Keresés ebben a blogban

2018. július 9., hétfő

2018-07-09

Mindazok pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt. (ApCsel 2,44)
Az a fajta egység, amire annyira vágyunk, csak akkor jön létre, ha elfogadjuk a természetünktől eltérő új rendet, mi szerint nem csak Krisztussal vagyunk egyek, de egymással is. Akkor lesz rendben a gyülekezet. Illetve, már akkor, ha erre törekszik! Akkor lesz hiteles a Keresztyén Egyház. Akkor hiszi el a világ, hogy Jézust elküldte az Atya. (Jn 17,21) Addig nem. Mennyi minden múlik rajtunk!
Az egész a gyülekezetben kezdődik. Nem azzal, hogy mindenünk közös, hanem azzal, hogy akik hiszünk, együtt vagyunk. Ettől lesz bennünk, és közöttünk egyre több közös dolog. Akik együtt vannak, azok megbeszélhetik – a Bibliára utalok, az Apostolok cselekedeteiről írt könyvre -, hogyan, kinek gyűjtsenek és adjanak ételt. Miképpen gyógyítsanak.
Akik együtt vannak, azok erősebbek az evangélium hirdetésében. Jézus mennybemenetele és a Szentlélek eljövetele közötti időszakot az apostolok imádkozással töltötték. Fogalmuk sem volt róla, mikor teljesedik be Jézus ígérete. Holnap jön a Szentlélek? Negyven nap múlva? Évek múlva? Mindegy. Jézus azt mondta, maradjunk együtt. Úgy tettek. Ők, akik hittek együtt voltak. Ma is együtt vannak azok, akik várják, hogy Jézus mit mond nekik legközelebb. Semmi mást nem szabad csinálni? Dehogynem. Az apostolok is biztosan elmentek bevásárolni, ettek és ittak, amit nem kaptak meg ingyen, főleg nem Jeruzsálemben. Biztosan vállaltak alkalmi munkát. De, amikor csak tehették egymás társaságát keresték.
Messze vagyunk. Nagyon messze vagyunk attól, hogy hitelesen baktassunk Jézus után. Vajon, a mi életünkben ad-e az Úr olyan lendületet, amivel kialakíthatjuk a Jézus által tanított szeretetközösséget? Szerintem: igen. Rajtunk áll, mit teszünk vele. Vele, az Úrral beszéljük meg! Aztán, a még inkább feléledő gyülekezet közösségében: mondjuk el egymásnak, és máris közelebb kerültünk ahhoz, hogy megvalósítsuk – nem a miénket, hanem -: az Úr Jézus, gyülekezetünkről megrajzolt tervét! (Kereskényi Sándor)

A nap gondolata:

„… a közös titok adja az összetartozás kötőanyagát." (C. G. Jung)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése