Keresés ebben a blogban

2018. június 23., szombat

2018-06-23

 Ki nekem a Szentlélek?

"…és én kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad majd nektek, hogy veletek maradjon mindörökké" (Jn 14:16)
Ki nekem a Szentlélek? És mit tesz értem? Erre a kérdésre választ kaphatunk, ha elgondolkodunk Jézus szavain, melyek János evangéliumában vannak feljegyezve (Jn 14:16).
Mai Igénkben a Szentlélek megnevezésére a görög paraklétosz kifejezés szerepel, melynek szó szerinti jelentése: mellé rendel, mellé hív. Ezzel utal Jézus arra, hogy a Lélek az Atyától és a Fiútól származik, és a hívő mellé szegődik, hogy támogassa őt Krisztus követésében.
A különféle bibliafordítások eltérő szavakkal adják vissza a paraklétoszt:
Vigasztaló (Károli, RKB)
Pártfogó (RÚF)
Segítő (EFO)
Barát (MSG)
Ha ezeket a fordításokat megpróbáljuk átgondolni, segítséget kapunk, hogy megértsük, mit is tesz értünk a Szentlélek.
  1. Vigasztaló. Amikor szembesülünk saját nyomorúságunkkal, bűnünkkel, kilátástalan helyzetünkkel, sok-sok problémánkkal, mellyel önmagunkban nem tudunk mit kezdeni, megszomorodunk, és reményvesztetté válunk. Ezért van szükségünk a Szentlélekre, mint Vigasztalónkra, aki a nehézségek között is bátorít minket, és a remény üzenetét közvetíti felénk Istentől.
  2. Pártfogó. A pártfogó az a segítő, aki egy börtönből frissen szabadult személy mellett áll, és az újrakezdésben segíti őt. Feladata az, hogy támogassa a társadalomba való beilleszkedésben, a munkakeresésben, a káros szenvedélyek kerülésében, és megóvja őt a visszaeséstől — feltéve, hogy az illető készségesen együttműködik vele. Mi, keresztények olyanok vagyunk, mint a börtönből frissen szabadult emberek. Jézus Krisztus nélkül bűneink fogságában éltünk. Átéltük azonban Isten szeretetét és kegyelmét, mely által megmentett minket, és üdvösséget adott nekünk. Viszont ezt követően se hagy minket magunkra, és nem bízza ránk, hogy önállóan éljünk szent és neki tetsző életet. Mellénk rendel egy Pártfogót, aki segít nekünk, hogy a "mennyei társadalomba", vagyis a hívők közösségébe be tudjunk illeszkedni. Segít nekünk, hogy meg tudjuk találni a helyünket Isten családjában, és olyan szolgálati területeket fedezzünk fel, ahol Isten munkáját a saját képességeink legjavát adva tudjuk végezni.
(T.S.K.)

A nap gondolata:

A Szentlélek vezetésére való nyitottság és fogékonyság nem szabadon választható része a keresztyén életnek, hanem fontos velejárója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése