Keresés ebben a blogban

2015. július 9., csütörtök

2015-07-09

Kincsgyűjtés

Jézus mondja: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is." (Mt 6,19-21)
A teológiai professzor előadása szemléltetésére feltett az asztalra egy méretes befőttesüveget. Egy zacskóból elővett kb. 5 centis nagy köveket, és ezekkel telepakolta az üveget, majd megkérdezte a hallgatókat: – Tele van az üveg? – Ők bólogattak, hogy igen. Ezután a professzor kisebb kavicsokat szórt az üvegbe, amelyek belerázódtak a nagy kövek közé. A diákok vidáman mondták a már ismerős kérdésre, hogy most már csakugyan tele van az üveg. Ekkor a professzor fogott egy doboz finom homokot és azt is beleszórta az üvegbe, és az szépen megtöltötte a kis kavicsok közötti réseket is. A diákok elmosolyodtak, majd újra azt válaszolták, hogy most már tényleg tele van. A professzor végül elővett egy vizeskancsót, és annak tartalmát is az üvegbe öntötte. A diákok már nevetve mondták, hogy most valóban tele van az üveg.
A professzor így szólt hozzájuk: – Amit most láttatok, az a ti életetek. Ebben a nagy kövek a legfontosabbak: Isten országának dolgai, a mennyei kincsek. A kavicsok az élet fontos részei: családod, szüleid, testvéreid, párod, gyermekeid. A homok olyan dolgokat jelent, mint a munkád, a házad, az autód. A víz a többi, az apróságok. Ha megfordítottam volna a sorrendet, és a befőttesüveget először megtöltöttem volna vízzel, homokkal és kavicsokkal, már nem maradt volna hely a köveknek. Ugyanígy van az életeddel is: ha az energiáidat és az idődet elsősorban a lényegtelen dolgoknak szenteled, már nem lesz időd és helyed a legfontosabbra, a mennyei kincsekre.
Ez a példa arra figyelmeztet, hogy állítsd fel jól a sorrendet: életedben legelőször a nagy köveknek adj helyet, azután helyezd el a kavicsokat, és csak ezek után foglalkozz a homokkal és a vízzel. Ha így teszel, hasznos és értelmes lesz az életed, mert a legnagyobb hely a mennyei kincseknek jut benne, és azzal együtt majd a többi is teljesen ki fogja tölteni az életedet. Ha viszont fordítva gondolkodsz, úgy jársz, mint az a kincskereső, aki szenvedélyesen kutat és gyűjt számára értékesnek tűnő kincseket, és közben úgy gondolja, hogy hasznos, értelmes tevékenységet végez, ám valójában mégis haszontalanul gyűjtöget olyan dolgokat, amelyek azután a legértékesebb kincs elől már elveszik az időt és a helyet.
Ezért minden másról megfeledkezve, a múlandó földieket figyelmen kívül hagyva, az örökkévaló javakat keressétek teljes odaadással, teljes figyelem összpontosítással, szenvedélyesen. És ha az örökkévaló javakra irányul kincskereső szenvedélyetek, akkor ráadásként a földiekből is adatik majd nektek annyi, amennyi a földi léthez szükséges. (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

 Helyes állapot az, amikor már semmi sem okoz nagyobb örömet, mint Jézus, és semmi sem okoz nagyobb fájdalmat, mint a bűn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése