2018. június 14., csütörtök

2018-06-14

Isten nem hagy el a nyomorúság idején sem

Akkor ezt kérdezte tőle az anyósa: Hol szedegettél, és hol dolgoztál ma? Áldott legyen, aki a pártfogásába vett! Ő megmondta az anyósának, hogy kinél dolgozott, és ezt mondta: Bóáz a neve annak a férfinak, akinél ma dolgoztam. Ekkor azt mondta Naomi a menyének: Áldja meg őt az ÚR, aki nem vonta meg szeretetét az élőktől és a holtaktól! Azután azt mondta neki Naomi: Hozzátartozónk ez az ember, a legközelebbi rokonaink egyike. A móábi Ruth ezt mondta: Még azt is mondta nekem, hogy járjak a szolgái nyomában, míg csak be nem fejezik az aratást. (Ruth 2,19-21)
A keresztyén ember életében is jöhetnek próbák, mint Naómi és Ruth életében is történt. Eljöhet az idő, amikor beköszönt a nélkülözés. Milyen jó azonban megtapasztalni azt, hogy Isten ilyenkor is nagyon közel van hozzánk. A nélkülözés a nincstelenség olyan dolgokra tanít meg bennünket, amit soha máskor nem tanulhatunk meg.
Megtanít bennünket alázatra. Mennyire meg kellett alázkodnia Ruthnak, amikor elment idegen emberek tarlójára szedegetni.
Megtanít a nyomorúság imádkozni. Valószínűleg Ruth kalászszedését igen sok imádkozás kísérte. Amíg szedegette a kalászokat, sokszor kiálthatott fel Istenhez kérve segítségét.
A nyomorúság megtanít a kevés megbecsülésére. Annak, akinek ezerszámra van gabonája, mi egy szál kalász? Ruth számára azonban minden kalász új nyereség és ajándék volt. Mindegyik után úgy nyúlt, mint valami drága kincs után.
Milyen jó az, amikor a keveset meg tudjuk becsülni, amikor a néhánynak, kicsinek is tudunk örülni. Bárcsak a lelki kalászokat is így meg tudnánk becsülni. Bárcsak éppen ilyen nagy öröm lenne számunkra, amikor valakinek az életében a legkisebb lelki értéket meglátjuk megcsillanni.
Bármilyen nehézségbe is jusson a hívő ember, meg fogja tapasztalni, hogy az Úr vele van a nehézségekben és áldássá lesz számára az.
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Tartsunk ki a szenvedésben, mindenfajta próbatételben. Tartsunk ki a hitvalló szenvedésben is, vagyis az Úr ügyét is merjük bátran képviselni, ha szenvedéssel jár. Beszédünk is Őt hirdesse, bizonyságtévő hitelességgel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése