Keresés ebben a blogban

2018. szeptember 18., kedd

2018-09-18

 Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban. (1Tim 4:12)
Megfigyeltük már, hogy a legtöbb munkahelyre általában fiatal, de nagy tapasztalattal rendelkező munkatársakat keresnek? Fiatal legyen, de kellő bölcsességgel és jártassággal is rendelkezzen. Lendületes legyen, de megfontolt is egyben. Ezek ellentmondásos elvárások. De belőlünk, emberekből, a gyarlóságunkból fakad.
Ismeritek a Tökéletes lelkészről szóló írást? Így hangzik:
Egy felmérés kimutatta, hogy a tökéletes lelkész pontosan 18 percet prédikál. A bűnt elítéli, de azt senkiben fel nem ismeri. Naponta reggel hattól éjfélig dolgozik, de a telefont hajnali ötkor is szívesen felveszi. Ellátja a templomi teendőket, villanyt szerel, kertészkedik, és szépen takarít.
Hetente 20.000Ft-ot keres, jól öltözködik, értékes könyveket vesz, és a kocsija sem utolsó. Minden héten 15.000Ft-ot oszt szét a szegények között. Emellett 28 éves, de 30 éves lelkipásztori gyakorlattal rendelkezik.
Nagyon szereti a fiatalokat, és minden idejét az idősekkel tölti.
A tökéletes lelkész mindig mosolyog, mert odaadó munkájához az erőt a kitűnő humorérzékéből meríti.
Naponta tizenöt, a gyülekezethez tartozó családot, ugyanennyi kórházban fekvő beteget és magányos gyülekezeti tagot látogat meg. Minden idejét az egyháztól elhidegült hívek pásztorolásával tölti, és mindig az irodában van, ha keresik.
Nehéz mindenkinek a kedvére tenni, sőt szinte lehetetlen, így van ez a papoknál is, akik bármit tesznek, valakiknek biztosan nem felelnek meg.
Ugyanis, ha a szokottnál 10 perccel hosszabban prédikál, akkor bőbeszédű, ha hangosabban beszél, akkor ordibál, ha normálisan beszél, akkor az ember nem ért semmit, ha saját autója van, akkor világias beállítottságú. Ha viszont nincs autója, akkor nem halad a korral. Ha az egyházközség tagjait látogatja, akkor szimatol, ha családokat látogat, akkor nem törődik a családjával. Ha otthon van, akkor miért nem látogat családokat, ha a pénzről beszél, akkor pénzsóvár, ha a templom javára gyűjt, akkor kihúzza az emberek zsebéből a pénzt. Ha nem rendez ünnepséget, akkor nem történik semmi, ha ünnepséget rendez, akkor nem tud nyugton maradni, ha az istentiszteletet pontosan kezdi, akkor siet az órája, ha később kezd valamit, akkor feltartja a híveket. Ha a templomot renováltatja, akkor feleslegesen szórja a pénzt, ha nem építkezik, akkor hagy mindent tönkremenni, ha fiatal, akkor nincs tapasztalata, ha idős, akkor „Mikor megy már nyugdíjba?!" Ha meghal, akkor nincs, aki pótolja.
Az ifjú Timóteus is megtapasztalta valószínűleg a fenti sorok igazságát. Egy kis görbe tükör ez számunkra, melyet az élet sok területén felmutathatnának nekünk. A gyülekezet életében is szükség van erre.
Mindenesetre Pál apostol azt írja a fiatal szolgatársnak, hogy a legjobb, amit tehet, az, ha jó példával jár elől. Légy példa! – hangzik a tanács röviden. Akármilyen fiatal is vagy, akármit szólnak is hozzá, te csak légy példa! Mutass jó példát! S ez az üzenet bennünket, Isten ma élő szolgáit, Krisztus mai tanítványait is ugyanígy bátorít: Légy példa! Akárki akármit is szól hozzá, te csak légy jó példa! Nem fog ez mindenkinek tetszeni, te akkor is élj úgy, ahogyan az az Úr tetszésére szolgál. (Katona Béla)

A nap gondolata:

Isten azt akarja, hogy szeressük az ellenségeinket, hogy tegyünk jót azokkal, akik utálnak minket, áldjuk azokat, akik átkoznak minket, imádkozzunk azokért, akik bántanak minket, és fordítsuk oda a másik arcunkat is. Ez egyszerű? Nem. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha tele vagy Isten szeretetével. De ez a legerőteljesebb tanúságtételünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése