Keresés ebben a blogban

2019. január 18., péntek

2019-01-18

 „Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; az összeomlott, és teljesen elpusztult." (Máté 7:24-27)
Arról beszél Jézus mai Igénkben, hogy vagy okos, vagy bolond emberek vagyunk. Amikor ezt mondja, nem sértegetni akar, hanem rámutatni arra, hogy gondolkodjunk el azon, mire építjük az életünket? Jézuson kívül minden más homoknak felel meg.
Ha egy házat képzelünk magunk elé, akár azt, amelyikben élünk, tudjuk, hogy milyen alapja van? Homokra épült? Ugye nem? Ha ugyanis homokra épült volna, akkor az időjárás tönkreteszi. A szél, az eső, a hó, a fagy előbb-utóbb tönkreteszi azt az épületet, melynek homok az alapja. De ugyanez igaz az életünkre is. Hogy mire van alapozva az életünk, azt a viharos idők mutatják meg. S hogy mi okoz vihart az életünkben? Egy betegség, egy munkahelyi elbocsátás, egy nehezen törleszthető hitel, egy gyász, egy családtag rossz útra tévedése és ezekhez hasonlók.
Záporok, szelek nekidőlnek a háznak és megmutatják az erős, vagy a gyenge alapokat. Ameddig tart az életünk, addig Jézusra alapozhatunk. Ő a kőszikla, minden más homok. Az okos ember stabil alapra épít, a bolond maximum stabilnak tűnő alapra. De úgyis kiderül mindnyájunk esetében, hogy ki, vagy mi az alap. Te Jézust választottad? (Katona Béla)

A nap gondolata:

Az Úr nélkül földhözragadt, szűk látókörű, a mennyei értékekre érzéketlen emberek maradunk életünk végéig. Vele másképpen kezdünk gondolkodni a múltunkról, megváltozik jelenünk, a jövőnk pedig kinyílik az örök életre. Az ő jelenléte formál át mindannyiunkat igazi emberré, olyanná, amilyennek Isten megálmodott bennünket. Önző és kemény szívünk helyett irgalommal és kegyelemmel teljes érző szívet ajándékoz nekünk, ami már képes Istennel együtt és érte dobogni. Gondolkodásunkban, beszédünkben és tetteinkben egyre kivehetőbb lesz Megváltónk mennyei képe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése