Keresés ebben a blogban

2015. május 8., péntek

2015-05-08

"Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az ÚR törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz." (Zsoltárok 1,1-3)
A boldog, Isten útján járó ember leírásában van egy különleges ígéret is: Minden sikerül, amit tesz.
Olcsó reklámfogásnak, vagy becsapásnak is tűnhet ez a megfogalmazás. Ha valaki ki akarja forgatni, akkor azt mondhatja: Rendben van, akkor kipróbálom - Isten segítségével elindulok az olimpián, és nyilván nyerni fogok; vállalkozásba kezdek, és nagyon gazdaggá válok; megpróbálok olyan dolgokat, amelyek eddig még nem sikerültek egyetlen embernek sem, hiszen mindennek sikerülnie kell, amit csak teszek.
Nyilvánvaló, hogy itt egyáltalán nem erről van szó.
Hanem arról az emberről, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll meg a vétkesek útján, aki éjjel-nappal Isten törvényén elmélkedik és aszerint cselekszik, és Isten jelenlétében éli az életét.
Az ilyen embernek minden sikerül, amibe belefog, mert olyan dolgokba fog bele, amelyről tudja, hogy Isten akarata az ő életében.
Sokszor a kudarcainknak, sikertelenségünknek az az oka, hogy nem az Isten útján járunk.
De vigyázzunk! Ez mégsem jelenti azt, hogy ez egy könnyű út lenne! Nem az áll itt, hogy aki Isten útján áll, annak minden rögtön, elsőre sikerül! De az igen, hogy sikerülni fog. Mert ha az nem a mi saját utunk, hanem Isten útja, akkor Ő munkálkodni fog, győzelemre vezet. Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert Ő munkálkodik.
Mit tehetünk tehát, hogy boldog életet éljünk?
  1. Isten jelenlétében kell megtelepednünk, ott kell meggyökereznünk - nemcsak alkalomadtán vele lenni, hanem állandóan.
  2. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az Ő Igéjéről elmélkedünk folyamatosan, és a bűnösök útja helyett az Ő útját választjuk.
  3. Ha így teszünk, akkor boldog, gyümölcsöző, lelkileg friss életet élhetünk, és sikerülhet mindaz, amit az Úr nevében kezdünk el! (Bodnár Máté)
A nap gondolata:
Minden pillanattal, melyben a bűnnel való harcban, megpróbáltatásokban, kísértésekben Istenre bízzuk magunkat, az Ő győzelmével számolunk, és kegyelemre építünk, tért nyer bennünk Isten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése