Keresés ebben a blogban

2018. július 12., csütörtök

2018-07-12

Gondolati bűnök

„... bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, és nem írtok ki többé minden élőt,  ahogyan most cselekedtem." (1 Mózes 8,21)
Isten jól ismeri az embert, akit teremtett. Még a gondolatai is nyilván vannak tartva nála. Az ember szívének szándéka eredendően csak gonosz lehet. Ezt örököltük őseinktől, ez vonul végig a bibliai történeteken. Isten viszont harcol értünk, nem engedi, hogy a gonosztól űzötten végképp elvesszünk. Ezért küldi a prófétákat üzeneteivel az emberekhez, ez a jobbító szándék nyilvánul meg a Szentírás minden sorában. Isten mérhetetlenül tiszteletben tartja az emberi gondolkodást, ő adott szabad akaratot, ami azonban szolgai akarat, Isten irányítása alatt áll. Előre megmondja, hogy milyen cselekedetünknek mi lesz a következménye, elébünk adja a jó és rossz választásának lehetőségeit, de hangsúlyozva, hogy válasszuk a jót, attól ne térjünk el se jobbra, se balra. Az ember legnagyobb bűne a paráznaság, amely lehet testi és lelki. Jézus figyelmeztet arra, hogy kordában kell tartani az ilyen irányú kívánságainkat: „... aki kívánsággal tekint egy asszonyra, , már paráznaságot követett el szívében." (Máté 5,28). Gyökerestől kell eltávolítani az ilyen bűnöket, mert megfoganván, a vesztünket okozza. Ha idegen isteneket, a világi hívságokat imádjuk, az is paráznaság, elhajlás az isteni rendtől. Erről is őszintén beszél Jézus: „...mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, mint ha egész tested vettetik a gyehennára." (Máté 5,30). Vizsgáljuk felül gondolatainkat, Istentől valóak-e, vagy az ördög sugallta. Jézus azért küldetett, hogy figyelmeztessen bennünket és megtisztítson ezektől a hiábavalóságoktól, helyes irányba terelje gondolatainkat. Isten segítségül hívásával ellen tudunk állni a kísértő gondolatainknak, akkor az ördög elfut előlünk, mert Isten hatalmasabb a Sátán minden mesterkedésénél. (Horváth Csaba)

A nap gondolata:

Juss el oda, hogy nem folytathatod tovább a magad útját. Uram! Drága áron megvettél, ez az élet nem az enyém. A jövőben azt csinálom, amit mondasz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése