Keresés ebben a blogban

2018. december 15., szombat

2018-12-15

 Ekkor odament az írástudók közül egy, aki hallotta őket vitázni, és mivel tudta, hogy Jézus jól megfelelt nekik, megkérdezte tőle: „Melyik a legfőbb az összes parancsolat közül?" Jézus így válaszolt: „A legfőbb ez: Halljad, Izráel, az Úr, a mi Istenünk, egy Úr, és szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat." (Mk 12:28-31)
Isten egy van ezen a világon. Fontos kijelentés ez. A több istenben hívő, a bálványokat szolgáló népek között ezt meg kellett értenie és szívébe kellett zárnia Isten választott népének. Izrael népe ebben is különbözött már több ezer évvel ezelőtt az őt körülvevő népektől. Ám amikor Jézus közénk jött még személyesebbé tette az Istennel való kapcsolatot, még közelebb hozta az emberi szívekhez az Úrhoz tartozás lehetőségét. Jézusra tekintve kibővíthetjük a korábbi mondatot: Isten egy van ezen a világon, ő pedig fiában, Jézus Krisztusban jelentette ki önmagát a legteljesebben.
Isten személyét soha ne vegyük komolytalanul. Se a személyét, se a nevét. A közelmúltban egy lelkipásztor írta a következőket a Facebookon: Fülem hallatára mondták ki a bűvös mondatot: „Istent mindegy hogyan hívjuk. Ő úgyis ugyanaz marad." Engem is meglepett a válaszom: „Akkor az jó úgy, ha én magát innentől Bélának fogom hívni?" Nyilván nem Béla névre hallgatott a beszélgetőtárs…
Az előbbi történetet azért mondtam el, mert Isten megismerhető, megszólítható ugyanis kijelentette önmagát az ember számára. Isten teremtő, szabadító, gondviselő Úr, aki Krisztusban egészen közel jött hozzánk. Isten kapcsolatot akar létesíteni velünk. Szeretetkapcsolatot. Mert az elsődleges, amit róla tudnunk kell, hogy szeret bennünket. „Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket." – írja János apostol. (Katona Béla)

A nap gondolata:

Isten lát engem. Ő ismeri a szívemet és a hozzáállásomat. Tudja, hogy vidám szolgálatként teszem-e a dolgomat, vagy csak ki akarom pipálni a teendőket a listán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése