Keresés ebben a blogban

2014. július 31., csütörtök

2014-07-31

Az igazság szabadokká tesz

„Monda azért Jézus a benne hívő zsidóknak: Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonnyal az én tanítványaim vagytok; és megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." /Janos 8:31-32/

Jézus e szavakat a 'benne hívő zsidóknak' mondta. Mégis, ők nem tudták az igazságot magukról, hogy a bűn szolgái:
„Felelének néki: Ábrahám magva vagyunk, és nem szolgáltunk soha senkinek: mimódon mondod te, hogy szabadokká lesztek?" „Felele nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek, hogy mindaz, aki bűnt cselekszik, szolgája a bűnnek." (33-34).
Ezek az emberek nem látták saját bűnös, elveszett állapotukat, ezért nem érezték, hogy mekkora szükségük van a Megváltóra. Ábrahámra hivatkoztak, és azt gondolták, mivel testileg Ábrahám utódai, már mindenük megvan, ami az üdvösséghez szükséges. Jézus Krisztus az igazság, és aki Őt megismeri személyesen, mint Urat és Megváltót, az megszabadul a bűn uralma alól.
„A szolga pedig nem marad mindörökké a házban: a Fiú marad ott mindörökké." (35.)
Aki a bűn szolgája az nem maradhat meg az Atya jelenlétében, csak az, aki a fiúságot elnyerte Jézus Krisztus által. Erre az Őt hallgató zsidók ezt felelték:
„...A mi atyánk Ábrahám. Monda nékik Jézus: Ha Ábrahám gyermekei volnátok, az Ábrahám dolgait cselekednétek." (39.)
A probléma az, hogy nem értettek meg saját állapotukat Isten előtt. Testi módon gondolkodtak, hiszen testileg valóban az Ábrahám utódai, de szellemileg nem, hiszen mint Jézus utal rá, meg akarták ölni Őt, és ördöngösséggel vádolták Isten Fiát, ezzel bebizonyították, hogy amint Jézus mondta:
„az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva" (44.).
Innen lehet megismerni kik valóban az Ábrahám fiai: akik Ábrahám dolgait cselekszik. Mert nem csak zsidók, hanem keresztyének is hivatkoznak rá, mint atyjukra, némelyek azonban jogtalanul. Mert ugyan állítják, hogy Ábrahám hitéből valók, de az ő hitük nem társul cselekedetekkel, mint Ábrahám hite:
„Te hiszed, hogy az Isten egy. Jól teszed. Az ördögök is hiszik, és rettegnek.......Avagy Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazíttatott-é meg, felvivén Izsákot, az ő fiát az oltárra? Látod, hogy a hit együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel, és a cselekedetekből lett teljessé a hit; és beteljesedett az Írás, amely ezt mondja: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttatott néki igazságul, és Isten barátjának neveztetett." (Jakab 2:19-23).
Az Ábrahám hite bebizonyosodott, amikor hajlandó volt Isten szavának engedve feláldozni fiát, Izsákot (akit később Isten megkímélt a haláltól). Az igének való engedelmesség, és a hitből származó áldozat a bizonyítékai az ábrahámi hitnek. De milyen áldozat?
„szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket." (Róma 12:1)
Az igének való engedelmesség fontosságáról ezt olvashatjuk:
"Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonnyal az én tanítványaim vagytok".
Mindenki cselekedetei által bizonyítja be, kitől származik. Az embergyilkos, hazug ördögtől, a férfiúnak indulatjából vagy pedig a szent és igaz Atya Istentől. Amikor Isten Lelke kijelenti nekünk az Igében leírt igazságot, akkor felismerjük saját állapotunkat és kegyelemért kiáltunk, Isten pedig megszabadít
„minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába" (Kol.1:13).
(Prókai Árpád)

A nap gondolata:

 Egyedül a Szentlélek változtathat meg egy testi keresztényt lelkivé. (Ruth Paxon)