Keresés ebben a blogban

2019. február 25., hétfő

2019-02-25

A tükör 1.

„Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete." (Jak 1,22-25)
Egy nyugdíjas lelkipásztor elmondta, hogy Budapesten sétált, s ahogy ment a körúton, megállt egy bizományi áruház előtt, ahol régi, használt bútorokat raktak a kirakatba. Felfedezte, hogy ki van rakva egy gyönyörű szép régi tükör is. Széles kerettel egy antik tükör volt. Persze, az ára is legalább olyan gyönyörű volt, mint a tükör. Nézegetett ez a lelkész testvérünk és észrevette, hogy milyen sokan megálltak a kirakat előtt, megcsodálták a tükröt. Sokan elmondták, hogy milyen régi. Mások elmondták, milyen szép a kerete. Még többen megjegyezték, hogy milyen értékes. Röpködtek a dicsérő szavak, dicsérték a tükröt és nézegették, de egy valamit nem tett meg senki. Senki nem nézett bele ebbe a tükörbe. Megnézték a tükröt, de nem néztek bele. Pedig a tükör arra való.
Így vagyunk a Bibliával, mint a pesti járókelők ezzel a tükörrel. Milyen sokan eldicsekednek, hogy van egy szép Bibliám. Ki is van téve nem a kirakatba, hanem valahova a polcra. Milyen sokan elmondják, hogy milyen régi a mi Bibliánk. Még a dédanyánké volt. Sokan elmondják, hogy mennyit ér ez, milyen drága. Valóban, egy régi Biblia ma több tízezer forint. Még többen elmondják, hogy a külseje is szép, aranyozott, mint annak a tükörnek volt Pesten. Milyen értékes, és milyen értékes gondolatok vannak ebben a Bibliában. Valóságos kulturkincs. A Biblia a bölcsesség tárháza. Elismerik már a pogányok is. S a nagy elismerés és dicséret mellett nem jár-e úgy a Bibliád, mint az a tükör Pesten? Belenéztél? A múlt héten mit láttál benne?
Érdemes belenézni a Bibliába, az Ige tükrébe, mert az Ige is tükör. Azt mondja itt Jakab róla. Mert ha belenéznénk, meglátnánk, mint egy tükörben önmagunkat. Meglátnánk Isten követelményeit ebben a tükörben, és meglátnánk, hogy hol vagyunk mi attól? Nem tudjuk betartani. Hol vagyunk mi attól, hogy úgy szeressem felebarátomat, mint önmagamat? Áldjam az ellenségemet, aki átkoz. Nem megy. Ki veszi ezt észre? Aki belenéz a tükörbe alaposan. Hogy vagyunk mi ezzel? Dicsérgetjük a Bibliánkat, mint egy távoli tükröt, vagy belenézünk? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az Ige tükrébe nézve beláthatjuk, hogy minket nem érdekel a másik, hanem a magunkét szajkózzuk folyton, indulatból, haragból, bosszúból. Nem vagyunk megváltott emberek, mert ez nem látszik az életünkön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése