Keresés ebben a blogban

2018. május 30., szerda

2018-05-30

 Minden Istenre mutat

„Reggel azonban nyugtalankodni kezdett, ezért összehívatta Egyiptom minden jövendőmondóját és minden bölcsét, és a fáraó elbeszélte nekik az álmát. De senki sem tudta megfejteni a fáraónak. Ekkor a főpohárnok így szólt a fáraóhoz: Be kell ma vallanom, hogy vétkes vagyok. Amikor a fáraó megharagudott szolgáira, és őrizetbe vétetett engem és a fősütőmestert a testőrparancsnok házában, álmodtunk valamit ugyanazon az éjszakán, én is meg ő is. Mindegyik álomnak, amit álmodtunk, megvolt a maga jelentése. Volt ott velünk egy héber ifjú, a testőrparancsnok szolgája. Elbeszéltük neki álmainkat, és ő megfejtette. Mindegyikünk álmát jól fejtette meg, mert úgy lett, ahogyan megfejtette nekünk: engem visszahelyeztek hivatalomba, amazt pedig fölakasztották." (1Móz 41,8-13)
 József fejtett már álmot a börtönben! De a főpohárnok nem mondta el! Talán félt, vagy egyszerűen csak elfelejtette Józsefet. S azt mondja „be kell vallanom valamit". Csodálatos dolgot tesz. Továbbra is hallgathatna! De nem teszi! Pedig nem veszélytelen dolog utólag szólni. Nagy tanítás ez számunkra is! Eljön a pillanat, amikor ki kell állnunk. Amikor szólni kell! Amikor be kell vallani valamit! Mennyi fájdalomtól óvnánk meg magunkat, ha be tudnánk vallani, amit elhallgattunk! Nem József ennek a vallomásnak a nyertese, hanem a fáraó. A hivatásos álomfejtők megbuktak. Jöjjön, aki tudja. „Nem én" mondja József! „Nem én"! Elhárítja a dicséretet. A saját személye nem fontos, az Úrra mutat. Amikor egy lelkipásztor és egy gyülekezet nagy dolgokat vállal, pl. tornyot épít vagy javít, az mindig az Úrra mutat. Nem én! Az Úr! Minden a javunkra van, még az is, amiről azt hisszük, hogy nem. József feltétel nélküli bizalommal áll meg a feladat előtt. Valóban rettenetes az álom: 7 kövér tehén, 7 sovány tehén, 7 kövér kalász és 7 aszott; a fáraó teljesen a hatása alá kerül. József által Isten bölcsességét megfogadva sikerül felkészülni a 7 szűk esztendőre. Nekünk ilyen bölcsességgel kell tudnunk kezelni mind a bőséget, mind a szükséget. Ilyen bölcsességgel álljunk elő, ha szólni kell, és ami a legfontosabb: Mindig mi is az Úrra mutassunk! (Angyalossy Zsoltné)

A nap gondolata:

Nem számít, milyen nyilakkal vesznek célba az ellenségeid, nem számít, milyen szenvedésen mész keresztül a hited miatt; Isten azt szeretné, hogy hű maradj hozzá és maradj meg a jó cselekedeteidben. Könnyű ezt megtenni? Nem mindig. Csak hit által sikerülhet? Egyértelműen. Megéri? Abszolút, mert Istennek fontos, hogy egyre jobban hasonlóvá válj Jézushoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése