Keresés ebben a blogban

2018. május 9., szerda

2018-05-09

Szeressétek egymást 1.

Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, amiképpen én szerettelek titeket. (Jn 15,12)
Szeressétek egymást. Ennyit még a hitetlenek is hajlandók elfogadni a keresztyénségből. De ha a gyakorlati életet nézzük, akkor azt látjuk, hogy ez az Ige már nem olyan népszerű, mint elméletben. Figyeljük csak meg az emberek egymáshoz való szeretetét.
Ez a szeretet legtöbbször testi. A testi dolgok a világi szeretet forrásai. A mi korunk a testet egészen előtérbe állította. A divat a testet szinte teljesen lemezteleníti. A divat minden mozzanata arra irányul, hogy az emberi test minél kívánatosabbá legyen az emberek előtt.
A test szeretete és a test vására tönkretette a szeméremérzetet. Amit ezelőtt ötven évvel semmiképpen nem tett volna meg az ember, azt most nyugodtan és szemrebbenés, arcpirulás nélkül teszi meg. A testvásár teljesen az érzékekre megy és semmi köze nincs a tiszta szeretethez.
Hogy miért van ma annyi szingli, azt azzal szokták indokolni, hogy rosszak a gazdasági viszonyok és a fiatalok ezért nem tudnak családot alapítani. De azért látunk jó néhány fiatalt jó állásban, látunk olyan fizetéssel, ami elegendő lenne egy család eltartására és mégis egyre növekszik az egyedül élők száma. Mi az oka ennek? A sok testi szeretet, testiség érzéketlenné teszi az embereket és kiöli belőlük a család, a gyerek, az otthon iránti szeretetet és vágyat. Sokan kiégnek.
Egyetlen ember iránt szabad testi szeretetet éreznünk: a házastársunk iránt.  A házasság védelmére adta Isten ezt a parancsolatot: „Ne paráználkodj!"(2Móz 20,14)  A paráználkodás testi kapcsolat két ember között, akik nem házastársak. Ne értsük félre: Isten nem a nem testi szeretet ellen van, hanem az azzal való visszaélés ellen. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

A szeretet olyan, mint egy növény: ha agyondédelgeted, megfojtod vele, de ha teret adsz neki, ha elegendő levegőhöz jut, kivirágzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése