eltitkolni, mint ahogy a fényt a sötét szobában nem lehet elrejteni. (Spurgeon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése