Keresés ebben a blogban

2018. április 26., csütörtök

2018-04-26

A tanítvány

Abban dicsőíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nékem tanítványaim. (Jn 15,8)
Tudjuk, hogy mit jelent a tanítvány szó? Azt, hogy valakihez mi iskolába járunk. Mégpedig nem csak akkor, amikor a kedvünk úgy tartja, hanem naponként. Jézus tanítványának lenni azt jelenti, hogy naponként az Ő iskolájába járni.
A régi világban a tanítványok nem ültek iskolapadokban, hanem leültek tanítómesterük lábaihoz. Ezt kell nekünk is tenni. Leülni Jézus lábaihoz és lenni az ő alázatos tanítványa.
Jézus iskolája olyan, amiből nem növünk ki soha. Aki egyszer Jézus tanítványa lett az az is marad örökre. Az iskolapadokból kinőhetünk, de Jézus lábainál ott ülünk akkor is, ha megőszültünk, ha ráncossá lett arcunk, ha terhek alatt görnyedezünk is. Ahogy a nagy mesemondó Benedek Elek sírkövén is olvashatjuk, aki hetven évesen távozott az ő Urához:
Jézus tanítványa voltam,
Gyermekekhez lehajoltam,
A szívemhez felemeltem,
Szeretetre így neveltem.
Minden iskola ad bizonyítványt a diákjainak. Jézus iskolájában is kapunk, de ezt a bizonyítványt, amin Jézus vérének pecsétje van, csak a halál pillanatában kapjuk kezünkbe, hogy amikor az Atya elé állunk ezt a bizonyítványt fel tudjuk mutatni.
Ha Jézus tanítványai vagyunk, akkor elvégezzük azt a munkát, amit Ő bíz ránk, és akkor az életünk Istent dicsőítő élet lesz.
Jézus tanítványa vagy? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Ha nem világítunk, akkor menjünk közelebb Jézushoz. Nekünk önmagunkban nincs fényünk, nekünk – mint a holdnak a napét – az ő fényét kell továbbítanunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése