Keresés ebben a blogban

2018. március 17., szombat

2018-03-17

Ajkunk kedvessége

Fölbuzog szívem szép beszédre. Mondom: művem a királynak szól. Nyelvem gyors írónak tolla. Szebb, szebb vagy az ember fiainál, kedvesség ömledez ajakidon, azért áldott meg az Isten örökké. Halld csak leány, nézd csak; hajtsd ide füledet! Feledd el népedet és az atyád házát. Szépségedet a király kívánja; hiszen urad ő, hódolj hát néki! (Zsolt 45,2-3; 11-12)
Milyen jól esik olyan valakivel beszélni, aki kedves, akinek a szavában kedvesség van. Az olyan emberekkel nagyon nehéz együtt lenni, akik nem tudnak kedvesen beszélni. A kedves beszéd bizalmat ébreszt bennünk, megvigasztal bennünket. Ha egy beteg kórházba megy műtétre, nagyon sokat jelent számára, ha az orvos és az ápolók kedvesen beszélnek hozzá. Mennyi biztatás és bátorítás van az ilyen kedves beszédben.
Ha Krisztus bennünk lakik, keresztyének leszünk otthon és másutt egyaránt. A keresztyén kedvesen szól rokonaihoz és mindenki máshoz is. Kedves, udvarias, szeretetteljes, együtt érző lesz, és így ráneveli magát arra, hogy majd a mennyei otthonban lakozhasson. A királyi család tagja, így azoknak az országát képviseli, akik a menny felé haladnak. Szelíden beszél gyermekeihez, mert tudja, hogy ők is Isten örökösei, a mennyei királyi udvar tagjai. Isten gyermekei között nem a nyerseség, ridegség lelkülete uralkodik. A keresztyén embernek arra kell igyekeznie, hogy kedvesen beszéljen.
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

A Biblia azt mondja, hogy beszédünk legyen kedves. Ez azt jelenti, hogy minden beszélgetésünkben az legyen a cél, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki a másikból, ne dorongoljuk le, ne fojtsuk belé a szót. A jó kommunikáció jó barátokat teremt, ezért világosan kell fogalmaznod személyes határaid, hited, értékrended és vágyaid tekintetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése