Keresés ebben a blogban

2018. november 14., szerda

2018-11-14

Ok

De be kell teljesednie annak az igének, amely meg van írva az ő törvényükben: Gyűlölnek engem, ok nélkül." (Jn 15,25)
Az emberek szeretnek okot találni, cselekedetik igazolására. A királyi mennyegezőre meghívottak is mind kerestek valami okot, amivel kimenthették magukat.
Jézussal is így voltak az emberek. Okot kerestek ellene. A farizeusok sem akarták azt a látszatot kelteni, hogy gyűlöletüknek nincs oka.
Mikor a pénzt oda vitték hozzá és megkérdezték, hogy kell-e adót fizetni a császárnak, akkor is csak azért tették, hogy okot keressenek Jézus ellen, hogy lehessen mivel vádolni.
Amikor a bűnös asszonyt odahozták, hogy megkövezzék, akkor is csak okot kerestek Jézus ellen.
Mit nem adtak volna a farizeusok, az írástudók azért, ha találtak volna okot Jézus ellen, amivel halálra lehet ítélni. De hiábavaló volt minden erőlködés. Az erőszakosan előcibált okok csak olyanok voltak, hogy Pilátus semmiképpen nem tudta azok alapján elítélni Jézust.
Milyen csodálatos Isten Igéje. Mennyi ígéret van benne, ami már beteljesedett. Hogy Jézust ok nélkül fogják gyűlölni, az is már megíratott a Zsoltárok könyvében: Többen vannak fejem hajszálainál, akik ok nélkül gyűlölnek engem. (69,5) Vedd komolyan az ígéreteket, és tudd meg, hogy ezek számodra is beteljesednek.
Jézus Krisztussal szemben hiába keresünk okokat. Nem találunk okot arra, hogy gyűlöljük, hogy vádoljuk, hogy ellenségei legyünk. Csak arra lehet okunk, hogy minél jobban és minél hűségesebben szeressük. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Csak az egész keresztények boldog emberek. (Zeller)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése