Keresés ebben a blogban

2018. január 20., szombat

2018-01-20

 Kit keresünk?

„Egyszer Dina, Lea leánya, akit Jákóbnak szült, kiment, hogy szétnézzen annak a vidéknek a leányai között. Meglátta őt Sikem, a hivvi Hamórnak, az ország fejedelmének a fia. Magához vitette, és vele hált, erőszakot követve el rajta. De lelkéből ragaszkodott Dinához, Jákób leányához, mert megszerette a leányt, és szívhez szólóan beszélt a leánnyal." (1Móz 34, 1-3)
Nem sokáig tart Jákób életében a békesség és nyugalom. Felnőttek a gyermekei, fiai és leányai. A mondás úgy tartja, hogy „kisgyerek - kis gond, nagy gyerek - nagy gond". Talán boldogok is lehetnének, ha Sikem nem lenne türelmetlen, ha Dina dönthetne saját életéről!
Kikről is szól a történet igazán? Sikemről és Dináról. Kettejük kapcsolata iszonyatos fájdalmat hoz, mindkét nép életébe. Sikem családja őslakos azon a helyen, Kánaánban. Talán kicsit le is nézi Dinát, bár a Biblia szerint nagyon kedveli és szereti ezt a lányt. S a sérelem, ami Dináé csak, a családja szerint vért kíván. Olyan történet ez, ami bárhol megtörténhet. Nehézzé a hitbeli különbségek és a népi hovatartozás kérdése teszi. Ma is van ilyen. Itt azért félnomád, területszerző népről van szó, ezt tudni kell. Mi a lelki tanulság mégis? Mi volt Dina hibája? Idegenekkel akart barátkozni. Elment népe és Isten közeléből. A világ felé való kacsingatás mindig veszélyes Isten népe számára. Nem arról van szó, hogy mindentől el kell zárkóznunk, de ahogyan Dina is ismerhette kíváncsiságának veszélyét, úgy nekünk is tisztában kell lennünk bizonyos veszélyforrásokkal. Tudjunk megmaradni Mennyei Atyánk közelében és először is az ő akaratára figyeljünk. (Angyalosy Zsoltné)

A nap gondolata:

Az Úr szeretne olyan szolgájává tenni ezen a földön, aki egészen mellette él. Menj Hozzá közelebb, hogy jobban megérthesd Őt. Hogy azután mehess ebbe a világba, tiszta, boldog, szabad szívvel osztani a szeretetet, amit Tőle kaptál. Vess bőven az Ő nevében, hogy arathass majd az Ő dicsőségére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése