Keresés ebben a blogban

2018. augusztus 27., hétfő

2018-08-27

Feltétel

Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek. De én ezt válaszoltam: Ó, Uram, URam! Hiszen nem értek a beszédhez, mert fiatal vagyok! Az ÚR azonban ezt mondta nekem: Ne mondd, hogy fiatal vagy, hanem menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok! Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az ÚR. (Jer 1,5-8)
Jeremiás azzal kezdi, hogy mentegetőzik, fiatal és képzetlen, ő nem tud beszélni. Isten azonban nem azt mondja neki, hogy jó, akkor előbb végezd el a teológiát, aztán ha majd egy pár év során benő a fejed lágya, akkor lehetsz igehirdető, szólhatod igémet. Nem. Isten kinyújtja a kezét és megérinti Jeremiás száját, és azt mondja: Én most a szádba adom igéimet! Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj! (Jer 1,9-10)
Az isteni érintés, ami Jeremiás száját éri a megtisztítás jelképe. A küldetésben járó ember csak akkor kezdhet szólni, amikor Isten megtisztította száját, a beszédét. Megtisztult ajkak, megtisztult beszéd nélkül csak a magunk dolgairól tudunk szólni, Isten igéjét így nem tudjuk kimondani. Ha mégis kimondjuk, valahogy elromlik, ahogy valaki mondta, a levegőben elgörbül, nem oda érkezik, nem azt mondja, mint amit a szavak mondani akarnának. Másról szól. Talán rólunk, az állapotunkról, arról, hogy hol állunk lelkileg, de talán a világ hisztériáiról, a szokásos beállításokról és túlzásokról, mai szóval manipulációkról, amitől hangos az élet. Bármiről, de nem az igazi igazságról, csak apró igazságocskákról, pót-igazságokról, amikkel magunkat áltatjuk. A te Igéd igazság, mondja Jézus, és valóban nincs más és fontosabb igazság, mint az Isten Igéje.
Ezt csak akkor kapjuk a szánkba, ha ő maga megérintheti, azaz megtisztíthatja a beszédünket. Mennyi megtisztulatlan ajkú ember és mennyi megtisztulatlan beszéd van, és mi magunk is hányszor vagyunk ennek részesei! Az intrikák, a hát mögötti beszédek biztosan ide tartoznak, minden fúrással és minden aknamunkával együtt. Aztán a viták és érvelések, amikre nem Isten Szentlelke indított, és ahol rendszerint csak saját magunkat akarjuk hallani, a beszélgető társunkat már nem. Aztán a szópárbajok, amikor csak az a cél, nehogy a másik győzzön... és van még egy pár változat, amiről mindről messziről látszik, pontosabban hallatszik: ez nem az a szó, amit Isten adott valakinek a szájába, csak a saját hiúsága, tudatlansága, sértettsége vagy éppen bosszúvágya beszél belőle. Engedjük hát, hogy Isten megérintse az ajkunkat! (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az Ördögnek akkor adok helyet, ha a másik emberről rosszat mondok a háta mögött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése