Keresés ebben a blogban

2018. október 2., kedd

2018-10-01

 „Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája." (Gal 1:10)
A kinek a tetszését keresem kérdésére sok embernek az a válasza, hogy saját magamnak. Valahol az előző kategória is erről szól, amikor valaki senkinek nem akar tetszeni. De ez a saját magamnak akarok tetszeni azt üzeni, hogy egy valaki számít csupán: én. Egyedül én. Ennek vannak enyhébb és egészen durva formái és a kettő között is színes a skála. Én már láttam személygépkocsira ragasztva a következő szöveget: Isten háta mögött vagy. Megdöbbentő volt olvasni, hogy valaki Istennek képzeli magát…
Vannak emberek, akik családtagjaik tetszését keresik. Van, aki mindenáron a szülei tetszését keresi. Egy 6-8 éves gyermek esetében ez nem baj, de ha valaki 30-40 évesen is ezen buzgólkodik, az már több, mint elgondolkodtató. Van, aki a házastársa tetszését keresi. Lesi, hogy mi tetszik a szíve választottjának. Van, aki a gyermekei, unokái tetszését keresi. Hogy tudok úgy élni, szólni, pénzt költeni, hogy az a gyermek tetszését elnyerje.
Van, aki a barátja tetszését keresi. Hogy jó legyen neki. Különben megmondja, hogy nem leszel a barátom. Persze gyerekes dolog ez és nem komoly barátság, ahol mindkét fél nem lehet önmaga.
Van, aki a főnök tetszését keresi. Ezt lehet tenni szívből vagy színből. Ez sem mindegy, hiszen, aki szívből keresi a főnök tetszését, az úgy gondolkodik, hogy jó főnököm van, örülök, hogy itt dolgozhatok, segítem a munkáját és a legjobbamat teszem be a közösbe. De vannak, akik csak úgy tesznek, mintha a főnök tetszését keresnék. Szemtől szemben. De a háta mögött már a legkevésbé sem erről van szó…
Nem mondhatom, hogy az előbbi kategóriák egyértelműen kerülendőek számunkra. De a legkiválóbb utat majd holnap mutatom meg… (Katona Béla)

A nap gondolata:

Amit magamnak veszek, elválaszt Istentől - amit Tőle kapok, hozzáköt. A magam választotta út elvisz az Úrtól, belevisz a világba, egészen Sodomáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése