Keresés ebben a blogban

2015. július 7., kedd

2015-07-07

A győztes Krisztus 1.

Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa. (1Jn 3,8b)
Születésétől fogva az e világon élő minden ember eleve ott vergődik az ördög hatalmában, és akarva vagy nem akarva, de minden ember az ördög munkáinak foglya. Hiszen az ördög szellemi hatalom: nincsen keze, amivel fegyvert tudna fogni, nincsen nyelve, amellyel tudna rágalmazni, nincsen szája, amellyel a hazugság szavait szólva embereket egymással örök haragba tudna vonni. Mindezt az ördög emberek segítsége nélkül – egészen személyesen mondva: a te és az én segítségem nélkül – soha nem tudná megtenni. És akit az életben egyszer már megrettentett a saját szívében lakó bűnnek az iszonyú mélysége, az tudja, hogy az ördög munkáival szemben az ő ereje mennyire kevés. Hiába veti be minden elhatározását, jó szándékát, akaraterejét, a tulajdon szívében nem tudja lerontani a bűnnek azt az építményét, amit az ördög keze emelt, talán teljesen észrevétlenül.
Ezért egyrészt komoly figyelmeztetés, másrészt vigasztaló evangélium is János apostol igéje: „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa." Csakis Ő, Jézus Krisztus, az Isten Fia az ördög munkáinak lerombolója a világban és az egyes ember életében is! Mert Ő erősebb az ördög minden munkájánál, minden mesterkedésénél, még akkor is, ha ennek ellenkezőjét tapasztaljuk ebben a világban élve.
Betlehemben nem volt számára hely, ott mégsem az emberek szívét megkeményítő ördög volt a győztes, hanem Jézus, aki jászolban a szalmán is azért jött erre a világra, hogy az ördög foglyaként vergődő embernek az Isten szeretetéről szóló örömhírt elhozza. És nem az ördög praktikái győztek a keresztre vezető úton sem, amikor a Jézust elhagyó, megtagadó, eláruló tanítványok, az Őt elfogó, gúnyoló, megalázó és megfeszítő katonák, a rá halálos ítéletet kérő és kimondó vallási és világi vezetők, a rá „feszítsd meg"-et kiáltó tömeg akarata érvényesült. Nem a mindezek mögött megbújó és ármánykodó, emberi akaratokat felbujtó, indulatokat felkorbácsoló ördög volt a győztes, hanem az Isten akaratára és szeretetére igent mondó Jézus, aki a keresztet azért vállalta, azért szenvedett és halt meg, hogy az ördög munkáit lerontsa, legyőzze az e világon élő ember életében. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Könyörtelen harc folyik a világban Krisztus és az Antikrisztus között. A harctér ott van benned és körülötted egyaránt. Gondolataid és tetteid elkerülhetetlenül állást foglalnak. Eldöntötted-e már egyszer és mindenkorra, hogy melyik oldalra állsz teljes erőddel? (Fosdick)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése